Ce iese din relatia dintre o drona Mavic Pro si un Spark? Un Mavic Air!

Cel putin asa se prezinta cea mai noua drona de la DJI, anuntata oficial acum cateva momente. DJI Mavic Air este o combinatie interesanta intre performantele Mavic Pro (review) si dimensiunile compacte ale seriei Spark. Ar putea fi aceasta drona pe care o asteptam? 

DJI Mavic Air

DJI Mavic Air
DJI Mavic Air

DJI Mavic Air este o drona de dimensiuni mici, cu o greutate de doar 430 grame (ceea ce inseamna ca NU necesita inregistrare in Romania). Un hibrid intre Mavic si Spark, se poate spune. Are o camera cu stabilizare pe 3 axe (o imbunatatire fata de cel de pe Spark, pe 2 axe) si un senzor CMOS de 1/2.3 inch (deci de dimensiuniea celui de pe Mavic), cu obiectiv echivalent 24mm f/2.8 ce ofera o rezolutie de 12 MPx (e posibil sa fie acelasi senzor ca pe Phantom 4 standard). In modul Panorama, DJI promite imagini de pana la 32 MPx, ceea ce e imbucurator pentru cei care vor sa vada toate detaliile din fotografiile lor.

La capitolul filmare, DJI Mavic Air inregistreaza video 4K 30p 100Mbps (o performanta cu care nici macar Mavic Pro nu se poate lauda!) in format MOV. Autonomia de zbor este mai mare decat la Spark dar mai mica decat la Mavic Pro, Air fiind capabila sa stea in … aer pana la 21 de minute (deci maxim 17-18 minute in conditii reale de zbor).

La capitolul senzori de obstacole, Mavic Air are senzori in trei directii (fata/spate/jos) care identifica obstacolele aflate in jurul dronei (asadar chiar si zborul cu spatele este acum mai „safe”) si preia de la Mavic Pro functia de ocolire automata ale obstacolelor, cu 7 camere care asigura maparea mediului inconjurator, gratie softului Vision Positioning Sistem (VPS) integrat.

Alte functii interesante: cu functia Panorama va face fotografii 360° iar drona poate fi controlata cu mana, la propriu, gratie functiei Hand-gesture Control (asa cum am vazut si la Spark, de exemplu: faci cu mana in fata camerei si drona porneste singura inregistrarea si te filmeaza, cu o miscare de panoramare).

Mavic Air
Mavic Air

Vestea cea mai buna? Spre deosebire de Spark, Air inregistreaza fotografiile si in format RAW, asadar cei care nu si-au cumparat un Spark din acest motiv au acum o alternativa, care nu e cu mult mai mare ca dimensiuni. Iar filmarea 4K este iarasi un plus fata de Spark, care se „limita” la rezolutia Full HD 1080p la acest capitol. Practic, as putea spune ca Mavic Air este un Spark mai evoluat sau, poate, ceea ce mi-as fi dorit sa fie Spark inca de la inceput.

DJI Mavic Air a fost prezentat oficial astazi, acum cateva momente, la New York. DJI promite o drona excelenta pentru calatorii – aceasta fiind si tema recurenta a prezentarii – drona fiind un bun companion pentru cei care calatoresc, iar modurile de zbor automate, preluate de la Spark facand-o foarte usor de folosit, chiar si de catre incepatori in ale „dronatului”. 

DJI Mavic Air vine si cu o noua telecomanda
DJI Mavic Air vine si cu o noua telecomanda

DJI Mavic Air va fi o drona cu mare potential. Spark a prins bine la public tocmai datorita dimensiunilor si a greutatii reduse (si pentru ca orice drona sub 500g nu mai are nevoie de certificat de inregistrare, in Romania, printre altele). Mavic Air face tot ce face Mavic Pro, intr-un „corp” mai mic, chiar daca asta inseamna totusi o autonomie mai redusa (deh, nu le poti avea pe toate…).

 Mavic Air cantareste sub 500g (430g mai exact), ceea ce inseamna ca nu necesita obtinerea unui certificat de inregistrare in Romania

Cat costa DJI Mavic Air?

Estimativ 699 USD in varianta standard si 999 USD in varianta fly-more combo (cu acumulatori suplimentari). Adica, probabil 4.000 Lei in Romania. Se va incadra si din punct de vedere al pretului intre Spark ( 2.500 lei acum ) si Mavic Pro ( 4.899 lei acum, dar a fost 5.999 la lansare).

Am fost la un pas de a-mi cumpara un Spark, in toamna. M-a tinut in loc lipsa formatului RAW pentru fotografii (odata ce te obisnuiesti cu un format…). Ma bucur insa ca am asteptat (am asteptat Mavic Pro 2, ce-i drept). Air pare excelenta pentru calatorii, adica exact pentru ce vroiam Sparkul. Astept Air la teste si apoi ma voi decide. Cert este un lucru: viitorul apartine dronelor compacte si usoare.

DJI Mavic Air cu bratele pliate (incape intr-un buzunar)
DJI Mavic Air cu bratele pliate (incape intr-un buzunar)

Dezamagiti de lansarea de azi?

Poate, un pic. Ma asteptam la un Mavic Pro 2 (pentru ca Mavic are deja aproape 2 ani de cand e pe piata) sau un Phantom 5. Mavic Air NU este succesorul lui Mavic Pro, fiind mai degraba un Spark pe steroizi decat un urmas al seriei Mavic Pro. E clar insa ca focusul DJI in acest moment este pe dronele mici, entry-level, dar care se vand in numar mare. Tind insa sa cred, mai ales dupa lansarea de azi, ca trebuie sa ne gandim ca Mavic Pro 2 va fi o drona mult mai evoluata decat actuala generatie (dar si mai scumpa), poate cu mult-asteptata camera cu senzor de 1 inch de la actualul Phantom 4 Pro. In acest caz, nu m-ar mira ca viitorul Mavic Pro 2 sa inlocuiasca gama Phantom cu totul, deoarece va intra in acelasi segment de pret. Iar multi dintre cei care utilizeaza acum un Phantom isi doresc o drona pliabila, mai mica, mai compacta, dar cu camera de pe Phantom 4 Pro. Mavic Pro 2 ar putea fi drona pe care o asteptam.

Cert este ca domeniul evolueaza frumos si ne asteapta un an cu multe surprize. Sa nu uitam ca in septembrie avem o noua editie a targului international Photokina, aici in Europa (la Koln, in Germania). Si probabil „the big guns” vor fi dezvaluite atunci, inclusiv la standul DJI.

Acum, daca te gandesti sa iti iei o drona, citeste si articolul despre cum zbori legal cu drona in Romania si, daca ti-ai luat deja una, cele 13 sfaturi pentru a nu-ti distruge drona de la primul zbor. Zboruri placute! 

DJI Mavic Air, specificatii tehnice pe scurt:

  • Drona compacta cu greutate de 430g
  • Autonomie maxima de zbor 21 minute (in conditii ideale de zbor)
  • Senzor CMOS 1/2.3 Inch de 12 MPx, cu obiectiv echivalent 24mm f/2.8, cu functie HDR integrata
  • Procesor de imagine nou
  • Brate pliabile (exact ca la Mavic Pro)
  • Functie Panorama pentru fotografii de maxim 32 MPx
  • Filmare 4K 30p 100Mbps si Full HD 120p in format MOV
  • Stabilizare tip gymbal pe 3 axe
  • Senzori de obstacole (fata/spate)
  • Echipata cu sistemul de pozitionare vizuala (VPS) cu 7 camere pentru precize si stabilitate in zbor (inclusiv pentru zborul in interior)
  • Moduri de zbor inteligente (ocolire obstacole, follow me, tripod etc)
  • Dimensiuni: 168×184×64 mm (este cat jumatate dintr-un Mavic Pro)
  • Greutate: 430g (cu 40% mai usoara decat Mavic Pro)
  • Viteza maxima: 64 KM/h
  • Accesorii: telecomanda, incarcator, 4 elice suplimentare, protectii pentru elice, manual de utilizare (online pentr cel extins)
  • Disponibila in trei variante de culori: alba, rosie sau neagra
  • Compatibila DJI Goggles 
Kitul DJI Mavic Air cu toate accesoriile
Kitul DJI Mavic Air cu toate accesoriile

6 COMENTARII

  1. Am asteptat momentul lansarii lui Mavic 2 la CES 2018…nu sa intamplat .Azi 23 ianuarie 2018 Adventure Unfolds …nu sa intamplat.A fost cel putin pentru mine o mare dezamagire . Imi voi pastra banii in my pocket nu acel Air . Acel copil conceput de Mavic si Spark. Sau de ce nu poate voi incerca Autel Evo care se pare ca promite acel upgrade pe care Dji nu la facut deocamdata Mavicului.

    • Pai da, asa cum spuneam si in articol si eu am fost oarecum dezamagit de lansarea de azi, pentru ca am nevoie de o drona mai capabila, asa cum e seria Phantom, dar intr-un format mai mic, cu picioare pliabile eventual, iar Mavic Pro 2 ar putea fi exact asta. Dar, pe de alta parte, Spark nu si-a atins potentialul maxim in vanzari tocmai datorita lipsei formatului RAW si a camerei destul de slabute, iar cum concurenta mizeaza maxim pe zona asta (entry-level), e de inteles de ce au lansat inca o drona in categoria asta. Pe zona mid/high DJI are slaba concurenta, iar showrile importante urmeaza dupa primul trimestru, acolo unde o drona performanta chiar si-ar gasi locul (NAB, Photokina etc). Vom vedea!

    • Nu, DJI nu mai livreaza in Romania de la 30 noiembrie 2017. De vina, zic ei, sunt legile de la noi care reglementeaza comertul dronelor.

  2. Oricum puteai avea ghinionul sa astepti si o luna sosirea pachetului, sau poate Dji a invatat ceva din acel fiasco facut cu Mavic si lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Dar ai la indemana google. Cu putin interes vei gasi site-uri de incredere direct din USA 😁

  3. Pentru pretul ei, cred ca e cea mai buna alegere.. totusi cand ma uit la mavic 2 pro, mi-as schimba parerea desi nu e tocmai ieftina

Comments are closed.