Am fost ieri la lansarea noii generatii de smartphone-uri ASUS ZenFone 3. Bannerul de la intrarea in sala de conferinte ne intampina cu un mesaj interesant: ZenFone 3 – Creat pentru fotografie. Asa ca am devenit curios. Noua generatie a telefoanelor ASUS a facut un pas mare inainte, iar diferentele fata de generatia anterioara, ZenFone 2 sunt vizibile atat la interior cat si la exterior. Vorbim acum de patru modele de telefoane, de varful de gama ZenFone 3 Deluxe, de modelele Ultra si Max, dar si modelul de baza, ZenFone 3.

ASUS ZenFone 3
ASUS ZenFone 3

ZenFone 3 Deluxe

Varful de gama, ZenFone 3 Deluxe, un smartphone care va costa in Romania aproximativ 3.500 de lei, integreaza un procesor Quad Core, 6GB RAM si 256GB spatiu de stocare, iar in registrul foto se lauda cu:

  • senzorul camerei principale fabricat de Sony, cu rezolutie de 23MPx (Imx318)
  • obiectiv cu diafragma f/2.0 si autofocus in 0.3 secunde
  • stabilizare optica a imaginii
  • autofocus cu laser
  • tehnologie de corectare a culorilor (pt culori cat mai reale)
  • modul Super Resolution pentru inregistrarea fotografiilor la o rezolutie de pana la 92Mpx
  • filmare 4K UHD 30p

Totul este „impachetat” intr-un corp metalic, din aluminiu, cu design unibody, iar ecranul LCD mare, de 5.7 inch si rezolutie Full HD este suficient pentru a rula in bune conditii orice aplicatie. Sunt curios cum se comporta si cum arata fotografiile inregistrate cu el, deoarece cel putin teoretic, cu specificatiile tehnice de mai sus se poate bate de la egal la egal cu aproape orice smartphone de top de pe piata.

ASUS ZenFone 3
ASUS ZenFone 3

ZenFone 3

Atat, fara „Deluxe”, fara „Ultra” sau „Max” in denumire – ZenFone 3 – este modelul de baza al seriei si, probabil, cel care se va vinde cel mai bine. Pe acesta l-am primit si eu in teste, asadar voi reveni cu un articol dedicat, in care va voi spune cum functioneaza telefonul si cu ce se lauda camera foto. Are un ecran de 5.2 sau 5.5 inch, in functie de versiune dar ambele cu rezolutie Full HD, stocare de pana la 64GB si o camera foto principala 16MPx, tot cu senzor de la Sony. Costa aproximativ 1600 lei pentru versiunea de 5.5 inch, iar daca ma intrebati pe mine, este o optiune excelenta, la pretul asta.

Familia Asus Zenfone 3
Familia Asus Zenfone 3

ZenFone 3 Ultra

ZenFone 3 Ultra are un ecran LCD de 6.8 inch, fiind deja la limita dintre smartphone si tableta. Vine cu o camera foto tot cu senzor Sony, tot de 23MPx, cu blitz dual si tehnologie de focalizare cu laser (proprietara ASUS). In schimb, este primul smartphone din lume cu sunet virtual surround pe 7.1 canale cu DTS Headphone:X. ZenFone 3 Ultra are doua difuzoare stereo puternice cu cinci magneti si un amplificator inteligent NXP care reda un sunet clar și bogat, protejand difuzoarele impotriva deteriorarii. Ca pret va fi undeva in jurul a 2.799 lei in Romania, la liber.

ZenFone 3 Max

ZenFone 3 Max este varianta entry level din gama noua, care iese in evidenta datorita acumulatorului de capacitate mare. Cu 4130mAh, ZenFone 3 Max se lauda cu o autonomie in standby de pana la 30 de zile! ZenFone 3 Max vine cu o camera foto cu senzor mai modest, de 13Mpx si un pret pe masura: aproximativ 899 lei, in Romania.

Aceasta este, pe scurt, noua gama ASUS ZenFone 3. Si, chiar daca ASUS nu reuseste sa intre (inca) in topul producatorilor mondiali de dispozitive mobile (ca numar de unitati vandute), merita sa aruncati o privire atenta pe oferta lor. Telefoanele ASUS nu le gasiti in oferta de abonamente a operatorilor din Romania, dar daca esti in cautarea unui smartphone „la liber”, atunci mergi intr-un magazin si testeaza un ZenFone 3. S-ar putea sa fii uimit, mai ales de modelul 3 standard, care are un raport calitate/pret bun.