Canon 5D Mark III
Canon 5D Mark III

Recent au inceput sa circule informatii noi despre cel care va fi viitorul full-frame de la Canon sau, altfel spus, varianta „ieftina” a lui 5D Mark III, un DSLR cu senzor FF dar care va costa aproximativ 2000 de Euro si nu 3000 cat este acum Canon 5D III. Adica un model mai adecvat pentru a-l inlocui actualul Canon 5D II, in categoria lui de pret… Totusi, desi circula mai multe liste cu specificatii tehnice posibile (si ni se spune ca sunt mai multe prototipuri diferite in teste), anumite informatii coincid.

Astfel, desi nu imi place cum suna, este posibil sa aiba un body de dimensiuni mai reduse decat actualul Canon 5D Mark II si sa fie construit (total sau partial) din policarbonat (asemantor modelului 60D). Daca se adevereste, nu e o veste prea buna pentru fanii Canon, dar va compensa prin senzor si procesor: aceleasi ca si pe noul 5D III – 22 de megapixeli cu DIGIC V.Sistemul de focalizare va fi similar modelului Canon 7D, cu 19 puncte de focus iar viteza de fotografiere in rafala va fi de 3.5-4 cadre pe secunda. Tot de pe urma zvonurilor aflam ca exista cel putin un prototip cu blitz pop-up integrat….

Specificatii tehnice posibile:

  • Senzor CMOS Full Frame de 22MP
  • 19 puncte de focus
  • Rafala cu 3.5 FPS
  • ISO 100-51200
  • Ecran LCD de 3 inch
  • Blitz pop-up integrat
  • Compatibil cu obiectivele STM Full Frame (Canon 40mm f/2.8 STM)

Totodata, zvonurile spun ca noul DSLR va fi lansat alaturi de un nou obiectiv compatibil full-frame, dar „non-L”, probabil un 28-85mm sau un 24-70mm f/3.5-5.6 IS. Mi se pare foarte plauzibil, mai ales ca ne referim totusi la un DSLR care se doreste a fi cat mai accesibil ca pret. Eu as paria si pe un ecran LCD touch screen, mai ales ca noul aparat va fi compatibil cu obiectivele STM, special concepute pentru filmare. Iar acolo posibilitatea de a alege zona de focus interactiv, prin atingerea ecranului mi se pare o functie foarte ok.

Canon 5D Mark III
Canon 5D Mark III

Ce ar mai fi de adaugat?

Stiu ca sunt printre voi sceptici in privinta deciziei Canon de a lansa un DSLR full-frame „ieftin” (comparat cu 5D III), care sa nu depaseasca pragul de 2000 de Euro (sau 10.000 Ron). Totusi, daca ne uitam in „ograda” Nikon, acolo modelul Nikon D600 pare a fi deja lansat, la cate zvonuri exista despre el. Avem si imagini. Si, ce sa zic, daca Nikon lanseaza un astfel de model, atunci cu siguranta si Canon va face la fel. Tot la nivel de zvon este si un SLT Sony full-frame, care – iarasi – s-ar putea sa aiba un pret apropiat de cel mentionat mai sus. Asadar, „concurenta” pe acest segment va fi acerba si atunci Canon nu are cum sa ramana pe afara…

Daca va exista sau nu inca un DSLR full-frame de la Canon, vom afla cel mai probabil pana la Photokina in Septembrie. Inca nu avem o data de lansare oficiala, dar nu cred ca ar rata Canon un eveniment de o asemenea anvergura pentru a-si promova noul aparat.

Via CR.