Asa cum era de asteptat, Panasonic a lansat ieri la CES 2018 noul GH5s, un aparat foto (?) dedicat celor care filmeaza. Da, ai citit bine. Spuneam inca din noiembrie: Panasonic a modificat gama de aparate, pastrand seria GH cu focus pe functiile video iar seria G, cu ultimul G9 lansat (review), pentru foto.

Acum, GH5s vine ca un upgrade pentru GH5 si ii aduce o serie de imbunatatiri notabile:

  • un senzor High Sensitivity MOS multi-aspect cu rezolutie de 10.2MPx cu tehnologie Dual Native ISO
  • capacitatea de a inregistra intern la rezolutie Cinema 4K (4096x2160px) 60p/30p 4:2:2 pe 10 biti, 400Mbps All-Intra si 200Mbps All-Intra in Full-HD.
  • Variabile Bitrate si V-LogL activat (fara a mai fi necesara achizitionarea functiei separat, ca in cazul lui GH5)
  • compatibil Time Code in/out
  • autofocus hibrid sensibil pana la -5EV
  • fotografiere in format RAW cu pana la 7cps pe 14 biti
Panasonic GH5s (spate)
Panasonic GH5s (spate)

Fara stabilizare de imagine integrata in body

Dar, pe langa imbunatatirile evidente fata de GH5, noul Gh5s vine si cu o lipsa majora: senzorul nu mai beneficiaza de sistemul de stabilizare integrat (IBIS). Panasonic sustine decizia de a renunta la stabilizarea in-body in cazul lui GH5s pentru ca oricum cei carora li se adreseaza acest model, profesionistilor, detin sisteme de stabilizare hardware dedicate si mai performante.

Senzorul multi-aspect

De departe poate cel mai interesant aspect la noul GH5s este senzorul CMOS de „doar” 10.2MPx multi-aspect. De ce o rezolutie atat de redusa? Pentru a imbunatatii calitatea inregistrarilor in low-light, atat in ceea ce priveste zgomotul de imagine (mult redus la valori ISO mari) cat si a gamei dinamice si posibilitatilor de post-procesare a imaginilor, indirect. Nu e o noutate: pana la urma si Sony a facut la fel cu al lor Sony A7S, un aparat cu un senzor cu rezolutie mai redusa dar mai capabil in low-light, dedicat celor care filmeaza.

Dar Panasonic aduce ceva in plus: senzorul multi-aspect. Ce inseamna asta? Senzorul este mai mare decat un senzor micro-4/3 obisnuit (desi aspectul se pastreaza) pentru a acoperi mai bine suprafata proiectiei optice a obiectivului. Astfel, cadrele in diferite formate (4:3, 16:9, 16:10, 17:9 DCI etc) sunt inregistrate fara crop, ceea ce duce automat la obtinerea cele mai bune calitati a imaginii posibile si la un unghi de cuprindere (perceput) mai mare (fara crop, asa cum observam la GH4/GH5).

Panasonic GH5s
Panasonic GH5s

Conform celor de la Panasonic, noul GH5s devine primul aparat foto mirroless din lume capabil sa inregistreze la rezolutie Cinema 4K 60p/50p intern 4:2:2 pe 10 biti, ceea ce spune multe nu doar despre ambitiile producatorului si targetul celor carora li se adreseaza (cineastii profesionisti) cat mai ales despre performantele aparatului, care a devenit – de fapt – o camera video in body de aparat foto (daca se mai mira cineva de asta).

Din pacate deocamdata nu am nici un fel de informatii despre pretul sau disponibilitatea lui in Romania.

1 COMENTARIU

  1. Cu un zoom de la olympus zuiko 12-40mm f2,8 cred ca pe video e de vis ac aparat.

Comments are closed.