Portretele a 29 de personalitati contemporane se reunesc pentru prima oara într-o expozitie deschisa publicului în perioada 5 – 19 ianuarie la Carturesti Verona. Expozitia face parte din proiectul „Romani Frumosi – galerie de valori”, un demers initiat de fotograful Matei Buta cu scopul promovarii romanilor care se remarca prin performantele lor. Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19 în ceainarie.

Epson sustine expozitia de fotografie „Romani Frumosi – galerie de valori”. Pentru a reda la calitate inalta și cu acuratețe mesajul artistic, fotografiile au fost tiparite cu imprimanta foto A3+ Epson Stylus Photo R3000, ideala pentru lucrări de tip fine art. Imprimanta folosește cerneala UltraChrome K3 cu Vivid Magenta si trei densitaţi de cerneala neagra, ceea ce permite listata cu o gama de tonuri mai fine, cu adancimi de culoare impresionante și tonuri de gri foarte bine definite.

Expozitia de fotografie Romani Frumosi
Expozitia de fotografie Romani Frumosi

Istorie, Medicina, Film, Teatru, Muzica, Cercetare in Stiinta, Literatura, Arta Populara, Teologie, Arhitectura, Sculptura sunt doar cateva dintre domeniile de activitate definitorii pentru o constiinta colectiva sanatoasa. Cativa romani contemporani se remarca în aceste domenii prin performantele, descoperirile, operele lor. Cu un titlu simplu si direct, proiectul „Romani Frumosi” initiat de fotograful Matei Buta este o invitatie la cunoastere a acestor personalitati marcante prezentate într-o galerie de valori compusa din fotografii identitare si biografii scurte.

„Fotografia este un instrument de prezentare si reprezentare umana. Aceasta este premisa de la care am plecat în realizarea proiectului. Miza este aceea de prezentare a unor personalitati contemporane în portrete identitare care sa-i surprinda în mediul lor de excelenta, cadrul captand elemente definitorii din biografia fiecaruia în speranta ca, vizualizand aceste fotografii, ne va fi mai usor sa ni-i (re)amintim.”, sustine fotograful Matei Buta.

Nicu Covaci
Nicu Covaci

Realizat în parteneriat cu Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN), proiectul „Romani Frumosi” strange laolalta 29 de portrete prezentate sub forma unei serii de expozitii si ulterior a unei galerii online gazduita pe platforma www.romani-frumosi.ro, scopul final fiind reunirea fotografiilor acompaniate de biografii scurte într-un album.

In perioada 10 mai – 15 iunie 2012 portretele au fost împartite în 4 expozitii instalate simultan pe simezele librariilor Carturesti din Constanta, Iasi, Cluj si Timisoara. Cei 29 de Romani Frumosi se reunesc pentru prima oara în expozitia deschisa publicului în perioada 5 – 19 ianuarie la Carturesti Verona din Bucuresti. Vizitatorii vor putea aprecia, de exemplu, portretul celei care la 17 ani are 21 de expeditii, 6 recorduri de varsta si Seven Volcanoes cuceriti; al actritei cu cele mai multe premii UNITER; al primului medic de chirurgie plastica pentru copii; al tesatoarei maramuresene faimoasa la nivel international; al arhitectului roman care a proiectat cea mai înalta cladire din lume din secolul 20; al primului doctor roman care a efectuat un transplant de inima în 1964; al singurului cosmonaut roman.

Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19:00 în ceainaria librariei. 

Dorin Prunariu
Dorin Prunariu

Lasă un răspuns