In ultima perioada asistam la un val de produse destinate aparatelor foto mirrorless, modele din ce in ce mai apreciate si mai utilizate. Odata cu dezvoltarea acestei categorii de aparate, au aparut si obiectivele si accesoriile de la terti. Producatori despre care pana acum nu am auzit au gasit o nisa de piata pe care sa se afirme. Aceasta pare a fi si strategia chinezilor de la Mitakon, care au lansat recent (si in premiera, zic ei)  un obiectiv de 50mm cu diafragma maxima f/0.95 destinat mirrorless-urilor Full Frame, Sony A7, A7R si A7S.

Mitakon 50mm f/0.95
Mitakon 50mm f/0.95

Pe hartie, specificatiile tehnice ale noului obiectiv par cel putin impresionante: distanta focala de 50mm este completata de luminozitatea foarte mare (f/0.95), iar calitatea imaginilor cu care se lauda asiaticii este asigurata de o formula optica formata din 10 elemente dispuse in 7 grupe. Dintre acestea, 4 elemente sunt de tip „ED”, formula fiind completata si de un element UHR (Ultra Hi-Refraction). Obiectivul are diafragma si focus manual, punerea la punct fiind simpla datorita functiei Focus Peaking oferita de mirrorless-urile Sony. Mitakon 50mm f/0.95 este compatibil si cu aparatele cu montura Sony E si senzor APS-C, acolo unde ofera o distanta focala perceputa de aproximativ 75mm.

O galerie de imagini surprinse cu noul obiectiv se gaseste pe Flickr:

Galerie Mitakon 50mm f/0.95 pe Flickr
Galerie Mitakon 50mm f/0.95 pe Flickr

Toate bune si frumoase pana la proba contrarie. Adevarul este ca aceste obiective „alternative”, de la producatori mai putin consacrati, sufera de obicei exact la capitolul cel mai important: calitatea imaginii la diafragma deschisa. Si, pana la urma, exact acea diafragma f/0.95 este motivul principal pentru care cineva ar achizitiona un astfel obiectiv. Ramane sa vedem cum se descurca (daca vom putea face rost de un sample…). Dar, pana atunci, trebuie sa stiti ca pretul anuntat este de 799 USD, obiectivul fiind disponibil deja pentru precomenzi pe siteul producatorului.

Si un prim review video despre acest obiectiv:

Pentru mai multe imagini realizate cu noul obiectiv, cititi review-ul lui Steve Huff.

4 COMENTARII

  1. Salut. Acum de ce nu ma mira faptul ca aceasta lentila e facuta in China? Hmmm…poate pentru ca se repeta trend-ul de la telefoane, unde Huawei, Xiaomi si alti producatori chinezi, vietnamezi produc terminale low si middle-end cu performante destul de bune. E interesant de vazut calitatea fotografiilor pentru pretul acesta. Cum zice si Steve Huff, in loc de o lentila Leica de 11000$, Mitakon a fabricat o lentila cu aceleasi performante optice (ramane de vazut) la mai putin de 1/10 din pretul Leica. Lucrurile devin din ce in ce mai interesante.

  2. Chinezii au furat meseria. In curand o sa lanseze si marca lor de camere si atunci adio Nikon, Canon, Fuji, Oly, si preturile lor nesimtite. Daca Samyang si Mitakon pun autofocus pe obiectivelel lor astia nu mai vand nimic. 🙂

Lasă un răspuns