NVidia a lansat astazi noul procesor grafic Chimera, dedicat dispozitivelor si platformelor mobile (smartphones, tablete etc). Conform comunicatului de presa, Chimera este primul procesor foto dedicat care va putea echipa dispozitivele mobile incepand din aceasta primavara si care asigura prelucrarea informatiei venita de la senzor intr-un mod similar procesoarelor de imagine ale aparatelor foto DSLR. Mai mult decat atat, Chimera se lauda cu modul HDR “always on”, care promite obtinerea unor imagini cu o gama dinamica mai larga si cu un nou mod de fotografiere al panoramelor, care permite obtinerea unor panorame extinse, prin miscarea dispozitivului in orice directie (si nu doar orizontal sau vertical asa cum se intampla pana acum).

Din comunicatul de presa aflam ca:

Anuntata pentru prima data la CES 2013, arhitectura redefineste imaginea mobila cu modul automat de fotografiere si inregistrare video HDR. Aceasta permite camerei sa surprinda instant imagini HDR de inaltă calitate, similar cu modul in care ochiul uman percepe lumea – in locații s conditii de iluminare diferite.

Tehnologia Chimera™, disponibila pentru toate procesoarele din familia Tegra 4, ofera o serie de funcții noi pentru dispozitivele mobile, precum modul automat de fotografiere si inregistrare video HDR (high dynamic range), realizarea de panorame in modul HDR si functia tap-to-track.

Functia Tab-To-Track permite urmarirea subiectului in cadru si mentinerea focalizarii chiar daca acesta este in miscare. Totusi, principalul aspect cu care se evidentiaza Chimera ramane modul HDR.

Dar cum functioneaza Chimera de fapt? Si care sunt avantajele?

NVidia Chimera se lauda in primul rand cu performantele HDR (High Dinamic Range) si cu modul „HDR always on”. Ce inseamna asta si cu ce ne ajuta? E destul de simplu: piata cere megapixeli, adica senzori foto cu rezolutii cat mai mari. In acelasi timp, producatorii de gadgeturi mobile nu pot introduce in dispozitivele lor senzori mai cu dimensiuni fizice mai generoase pentru ca trebuie sa se laude cu gadgeturi cat mai compacte (cel mai subtire smartphone, cea mai usoara tableta etc). Problema principala e ca dimensiunile senzorilor si numarul mare de megapixeli se bat cap in cap.

Tehnologia actuala nu permite obtinerea unei game dinamice extinse daca dimensiunile fizice ale pixelilor sunt prea mici si, in acest fel, nu sunt capabil sa absoarba suficienta lumina. In prezent, senzorii foto de pe mobile isi arata limitarile mai ales in situatiile in care cadrul se caracterizeaza prin diferente mari de contrast. Apare fenomenul de „cer ars” sau lipsa detaliilor din umbre, asadar post-procesarea fotografiilor HDR este o solutie care permite obtinerea unor imagini cu o gama dinamica mai larga chiar si de pe mobile.

Arhitectura Nvidia Tegra 4
Arhitectura Nvidia Tegra 4 / Chimera

Este o solutie pe care au incercat-o si altii. Eu, de exemplu, am optiunea de HDR in Samsung Galaxy Note 2, care nu e dotat cu procesor NVidia Tegra 4 / Chimera. Avantajul lui Chimera este exact procesarea HDR direct la nivelul senzorului, adica a informatiei brute venite de la captorul digital. Un fel de procesare RAW, daca vreti, si nu o conversie HDR a imaginii JPEG asa cum se intampla acum la Galaxy sau iPhone 5.

Asadar, pe scurt, principalul atuu al dispozitivelor care vor adopta noul procesor NVidia Tegra 4 / Chimera este acela ca vor putea fi dotate in continuare cu senzori foto cu rezolutii uriase (8, 13 megapixeli etc) dar – in acelasi timp – vor compensa lipsa gamei dinamice datorata pixelilor care nu pot absoarbe suficienta lumina prin algoritmii hardware ai procesorului NVidia. Rezultatul: imagini mai bune in ciuda rezolutiei mai mari. Cel putin teoretic, pana la proba contrarie…

O alta solutie ar fi fost reducerea rezolutiei si a numarului de pixeli pentru a dota senzorul cu pixeli de dimensiuni mai generoase. Da, este solutia HTC prezentata ieri in HTC One (am analizat aceasta solutie aici). Vine cu un senzor ce ofera doar o rezolutie de doar 4 megapixeli dar se lauda cu un grad de absorbtie al luminii de 3,3 ori mai bun decat in cazul senzorilor actuali. Asadar, imaginile vor avea o gama dinamica mai buna, fara a fi nevoie de procesare HDR.