Noul sistem de operare Android 4.4 „KitKat”, care s-a lansat la inceputul acestei acestei saptamani, aduce o aplicatie cel putin interesanta pentru toti cei pasionati de fotografie: Android KitKat Photo Editor, primul si poate singurul editor foto mobil care se lauda cu capacitatea de a edita fisierele JPEG fara a le reduce din calitate.

Android KitKat Photo Editor ofera acces la cateva functii de editare de baza, de la crop, rotate si corectia perspectivei pana la unele filtre si efecte speciale similare Instagram dar si la cateva tool-uri avansate, precum filtrele graduale sau corectia saturatiei pe canale de culoare.

Android KitKat Photo Editor
Android KitKat Photo Editor

Noutatea sau – mai bine zis – imbunatatirea adusa de KitKat Photo Editor vine de la modul in care softwareul de prelucrare lucreaza cu fisierele JPEG: in loc sa aplice modificarile direct pe fisierul original, Android KitKat Photo Editor salveaza toate editarile intr-un fisier adiacent, fara a altera fotografia originala. Editorul va functiona atat pe tablete cat si pe dispozitive smartphone si va permite lucrul cu fisiere JPEG la rezolutie maxima.

Ce face Android KitKat Photo Editor nu este chiar o noutate, majoritatea programelor de editare RAW salvand modificarile in fisiere externe, dar cu siguranta este o noutate in ceea ce priveste editarea foto pe mobil. In plus, se poate reveni asupra modificarilor si pot fi efectuate chiar si ajustari ulterioare, iar imaginile editate pot fi salvate la o alta dimensiune sau compresie sau – de ce nu – transmise alaturi de fisierele ce contin instructiunile digitale de editare – catre orice alt dispozitiv cu Android 4.4.