Panasonic a lansat ieri si un aparat foto bridge, mic, compact, dar cu cel putin un feature care mi-a atras atentia. Este vorba despre noul super-zoom Panasonic Lumix FZ82, care pe langa obiectivul cu zoom optic 60x (20-1200mm F2.8-5.9) se lauda cu functia de filmare 4K 30p si 4K Photo, ambele preluate din gama mirrorless a producatorului nipon. Mai mult, fotografierea in rafala este posibila cu pana la 10cps, iar obiectivul are lentie Leica Vario DC. Totul la aproximativ 400 Euro, pretul estimat pentru luna martie, atunci cand acest aparat va ajunge in magazine.

Panasonic FZ82
Panasonic FZ82

Panasonic FZ82 (cunoscut si ca FZ80 in anumite piete) integreaza un senzor nou, de tipulHigh Sensitivity MOS (CMOS) ce ofera o rezolutie efectiva de 18.1MPx, dar si un procesor de imagine mai rapid, care permite „citirea” senzorului cu o viteza suficient de mare pentru a inregistra secvente video la rezolutie 4K. 

Dar, desi e un debut excelent pentru un bridge in lumea 4K, nu toate aspectele sunt asa cum poate le-am fi asteptat: filmarea 4K este limitata la maxim 15 minute per inregistrare (din motive ce tin, probabil, de incalzirea procesorului), iar aparatul nu are un ecran LCD rabatabil (este insa sensibil la atingere). Sigur, undeva e clar ca s-au facut niste compromisuri, pentru a aduce aceste feature-uri la acest pret. Dar, cum va ajunge in magazine la inceputul primaverii, este tocmai bine pentru cei care se pregatesc de sezonul calatoriilor si al concediilor. Vara ii va prinde cu un nou aparat numai bun pentru calatorii, cu zoom decent, functii din belsug (inclusiv setari manuale) si filmare 4K. 

Panasonic FZ82
Panasonic FZ82
Panasonic FZ82
Panasonic FZ82
Panasonic FZ82
Panasonic FZ82