Nikon 105mm f2-8 VR Micro
Nikon 105mm f2-8 VR Micro

Obiectivul Nikon 105mm f/2.8 ED-IF AF-S VR este destinat atat camerelor digitale cu senzor in format DX (APS-C) cat si celor full-frame sau aparatelor foto pe film. Fiind proiectat in special pentru fotografia close-up si macro si avand o distanta focala de 105mm, obiectivul Nikkor AF-S 105mm f/2.8 VR Micro poate fi folosit cu succes atat pentru macro-fotografiere cat si pentru portret sau ca teleobiectiv luminos cu distanta focala medie.

In acest obiectiv Nikon a implementat sistemul de reducere a vibratiilor „VRII”, ceea ce ofera fotografilor posibilitatea de a captura imagini clare la timpi de declansare cu aproximativ 4 F/stop-uri mai lungi decat in mod obisnuit. Acest aspect va poate aujuta atunci cand, din motive obiective, nu puteti utiliza un trepied.

Autofocusul este rapid si silentios gratie SWM-ului (Silent Wave Motor), datorita caruia si schimbarea intre modul auto si manual focus se face foarte rapid. Focalizarea interna face ca elementul frontal al obiectivului sa nu se roteasca, ceea ce ajuta in cazul folosirii unui filtru de polarizare. Obiectivul are o dimensiune mare si o greutate ridicata. Constructia este la standardele profesionale Nikon iar impresia generala este de soliditate. Din punct de vedere al dimensiunilor, daca se face comparatia cu alte obiective macro de la producatorii independenti, trebuie avut in vedere faptul ca majoritatea obiectivelor din oferta acestora isi modifica dimensiunile in momentul focalizarii iar Nikon 105mm f/2.8 VR Micro are un atuu important din acest punct de vedere: datorita focalizarii interne, punerea la punct de realizeaza fara extensia lentilei frontale a obiectivului si de aceea dimensiunea obiectivului ramane constanta. Acest lucru inseamna o distanta mai convenabila de lucru in fotografia macro si o precizie mai mare.

Obiectivul are incorporat un motor de focalizare, acest aspect facandu-l compatibil si cu gama de aparate Nikon D40, D40X, D60.

Din punct de vedere al constructiei obiectivului, calitatea este in ton cu restul obiectivelor profesionale de la Nikon: carcasa exclusiv metalica, montura din metal, etanseizare impotriva interperiilor si finisaje de calitate.

Din punct de vedere al vitezei de focalizare, motorul SWM asigura o focalizare rapida si silentioasa, chair si in zona macro. Pentru focalizare manuala, indelul de focus este pozitionat foarte ergonomic iar dimensiunile acestuia sunt generoase, pentru o utilizare facila si precisa. Rotirea inelului de focus este lina, asigurand o precizie foarte buna in momentul focalizarii manuale. In mod „auto-focus” inelul de focalizare nu se invarte.

Nikkor 105mm f/2.8 VR Micro vine dotat cu un parasolar de dimensiuni generoase iar modul de prindere de tip „baioneta” asigura o cuplare/decuplare rapida si confortabila. Parasolarul are o dimensiune mare dar este special proiectat pentru oeficienta maxima.

Stabilizarea optica de imagine „VR II” de la Nikon isi face pe deplin treaba si, in practica, se pot realiza fotografii cu timpi de expunere mai lungi ce nu se pot realiza cu un obiectiv obisnuit, non-VR fara a stabiliza aparatul pe trepied.

Utilizat pe un aparat cu senzor in format FX (Nikon D3, Nikon D700), obiectivul Nikkor 105mm f/2.8 VR Micro este foarte potrivti si pentru portrete, distanta focala de 105mm fiind foarte utila in acest sens. Compatibil si cu aparatele cu senzor in format redus, acolo unde distanta focala echivalenta devine 157mm, obiectivul este potrivit pentru aplicatii in zona tele-mediu, datorita distantei focale

Specificaţii Nikon 105mm f/2.8 ED-IF AF-S VR:

 • raport maxim de reproducere: 1:1
 • distanta focala: 105mm
 • luminozitate maxima: f/2.8
 • diafragma minima: f/32
 • lentile: 14 elemente în 12 grupe
 • 1 element ED, 1 element „Nano Crystal Coat”
 • distanta minima de focus: 0,314m
 • limitator de focus intre 0-314 – 0,5m si 0.5m – infinit
 • diafragma cu 9 lamele rotunjite, pentru un efect „bokeh” de calitate
 • dimensiune filtre: 62mm
 • dimensiuni: 83mm diametru, 116mm lungime
 • greutate proprie: 720g (fara parasolar)

Concluzie

Nikkor 105mm f/2.8 VR Micro este un obiectiv de foarte buna calitate, performant si robust ce ofera rezultate surprinzatoare. Cu un nivel al distorsiunilor extrem de redus si o planeitate buna, obiectivul de la Nikon se situeaza in randul celor mai bune obiective din clasa sa. Vedeti aici promotia curenta!

Lasă un răspuns