Astazi s-a incheiat si cea de-a doua editie a concursului de fotografie organizat de Clubul Foto si Photosetup si a sosit momentul mult asteptat: anuntarea castigatorului concursului cu tema “Semnele Primaverii”,  desfasurat in perioada 1-30 Aprilie 2011!

Multumim celor 550 de participanti si felicitari castigatorului! Puteti vedea fotografiile participante aici.

Va asteptam sa va inscrieti si la editia a III-a a concursului ce are ca tema „Fotografia Nocturna„! Premiul este un mini-trepied Manfrotto Modo! Mult Succes!

In continuare, fotografiile castigatoare alaturi de cateva cuvinte din partea juriului:

Concursul Foto - Semnele Primaverii
Semnele Primaverii

Așa cum era de așteptat, această ediție a fost plină de imagini cu flori în diverse abordări, dar și de un efect interesant aș zice eu, generat de ediția trecută. Imaginea câștigătoare a fost atunci cu un personaj în mijlocul ninsorii, iar acest fapt a creat un precedent, în ediția de față fiind înscrise foarte multe fotografii care încercau același stil. O capcană greu de evitat, cu rezultate ce nu s-au ridicat la nivelul fotografiei câștigătoare din prima ediție.

Ca și data trecută o să vă prezint pe rând fiecare imagine și o să încerc să argumentez o parte din decizia ce a stat în spatele acestei selecții. Tematica a fost poate un pic mai ușoară de această dată și mult mai permisivă, cu toate acestea însă s-au încărcat foarte multe imagini în afara temei.

FOTOGRAFIA CASTIGATOARE

Premiul: Un set de filtre B+W si Praktica de la Schneider Optics!

Pe autostrazile naturii de Scubli Vlad-Coriolan
Pe autostrazile naturii de Scubli Vlad-Coriolan

Deși această imagine nu a fost cea care a acumulat cele mai multe dintre voturile publicului, este cu siguranță una dintre cele mai simple și armonioase din concurs. Abilitatea fotografului în acest caz, nu a fost de a găsi o idee sau un subiect extraordinar, ci de a simplifica abordarea și cadrul pentru a reda o scenă atât de des întâlnită în natură, ce este însă la fel de des trecută cu vederea. Cromatica imaginii este una de excepție, roșul și verdele fiind culori complementare ce se scot foarte bine în evidență una pe cealaltă, iar realizarea tehnică este impecabilă. Fundalul estompat și fără elemente care să distragă atenția pune în evidență subiectul ce este foarte bine conturat de o profunzime de câmp foarte bună. Primăvara în ochii noștrii începe cu flori, însă cei care îndrăgesc natura, trec dincolo de aceste aspecte mult prea evidente și observă și alte mici subtilități, iar acest cadru evocă din plin acest lucru.

ALTE IMAGINI DIN SELECTIA VIZITATORILOR

Imaginile votate de vizitatori nu au corespuns neapărat cu cele preferate de mine, însă pentru că imaginea câștigătoare trebuia aleasă din această selecție, vă mai prezint și alte doua imagini ce s-au remarcat.

Poezie primavaratica cu parfum de magnolii..... de Mihalcea Carmen
Poezie primavaratica cu parfum de magnolii..... de Mihalcea Carmen

Această fotografie are un puternic efect decorativ, lucru pentru care cel mai probabil a fost apreciată de către cei mai mulți dintre voi. Compoziția este una destul de bună, cu o diagonală generată de creaga ce susține florile, iar cromatica este și ea plăcută și subtilă. Dincolo de aceste aspecte însă, și de simbolistica generată de magnolie, asociată cu venirea primăverii, fotografia nu ne mai generează și alte informații. În concluzie este o imagine frumoasă, ce poate constitui un decor interesant.

Vis de primavara de Mitrea Andrei-Vlad
Vis de primavara de Mitrea Andrei-Vlad

Din multitudinea de imagini cu personaje în natură din această ediție, aceasta este singura care cred eu că se remarcă, printr-o realizare de excepție, prin lumină bună și atmosferă. Compoziția în acest caz nu este chiar un punct forte, fiind ușor înclinată către stânga și cu subiectul plasat un pic prea spre marginea extremă a cadrului. Cromatica este și ea foarte bună și plăcută.

ALTE IMAGINI INTERESANTE

Ca și data trecută, vă mai prezint pe final și alte imagini care nu au intrat între preferințele vizitatorilor, dar care s-au remarcat în opinia mea în acest concurs.

I love Spring de Lucian Olteanu
I love Spring de Lucian Olteanu

Una dintre preferatele mele din acest concurs, este această fotografie ce se remarcă printr-o delicatețe aparte. Acest tip de imagine este de cele mai multe ori realizat de cei care sunt empatici cu natura și care văd dincolo de peisajele obișnuite și admiră detalii delicate și intime. Lumina surprinsă și realizarea cadrului sunt și ele de excepție, iar cromatica îmbracă totul într-o atmosferă perfectă. Pe lângă aceste aspecte, simbolistic vorbind, această imagine reprezintă foarte bine tematica, arătând primele semne ale primăverii în contrast cu frunzele moarte ale toamnei trecute.

Surasul naturii ne invata surasul interior de Dan Mihalcea
Surasul naturii ne invata surasul interior de Dan Mihalcea

Acest cadru este destul de dramatic prin contralumină și contrast, dar în același timp delicat prin compoziție și atenție pentru detaliu. O adorbare inedită și o idee bună, ce generează și în acest caz un puternic efect decorativ, accentuat bineînțeles de floare. O imagine frumoasă, cu o realizare elegantă.

Bobocul primaverii de Boer Ervin
Bobocul primaverii de Boer Ervin

Ultima imagine din selecția acestei ediții, oferă un spectacol de lumină și chiar dacă nu se remarcă precum celelalte prin culoare, are o atmosferă deosebită. Compoziția putea fi destul de mult îmbunătățită, prin eliminarea sau includerea celor doua flori din extreme. Alegerea făcută distrage un pic privirea ce este atrasă către zonele pe care le taie marginea cadrului. Deși foarte mulți fotografi consideră efectul de “flare” ca o greșeală, această aberație generată de lentilele obiectivului poate completa uneori interesant o imagine, iar aici, din punctul meu de vedere, se potrivește.

Ca de obicei, pe final nu îmi rămâne decât să îi felicit pe toți cei prezenți în această selecție, și să îi încurajez pe ceilalți să trimită imagini din ce în ce mai bune și la următoarele ediții. Nu uitați de watermark-uri, din punctul meu de vedere sunt inutile în acest tip de concurs și distrag prea mult privirea, iar în alte concursuri vă pot atrage descalificarea. Imaginile au numele vostru dedesupt așa că nu exagerați cu acest tip de protecție, care în definitiv este doar una fictivă.

Toate bune și vă aștept și data viitoare.

Dan Dinu

www.dandinu.net :: www.photolife.ro

Comments are closed.