Deoarece in ultima perioada s-a vorbit din ce in ce mai des despre fenomenul furturilor de echipamente foto (videoclipul de saptamana trecuta fiind poate cel mai concludent), un inginer Google a lansat un proiect dedicat fotografilor, pentru a ajuta identificarea obiectivelor si aparatelor foto furate si pentru a limita vanzarea acestora. Am mai abordat odata acest subiect dar metodele cunoscute pana acum au o utilitate restransa. Incepand de astazi, proiectul LensTag isi propune sa aduca o abordare noua in „lupta” cu hotii de echipamente foto, prin verificarea echipamentelor inregistrate de fotografi si printr-un nou concept care va permite localizarea aparaturii pierdute.

Cum functioneaza?

LensTag
LensTag

LensTag este proiectul lui Trevor Sehrer, inginer Google, care a lansat siteul pentru public in urma cu mai putin de 24 de ore. Proiectul sau se bucura deja de sustinerea unui grup de companii din domeniul foto video iar modul in care acesta functioneaza a atras deja cateva mii de utilizatori care si-au inregistrat echipamentele.

Pe scurt, principiul este foarte simplu si nu este neaparat o noutate. Orice fotograf are posibilitatea de a se inregistra pe siteul LensTag, urmand ca dupa validarea profilului (cu ajutorul adresei de email) sa introduca in baza de date a siteului toate echipamentele foto pe care le detine. Procesul de inregistrare al camerelor foto si al obiectivelor nu este insa unul automat. Fiecare aparat sau obiectiv se inregistreaza in baza seriei dar si a unei fotografii, pe care utilizatorul trebuie sa o incarce la inregistrare. Fiecare aparat foto, camera video sau obiectiv va fi verificat manual de un operator LensTag, va verifica fotografiile si va ‘aproba’ inregistrarea.

Cum functioneaza LensTag
Cum functioneaza LensTag

In cazul in care obiectivul sau aparatul foto va este furat, acesta poate fi ‘marcat’ in baza de date prin simpla accesare a profilului personal. Siteul LensTag va marca obiectivul ca fiind furat iar acesta va aparea cu noul status chiar si in cautarile Google dupa seria acestuia. Cei care isi vand aparatul au posibilitatea de a-l „transfera” unui alt utilizator LensTag legitim tot din cadrul profilului personal.

Astfel, cu ajutorul fotografilor care isi inregistreaza echipamentele, LensTag doreste sa devina cea mai mare baza de date de echipamente foto / video de pe internet. Orice utilizator care doreste sa achizitioneze un echipament second hand va putea verifica statusul acestuia accesand siteul LensTag, pentru a vedea daca echipamentul dorit apartine cu adevarat ‘vanzatorului’ sau daca acesta a fost furat. Astfel, LensTag spera sa poata reduce interesul raufacatorilor pentru echipamente foto/video valoroase si sa ingreuneze vanzarea echipamentelor furate.

Totusi, pentru ca ‘paza buna trece primejdia rea‘, nu uitati sa va asigurati aparatul foto impotriva furtului urmand pasii de aici.

Adaugarea unui echipament foto
Formularul de adaugare a unui echipament foto

Lasă un răspuns