Care credeti ca este cea mai vizualizata fotografie din lume? Ei bine, va spunem noi: imaginea de mai jos, pe care cu siguranta o recunoasteti. Wallpaper-ul implicit din Windows XP este considerat a fi cea mai vizualizata imagine a tuturor timpurilor, adica un fel de „Mona Lisa a fotografiilor”, daca am fi putin ironici…. 🙂

Imaginea este opera fotografului american Charles O’Rear (Wiki) care a realizat imaginea utilizand un aparat pe format mediu. Conform estimarilor, imaginea intitulata „Bliss” a fost vizualizata de peste un miliard de persoane din anul 2002, atunci cand a fost distribuita prima data ca imagine de desktop in Windows XP.

Nici pana in ziua de azi nu sunt cunoscute detaliile contractului lui Charles O’Rear cu Microsoft in ceea ce priveste aceasta imagine, dar fotograful a declarat ca pretul platit de Microsoft pentru drepturile de utilizare ale imaginii a fost extraordinar.

Locatia unde a fost realizata fotografia este langa un sat din Statele Unite (GPS: 38.250124, -122.410817 ), adresa exacta fiind 3101 Fremont Dr. (Sonoma Hwy.), Sonoma, CA.

"Bliss" - Charles O'Rear
„Bliss” – Charles O’Rear

In toata aceasta perioada mai multi fotografi au revenit la locul celebrei fotografii pentru a documenta zona.

Asa arata dealul in 2006, de exemplu:

Simon Goldin - Nov 2006
Simon Goldin – Niembrie 2006

Iar in 2011, o imagine preluata din Google Street View prezinta locul in felul urmator:

Google Street View 2011
Google Street View 2011

7 COMENTARII

  1. Nu m-a impresionat niciodata aceasta fotografie. Format mediu? Au dovedit cumva asta? Se putea face si cu un compact de la acea vreme fara probleme. Cu totii avem astfel de fotografii, mai bune sau mai slabe. Toti am prins un peisaj minunat iar deasupra un cer superb, cu un filtru de polarizare circulara scoti cerul la fel fara alta postprocesare. Sunt atatia amatori care au fotografii mai bune, de ce nu-i cauta nimeni? Fotografiile acestora raman pentru totdeauna in PC-ul personal sau pe blogurile personale. Cred ca acel fotograf a fost "cautat" pentru un renume pe care probabil il are, sau vreo cunostinta a unui angajat Microsoft. Fotografia asta nu "straluceste" incat sa aiba parte de atata "onoare" 🙂 O simpla campie cu iarba cruda si un cer cu nori "pufosi".

    • "Cu totii avem astfel de fotografii, mai bune " Ce intelegi tu prin mai bune? Mie imaginea mi se pare excelenta, e un peisaj linistitor cu linii curbe frumoase. Este exact cum trebuie sa fie. Pastreaza-ti tu peisajele "stralucitoare" pe PC si mintea de gaina cu conceptii gen "fotograful era ruda cu cineva de la Microsoft" si vei ramane mereu un frustrat.

    • Tehnic este corect realizata, dar sunt altele mult mai bune demne de Microsoft. Si nu faceam aluzii la pozele mele, stiu atatia chiar si cu aparate compacte care au scos lucruri mai interesante decat imaginea asta. Atat am avut de spus 🙂

    • Alexandru Panaite Mai bune, adica sa aibe un subiect mai deosebit, mai rar intalnit, nu o poiana si un cer frumos, dupa cum spuneam, demne de Microsoft, asta e de pus in rama prin scolile din Romania si atat.

  2. Poza a fost facuta pe large format, nu medium format. Film adica. Tipul a stat acolo cateva zile pana a avut conditiile optime. Ca sa nu mai zic ca el revenea acolo de ani de zile tot incercand. Suma incasata depaseste un milion de dolari, iar in prezent acolo se afla o cladire, nu mai tin minte daca fabrica sau de locuit. Iar cei 2 ante-comentatori ….. sa faca ei asa ceva mai intai

    • Asa ceva? Asa ceva fac si pustani de liceu care sunt la inceput. Mare lucru, aplici niste reguli de compozitie si folosesti un filtru de polarizare sau Photoshop (si evident, sa fi la locul potrivit, in momentul potrivit). Si eu urmaresc mult vremea si modul in care arata cerul cand plec la pozat peisaje…asta nu ma face vreun artist emerit. Daca stai intr-un loc cateva zile, urmarind un peisaj pe care tii s-a pus pata, inseamna ca esti atat de bun? Un milion de dolari pentru o astfel de poza nu dovedeste decat nedreptate. In locul Microsoft organizam un concurs unde participa cine doreste cu o fotografie, si dadeam acel milion celui care merita! Cat despre unul dintre cei doi "ante-comentatori", si anume Calin Stan, cred ca a facut mult mai multe decat atat incat sa-l poata judeca cineva. Ii urmaresc website-ul personal (www.calinstan.com) dinainte cu mult sa comentez pe http://www.clubulfoto.com … si este cu mult peste fotograful care a facut "celebra" imagine pentru Microsoft. Ca sa nu mai zic ca suntem din ce in ce mai multi care achizionam produse foto-video in functie de review-urile sale si niciodata n-am regretat alegerea facuta. Haideti sa lasam polemicile de genul asta, fotografia nu e slaba, dar nici nu impresioneaza intr-un fel anume, de aici si pana la noi cei care comentam este totusi o distanta. O seara placuta in continuare! 🙂

Comments are closed.