Leica a prezentat primul aparat foto subacvatic din portofoliul sau. Denumit Leica X-U (Typ 113), face parte din categoria aparatelor foto compacte premium si este construit in jurul unui senzor CMOS APS-C de 16Mpx si a unui obiectiv cu distanta focala fixa de 23mm APSH (35mm echivalent), cu luminozitate maxima f/1.7. Filmeaza Full HD 30p si poate fi utilizat sub apa, tip de 60 de minute, pana la o adancime de 15m. Va ajunge in magazine incepand cu luna Martie, la un pret de aproximaitv 3000 Euro.

Leica X-U

Leica X-U: primul aparat foto subacvatic Leica
Leica X-U: primul aparat foto subacvatic Leica

Leica X-U (Typ 113) este prima incercare a companiei germane pe piata aparatelor foto digitale rezistente la apa si intemperii. Carcasa rezistenta, construita din aluminiu, cu elemente din plastic, are un design tehnic, industrial, asa cum ne-am obisnuit deja de la Leica. Ea ascunde, in interior, un senzor CMOS APS-C ce ofera o rezolutie maxima de 16Mpx, care poate fotografia cu valori ISO din intervalul 100-12.800, la o cadenta maxima de 5 cadre JPEG pe secunda.

Leica X-U
Leica X-U

Obiectivul este de tip Leica Summilux 23mm f/1.7 ASPH si ofera o distanta focala echivalenta a 35mm in formatul standard. Are o formula optica formata din 10 lentile dispuse in 8 grupe, din care 4 lentile sunt de tip asferic. Focalizarea automata se realizeaza prin detectia contrastului, aparatul fiind capabil sa focalizeze pe subiecte aflate la minim 20cm de obiectiv. Filmeaza in format MOV Full HD 1080 30p, iar fotografiile sunt inregistrate in format JPEG sau DNG, pe carduri de tip SD/SDHC/SDCX, pentru care exista disponibil un singur slot.

Leica X-U
Leica X-U

Aparatul rezista sub apa, pana la o adancime de 15m, daca este utilizat pentru maxim 60m pe sesiune. Acumulatorul, de tip Li-Ion, asigura o autonomie de aproximativ 450 de cadre.

Noul Leica X-U a fost lansat acum, probabil pentru a ajunge in mainile fotografilor care si-l doresc in timp util pentru sezonul de vara. Totusi, cei care vor sa fotografieze sub apa cu cel mai nou aparat Leica, trebuie sa isi pregateasca un buget de aproximativ 3000 Euro, pretul estimat pentru acest model.