Un aparat foto Hasselblad 500c a facut obiectul unei licitatii in Boston / SUA. Nu este vorba despre un aparat foto „obisnuit” ci este primul aparat care a ajuns in spatiul cmosmic, la bordul misiunii Mercury Atlas din 1962. Aparatul care a permis, practic, realizarea primelor fotografii din spatiu s-a vandut la un pret dublu decat cel estimat initial: peste 250.000 USD. El a fost achizitionat de un colectionar din Anglia, care a platit pretul de 281.000 USD pentru a putea avea poate cel mai important aparat foto din istoria NASA. Surprinzator, dar posesorul anterior al aparatului l-a achizitionat cu doar 15.000 USD in anul 1994. Acum, dupa 20 de ani, valoarea sa a crescut de aproape 20 de ori, ceea ce ne arata ca investitia intr-un aparat foto de colectie, poate fi, uneori, profitabila…

Hasselblad 500c - Primul aparat foto trimis in Spatiul Cosmic
Hasselblad 500c – Primul aparat foto trimis in Spatiul Cosmic

Modelul Hasselblad 500C a fost achizitionat de NASA cu aproximativ 500 de dolari si modificat in zona vizorului (eliminand ocularul, mai exact), pentru a permite fotografierea prin hublourile de mici dimensiuni ale capsulei spatiale Mercury.

NASA a realizat imediat importanta fotografiilor, ele bucurandu-se de un impact enorm asupra publicului in anul 1962, la intoarcerea pe Pamant a misiunii mai sus amintite. Dupa acest moment, Agentia Spatiala Americana a inceput dezvoltarea tehnicilor de fotografiere in spatiu, pe doua directii: imagini cu planeta Pamant dar si imagini cu astronautii in misiune, acestea avand un impact emotional mai mare asupra publicului larg.

Camera Hasselblad 500c vanduta acum la licitatie a fost de doua ori in spatiu, la bordul misiunilor Mercury-Atlas 8 si Mercury-Atlas 9, fiind apoi inlocuita de un model modificat. Avea obiectiv Carl Zeiss de 50mm si a fost modificata de specialistii Fortelor Aeriene Americane (USAF) inaintea misiunii, pentru a putea fotografia prin hublourile de mici dimensiuni ale capsulei Mercury si pentru a inmagazina o rola mai mare de film (functiona cu role de film de 100 de cadre).

Iata cum aratau primele imagini din spatiu, realizate cu aparatul Hasselblad 500c vandut acum la licitatia din SUA:

Tibetul, vazut de la bordul misiunii Mercury 9
Tibetul, vazut de la bordul misiunii Mercury 9
Fotografie realizata in timpul misiunii Mercury 8
Fotografie realizata in timpul misiunii Mercury 8
Fotografie realizata in timpul misiunii Mercury 8
Fotografie realizata in timpul misiunii Mercury 8

Via Photography Monthly

Lasă un răspuns