Am pregatit o lista cu 11 carti pe care le recomandam atat celor aflati la inceput de drum in fotografie cat si celor care vor sa aprofundeze tehnici de compozitie sau elemente de prelucrare foto. Este o lista pe care va invitam sa o completati cu cartile voastre preferate despre fotografie, mai jos, in comentarii. In plus, pentru ca nu scriem foarte des despre carti foto aici, la Clubul Foto, vrem sa aflam si feedback de la voi despre astfel de articole cu recomandari.
Tehnica si compozitie:
Michael Freeman Photo School: Exposure
Deprindeti nuantele particulare ale timpului de expunere, diafragmei si valorii ISO si intelegeti modul specific in care ele interactioneaza cu fiecare expunere. Invatati repede sa stapaniti temeinic aceste notiuni si sa va impliniti rapid viziunea asupra unei imagini, indiferent de conditiile de iluminare sau de caracteristicile unui subiect. Carte in limba engleza.
Detalii si comanda online aici.
101 ponturi de baza in fotografie – Michael Freeman
Inca o carte scrisa de renumitul fotograf Michael Freeman, unul dintre autorii straini pe care vi-i recomandam cu incredere atunci cand cautati o carte despre fotografie. Bazata pe multi ani de experienta, 101 ponturi de baza in fotografia digitala explica in imagini felul in care iti puteti folosi aparatul digital in mod eficient si creativ si cum puteti gandi fotografia ca un expert.
Secretele fotografiei digitale pentru incepatori – Enczi Zoltan, Richard Keating
Deoarece tehnica nu inseamna totul, aparatul de fotografiat nu gandeste in locul fotografului, exista cateva trucuri de baza care va pot ajuta sa va imbunatatiti fotografiile. Cartea „Secretele fotografiei digitale pentru incepatori” se adreseaza utilizatorilor incepatori, care fac primii pasi alaturi de un aparat foto digital (indiferent de model).
Carte tradusa in limba romana. Detalii aici.
Fotografia de portret pe intelesul tuturor
Fotografia de portret pe intelesul tuturor va indruma pasii in realizarea unor portrete reusite.
Cartea contine sfaturi utile in abordarea creativa a subiectelor, fie ca sunteti interesati de fotografierea copiilor, fotografi a de nunta, fotografia de budoar, fotografia de studio etc. 200 de sfaturi esentiale pentru orice fotograf portretist aspirant!
Fotografia digitala – tehnica si compozitie
In cele peste 200 de pagini, ghidul „Fotografia digitala. Tehnica și compozitie”, ilustreaza si explica cele mai importante reguli de compozitie, oferind liniile de ghidaj necesare si utile oricarui fotograf incepator sau entuziast, abordand fotografia din punct de vedere tehnic si creativ. La inceput de drum in fotografie, este o idee buna sa studiati tehnica foto, pentru a intelege limbajul.
Prelucrare foto: 250 de sfaturi in Photoshop
Familiarizarea cu instrumentele puse la dispozitie de Adobe Photoshop, dar si a modurilor creative in care pot fi utilizate este presarata de acumularea unor competente generale de intelegere si utilizare a formatelor de imagine (JPEG, RAW), spatiilor de culoare, dar si a celor mai bune practici de procesare, astfel incat editarea aplicata sa nu distruga detaliile imaginii originale. Veti invata in detaliu sa lucrati cu fisierele JPEG si RAW, descatusand intreg potentialul aparatului foto la post-procesare.
Diverse:
De ce fotografia?
Autori: Andrei Baciu, Cristina Ţintă, Dorin Bofan
Daca vreti sa aflati ce inseamna „fotografia” in viziunea subsemnatului, va invit sa cititi cartea alaturata. „De ce fotografia?” este un proiect editorial interesant, o radiografie a modului de a gandi despre fotografie la inceput de secol XXI, in Romania.
Magnum Landscape
Peisaje de razboi, industriale, agricole, urbane, dezolante sau serene, ofera tot atatea perspective asupra lumii inconjuratoare. 50 de ani din munca unora dintre cei mai reputati fotografi ai lumii: H.C. Bresson, Josef Koudelka, Rene Burri si Larry Towell documenteaza, interpreteaza si aduc in aceasta carte nenumarate variatii ale unei teme vaste – peisajul. Carte in limba engleza.
Fotografia in secolul 20 – 20th Century Photography
Istoria fotografiei in secolul XX. Lucrarea are ca punct de plecare una dintre cele mai mari colectii de fotografie – colectia L. Fritz Gruber de la Museul Ludwig din Koln. De la Ansel Adams la Piet Zwart, 20th Century Photography prezinta peste 850 de fotografii, prezentate in ordine alfabetica, dupa numele fotografului. Imaginile sunt insotite de informatii biografice si de descrieri. Carte in limba engleza.
Henri Cartier-Bresson: A Biography – Pierre Assouline
O carte biografica despre unul dintre cei mai renumiti fotografi ai secolului trecut. Fie ca a fost vorba de Africa, razboiul civil din Spania, eliberarea Parisului, intalnirea cu Gandhi inainte asasinarii sale sau de victoria comunismului in China, H.Cartier-Bresson a fost acolo capturand momentele istorice sau momente unice din viata de zi cu zi.
Robert Doisneau – biografie de Jean Claude Gautrand
Robert Doisneau (1912-1994) a fost un fotograf francez cunoscut pentru portretele stradale inedite facute in Paris si in suburbiile sale. Actuale, neregizate si pline de umor, fotografiile sale portretizeaza oameni obisnuiti, in viata lor de zi cu zi.
El a fost catalogat de criticii vremii drept „fotograful necuvintelor” si, alaturi de Henri Cartier-Bresson, a fost un pionier al foto-jurnalismului. Carte in limba engleza.
Foarte bine ca celputin poate sa mai citeasca omul ce -l intereseaza in domeniul FOTO.
Am si eu cateva dintre ele, dar cred ca toti românii trebuie sa inceapa cu: Maiestria în fotografie, de Eugen Iarovici.
Daca tot ai amintit de Eugen Iarovici nu strica sa-i amintesc si pe Nic Hanu (Sa invatam fotografia de la maestri) sau Dan Bistriteanu (Filtrele Fotografice)