Despre noul varf de gama Canon 1DX Mark II se vorbeste deja de cateva luni, dar dupa lansarea noului Nikon D5 la inceputul acestei luni, discutiile s-au amplificat. La fel si zvonurile. Am facut o trecere in revista a principalelor surse ale acestori zvonuri, le-am filtrat, le-am pus cap la cap si iata cum va arata noul Canon 1DX II care va fi lansat oficial, cel mai probabil, in prima jumatate a lunii februarie.

Canon EOS 1DX (generatia actuala)
Canon EOS 1DX (generatia actuala)

Lansat acum 4 ani (cand a trecut timpul?), Canon 1DX a reprezentat un mare pas inainte fata de generatia anterioara lui, mai ales in ceea ce priveste sistemul de focalizare. Acum, a venit randul unui nou model la varful gamei profesionale Canon, iar informatiile aparute pana acum in presa despre posibilul urmas al lui Canon 1DX sunt destul de consistente. Asadar, ce stim pana acum, pe surse, despre Canon 1Dx Mark II?

Conform zvonurilor, se pare ca va avea:

 • Senzor CMOS Full Frame de 22 Mpx (cu 4Mpx mai mult decat predecesorul sau)
 • Filmare 4K @ 60fps, cu iesire necomprimata prin HDMI (nu ar surprinde pe nimeni)
 • GPS integrat
 • Intervalometru integrat (pentru timelapse si nu numai)
 • Wi-Fi integat (as zice ca destul de putin probabil…)
 • Ecran LCD touch screen (iarasi, la cat de conservatori sunt cei de la Canon, as zice ca e destul de putin probabil si asta)
 • Procesor de imagine DIGIC 7
 • 2 sloturi pentru carduri SD (din care unul tip CFast)

Cam atat. Sunt destul de putine informatii pe care am putea sa le consideram cat de cat „reale”, daca ne uitam in lumea zvonurilor. Nimic deocamdata despre sistemul AF, iar lipsa acestor informatii ar putea indica un secret bine pazit de Canon in acest sens. E foarte posibil ca noul Canon 1Dx Mark II sa uimeasca, din nou, cu performantele sale de fotografiere in rafala si AF-tracking imbunatatit.

Lista de mai sus, daca ma intrebati pe mine, este cat se poate de ‘realizabila’. Nu imi pun mari sperante in ceea ce priveste ecranul LCD touch (si nicidecum rabatabil…), pentru ca asa cum stim, cei de la Canon sunt destul de conservatori in a integra tehnologii atat de noi in aparatele lor. In plus, un DSLR din aceasta categorie e facut sa reziste, iar un ecran LCD „sensibil la atingere” s-ar putea dovedi un weak-spot al body-ului. Totusi, cei de la Nikon nu considera asta o problema, noul Nikon D5 fiind dotat cu un astfel de ecran. Asadar, ca de obicei, parerile sunt impartite. La fel si despre conexiunea Wi-Fi integrata, care nu stiu in ce masura ar putea un adaptor mic, intern, sa fie la fel de capabil de viteze de transfer si arie mare de acoperire ca unul extern, unde care Canon are deja un modul Wi-Fi si pentru actuala serie 1Dx.

Filmarea 4K nu ar fi o surpriza pentru nimeni, poate doar pentru cei care se gandesc – destul de sceptici – de ce Canon ar aduce noul 1Dx II pe terenul camerelor din seria „C”. Dar, tehnologia evolueaza, cerintele fotografilor evolueaza si ele in consecinta, iar filmarea Full HD este deja de domeniul trecutului. Asadar, un pas normal si natural, ar fi ca noul Canon 1DX Mark II sa fie capabil sa inregistreze secvente video 4K si sa faca asta la o calitate cu care ne-am obisnuit deja la Canon.

Ce mi-as dori eu de la viitorul 1 Dx II? O gama dinamica mai mare a senzorului si capacitatea de a fotografia la valori ISO ridicate cu mai putin zgomot de imagine. Actualul 1Dx este deja foarte bun la acest capitol, dar cel putin in ceea ce priveste gama dinamica, tot timpul este loc de mai bine, iar un pas inainte la acest capitol este, intotdeauna, un punct forte.

Traim si vedem. Pana la inceputul lunii Februarie mai e destul de putin. Probabil in prima saptamana vom afla informatiile oficiale Canon despre noul varf de gama. Pana atunci, discutia este deschisa: ce asteptari aveti voi de la noul Canon 1DX Mark II?

(sursa zvonuri: Canon Rumors)

2 COMENTARII

 1. Cam aici a fost Nikon peste Canon, intotdeauna, la gama dinamica, iar Canon, i-a batut mereu la culori si balans de alb. Plusuri si minusuri, nu exista, si nu vor scoate, un aparat foto perfect, e imposibil de realizat asa ceva, fiecare isi achizioneaza ceea ce are nevoie, in bugetul sau, e simplu. Ne place ceva, si nu ne place altceva, avem nevoie de ceva, dar nu avem nevoie de altceva.

  Din ce spui mai sus, nu vad nimic relevant in noul 1D X mark II, adica, nu ceva care sa faca diferenta, ca schimbare dupa 4 ani. Filmarea 4K si (sa zicem…), display-ul touchscreen, nu ar fi deloc plusuri. E aparat foto high-end, nu unul dedicat filmarilor.

  Sper sa vina cu un sistem Af superior, cu performante ISO mai bune (diferente mici, odata ce au crescut rezolutia…aveau ISO mai bun daca o scadeau pe la 8-10 megapixeli…cu tehnologia fotocelulelor de azi), si sper sa fie o idee mai bun si la gama dinamica. Canonistii ne-am obisnuit cu ele, cu aceste minusuri, le consideram mici si neimportante (in special la acest nivel, in aceste aparate foto), dar ceilalti le vor critica, asa cum noi le criticam minusurile lor, cand se ajunge la polemici…

  Vom vedea…

 2. Canon, poate, are cea mai buna gama de culori pe timp de zi (eu sunt adeptul si detinatorul Fuji X care are culori „tari” si balansul pe alb excelent). Nikon, in schimb, are culorile mai bune pe lumina scazuta, asta putandu-se vedea destul de lejer. Canon a fost mai serioasa decat Nikon relativ la calitatea produselor, gafele Nikon din ultimii ani lasand un gust neplacut.
  E de asteptat progres in toate directiile la acest capitol pentru noul Canon, de asta putandu-se bucura numai fotografii profesionisti, preturile fiind prea piperate pentru cei amatori. Sunt foarte curios ce au de gand cei de la Canon relativ la aparatele fara oglinda caci au cam neglijat (voit?) acest capitol. La varful de gama de la Canon, ce sa zic? Strugurii sunt cam acruti…

Comments are closed.