Canon Europe și Getty Images au dezvăluit astăzi o serie de imagini emblematice, surprinse de unii dintre cei mai buni fotografi din lume, reprezentând momente definitorii din ultimul deceniu, care evidențiază puterea fotografiei și rolul acesteia în sprijinirea schimbării pe glob.

Recunoscută pentru modul în care îi ajută pe cei care au de spus o poveste, gama Canon EOS 5D își serbează cea de-a zecea aniversare printr-o inițiativă de expunere a zece imagini uimitoare, care spun câteva dintre aceste povești. De la demascarea utilizării armelor chimice de către armata siriană la descoperirea defrișării ilegale a copacilor rari și periclitați din Madagascar, camera foto EOS 5D a fost alegerea multor fotografi profesioniști în ultimul deceniu și a surprins unele dintre cele mai semnificative și importante momente din lume.

Cele 10 fotografii emblematice Getty Images sunt:

1. John Moore, EOS 5D Mk I; Arlington, SUA – 27 mai 2007

War Dead Honored On Memorial Day Weeken / John Moore/ Getty Images
War Dead Honored On Memorial Day Weeken / John Moore/ Getty Images

Imaginea lui John prezintă o femeie plângând la mormântul soțului ei și reprezintă un moment personal de schimbare pe fondul unor atitudini, ele însele în schimbare, față de desfășurarea trupelor în conflicte de peste ocean, precum cele din Irak și Afganistan. Publicată în cadrul multora dintre cele mai importante titluri din media, imaginea sa a atins inimile a milioane de cititori, arătând consecințele devastatoare de acasă ale războiului.

2. Alvaro Ybarra Zavala, EOS 5D Mk I; Columbia – 29 noiembrie 2007

Conflict in Colombia / Le conflit Colombien / 2. Alvaro Ybarra Zavala / Getty Images Reportage
Conflict in Colombia / Le conflit Colombien / 2. Alvaro Ybarra Zavala / Getty Images Reportage

Fotografiată în timpul unui reportaj despre războiul civil din Columbia, imaginea lui Alvaro, reprezentând două luptătoare de gherilă, a captat atenția și imaginația mass-mediei, evidențiind suferința îndelungată a poporului columbian și aducând în atenția publicului larg realitatea acestui conflict de 50 de ani, aproape uitat.

3. Veronique de Viguerie, EOS 5D Mk I; Hobyo, Somalia – 27 octombrie 2008

Pirates Of Somalia / 3. Veronique de Viguerie / Getty Images Reportage
Pirates Of Somalia / 3. Veronique de Viguerie / Getty Images Reportage

Când Veronique de Viguerie și colegul său jurnalist au călătorit în Somalia pentru a se întâlni cu unul dintre șefii piraților, povestea era încă necunoscută în afara granițelor regiunii. Reportajul rezultat a fost deschizător de drumuri, publicat drept primul reportaj de referință despre acest subiect și apărând în titluri de presă la nivel global.

4. Toby Smith, EOS 5D Mk II; Parcul Național Masoala, Madagascar – 21 august 2009

Illegal Logging in Madagascar / Toby Smith/Reportage by Getty Images
Illegal Logging in Madagascar / Toby Smith/Reportage by Getty Images

Colecția lucrărilor lui Toby despre defrișările ilegale ale speciilor periclitate de copaci din Madagascar a făcut parte din primul proces de pe pământ american împotriva comercianților internaționali care folosesc lemn provenind din specii periclitate.

5. Ed Ou, EOS 5D Mk II; Mogadishu, Somalia – 24 aprilie 2010

5. Ed Ou / Getty Images Reportage
Ed Ou / Getty Images Reportage

Fotografiile sfâșietoare ale lui Ed, reprezentând copii mici cu arme în mâini, au fost publicate la nivel internațional și ulterior arătate în cadrul Senatului american, pentru ca apoi să determine guvernul american și Consiliul de Securitate al ONU să aplice și mai multă presiune asupra guvernului somalez de tranziție pentru a înceta folosirea copiiilor-soldați.

6. Marco Di Lauro, EOS 5D Mk II; Gadabedji, Nigeria – 27 iunie 2010

Niger Food Crisis / 6. Marco Di Lauro / Getty Images Reportage
Niger Food Crisis / 6. Marco Di Lauro / Getty Images Reportage

Marco Di Lauro a documentat criza serioasă de alimente din națiunea vest-africană a Nigeriei în parteneriat cu UNICEF UK. Fotografia sa impresionantă și suprarealistă a captat atenția publicului oferind ceva nou, un punct de vedere diferit al unei probleme pe seama căreia se făcuseră deja multe reportaje. Impactul lucrării a ajutat la strângerea mai multor milioane de dolari în câteva luni pentru ajutorul poporului nigerian.

7. Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port-au-Prince, Haiti – 10 ianuarie, 2011

Jonathan Torgovnik / Getty Images Reportage
Jonathan Torgovnik / Getty Images Reportage

Port-au-Prince a fost una dintre zonele cele mai devastate din Haiti din timpul cutremurului din 2010. Publicată la nivel internațional, fotografia lui Jonathan a adus din nou în centrul atenției condițiile extraordinar de proaste în care oamenii trăiau încă, după un an de la incident.

8. Brent Stirton, EOS 5D Mk II; Rezervația Ol Pejeta Kenya – 13 iulie 2011

8. Brent Stirton / Getty Images Reportage
Brent Stirton / Getty Images Reportage

Imaginea lui Brent prezintă unul dintre ultimii rinoceri albi nordici din lume, păzit permanent de patru gărzi înarmate, ca parte dintr-o investigare mai amplă privind folosirea animalelor pentru leacuri de pe piața neagră. Subliniind fragilitatea existenței rinocerului, cea mai periclitată specie de pe glob, imaginea a atins o audiență globală de milioane de cititori.

9. Laurent Van der Stockt, EOS 5D Mk II; Jobar, Damasc, Siria – 13 aprilie 2013

9. Laurent Van der Stockt / Getty Images Reportage
Laurent Van der Stockt / Getty Images Reportage

Laurent și colegul său jurnalist au surprins o serie de imagini, filmări și mostre de sol, publicate la nivel global și folosite de către administrațiile franceză, engleză și americană drept dovezi ale folosirii armelor chimice de către armata siriană. Acest lucru a crescut presiunea aplicată de conducătorii lumii pentru încetarea folosirii armelor chimice în acest conflict.

10. Dan Kitwood, EOS 5D Mk III; Kos, Grecia – 4 iunie 2015

Migrants Continue To Arrive On Greek Island Of Kos / Dan Kitwood / Getty Images
Migrants Continue To Arrive On Greek Island Of Kos / Dan Kitwood / Getty Images

Imaginea lui Dan, reprezentând patru bărbați pakistanezi imigranți sosind pe plaja insulei grecești Kos via Turcia, este una dintre cele mai importante știri ale anului 2015 de până acum. Lucrarea sa a fost publicată la nivel internațional pe multiple canale media influente, ajutând la evidențierea problemei la nivel global.

Concursul aniversar Canon

Pentru a serba cei zece ani de fotografie alaturi de seria 5D, Canon Europe lansează și o competiție pan-europeană, oferindu-le participanților șansa de a câștiga premii aniversare EOS 5D în ediție limitată.

Toți fotografii, de la amatori la profesioniști, utilizatori de smartphone și cameră foto deopotrivă, sunt invitați să trimita o imagine pe care o consideră reprezentativă pentru povestea unei schimbări. Câștigătorii vor fi selectați de un juriu premiat, care îi include pe Ambasadorul Canon Brent Stirton și fotograful Toby Smith de la Getty Images.

Competiția Imagini Emblematice Canon se va desfășura în 19 țări europene (Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Austria, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Elveția, Portugalia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Rusia), de pe 1 septembrie până pe 2 octombrie 2015.Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați pagina competiției ‘Iconic Images’ din cadrul secțiunii Galerie a site-ului Canon Come and See.

2 COMENTARII

  1. Daca foloseau NIKON ieseau MUUULT mai bine fotografiile, acestea fiind doar niste poze !

Comments are closed.