Dupa ce in luna decembrie compania Nikon a emis o nota de avertizare cu privire la „clonele” de Nikon D800E, astazi japonezii au emis inca un comunicat in care au mai adaugat doua modele de aparate pe lista celor identificate ca vandute fraudulos in piata second-hand. Este vorba despre aparate Nikon D7100 modificate la exterior sa semene cu D610 si vandute ca atare, la un pret mai mare utilizatorilor care nu isi dau seama ca in interior nu au un senzor Full Frame ci doar unul APS-C, dar si body-uri Nikon D4 vandute ca D4S!

Nikon D7100 vs Nikon D610
Nikon D7100 vs Nikon D610

Asadar, conform Nikon Europa, pe eBay (sau alte siteuri similare) se vand aparate Nikon D7100 modificate pentru a arata exact la fel ca un D610 sau Nikon D4 modificate sa arate ca un D4s. In felul acesta, comerciantul incearca sa obtina un pret mai bun pentru aparatul in versiune standard!

Referitor la Nikon D610 care este de fapt un … D7100, comunicatul Nikon spune asa:

These are D7100 cameras with which the name plate, and/or other identifying feature, has been fraudulently replaced with that of a D610.  This can be checked using the same “overview” display option as described above. If „NIKON D610” is displayed, your camera is an authentic D610. If any other name is displayed, your camera is a fraudulent D610.

Desi la exterior cele doua aparate sunt similare, o privire atenta in interior ar trebui sa dea de banuit oricarui fotograf entuziast. Clonele de Nikon D610 realizate pe baza unor D7100 modificate contin un APS-C, asadar mai mic in comparatie cu senzorul Full Frame care trebuie sa se regaseasca in aparatele din seria D610. Nikon avertizeaza utilizatorii care vor sa achizitioneze un aparat din seria D610 / D800E sau D4s de pe piata second-hand sa faca o fotografie cu acesta si sa verifice in meniu, in datele EXIF ale imaginii, daca se afiseaza modelul corect de aparat.

Nikon D800E afiseaza denumirea aparatului in ecranul de detalii ale imaginilor
Nikon D800E afiseaza denumirea aparatului in ecranul de detalii ale imaginilor

Avertismentul emis de Nikon astazi este cu atat mai important cu cat el vine la cateva luni de la primul anunt de acest gen, timp in care se pare ca piata aparatelor „fake” s-a marit. In plus, compania afirma ca aparatele identificate ca fiind modificate astfel nu vor putea fi reparate in service-urile Nikon autorizate. Este destul de evident de ce…

Lasă un răspuns