Inca de la aparitia primului iPad toata lumea a vorbit despre tablete ca un instrument de lucru util cu precadere fotografilor. Timpul a demonstrat ca nu este asa, sau cel putin nu in totalitate. Am mai dezbatut problema asta aici, acum un an, dar iata ca saptamana aceasta Panasonic a prezentat la CES 2013 un nou concept: tableta de 20 inch (!!) cu ecran 4K (3840×2560, 230ppi), 4GB RAM, procesor Quad Core 1.8GHz Intel Core i5 si Windows 8. Impresionant in primul rand prin marime, prototipul Panasonic dovedeste acum faptul ca tabletele pe care poti lucra, care te pot ajuta in domeniul foto, abia de acum inainte vor fi lansate pe piata.

Tableta Panasonic de 20 inch cu ecran 4K
Tableta Panasonic de 20 inch cu ecran 4K

O tableta ca un computer: cu rezolutie 4K, procesor Intel i5, 4GB RAM care pot fi upgradati la 16GB, un ecran tactil care poate reproduce exact culorile (si poate fi calibrat) si creion „stylus”, tableta Panasonic ar putea fi primul instrument de lucru „tablet-like” cu adevarat util fotografilor. Singura problema pana acum? Acumulatorul ofera o autonomie de doar doua ore, un lucru oarecum normal data fiind dimensiuniea foarte mare a ecranului.

Tablete grafice similare, dar care nu ruleaza un sistem de operare propriu, exista de ceva vreme. Wacom 24HD ar fi una dintre ele. Dar pretul este pe masura performantelor. Totusi, tableta de la Panasonic are avantajul sistemului de operare flexibil si al unitatii de procesare proprii care permite lucru fara a o conecta la un laptop/PC. Asadar, tableta de 20 inch cu ecran 4K de la Panasonic ar putea avea un succes enorm pe piata, mai ales daca rezolva „problema” autonomiei acumulatorului si o lanseaza la un pret decent…

Mai multe detalii despre aceasta tableta aici.

Sursa foto.

3 COMENTARII

  1. Un laptop fara tastatura, cu un software de invidiat pentru editarea foto, excelent! Dar…. acesta nu este inca un mod de a incuraja fotografii "imitatii"? Raman la parerea ca, cu sau fara tableta aceasta, imaginile realizate de catre un fotograf profesionist nu vor fi niciodata egalate de mareata tehnica pe care, de obicei, o folosesc cei mai putin invatati si ancorati in ale fotografiei!

    • Eu mai degraba vad noua tableta ca un instrument de lucru in studio sau in locatie, mai usor de utilizat si mai ergonomica decat un laptop (fie el si ultrabook). Pana la urma fotografii care vor sa faca „imitatii” pot face acest lucru si acum, fara tableta. E doar un instrument, o alternativa la cele clasice (laptop/PC).

Lasă un răspuns