Mai multi utilizatori ai mirrorless-ului cu senzor Full Frame Sony A7/A7R au observat aparitia unui fenomen bizar: atunci cand fotografiaza cu timpi lungi de expunere si valori ISO (foarte) mari, pe imagine se observa anumite raze de lumina care patrund in camera prin zona monturii pentru obiectiv. Problema a fost confirmata de reprezentantii Sony care au declarat ca sunt deja in  cautarea unei solutii. Intre timp, compania a lansat un comunicat de presa prin care anunta finalizarea unei noi versiuni de firmware pentru Sony A7 si A7R, care va putea fi descarcata in curand de pe siteul Sony si care promite, printre altele, imbunatatirea calitatii imaginilor. Ce inseamna asta in practica vom afla dupa jumatatea lunii martie, atunci cand noul firmware va fi facut public.

Sony A7R
Sony A7R

Citeste si: Sony A7R in test la Clubul Foto

Pana atunci insa, utilizatorii Sony A7R pot testa usor aparatele pentru a afla daca problema etanseizarii afecteaza si body-ul lor.

Cu capacul montat pe obiectiv, selectati o valoare ISO mare (de exemplu 12.800) si un timp de expunere de 20-30 de secunde. Declansati si analizati imaginea obtinuta. Daca apar pete luminoase pe imagine este clar ca trebuie sa cautati o solutie pentru a remedia acest mic inconvenient.

Desi se pare ca problema raportata nu afecteaza toate body-urile Sony A7 si A7R comercializate pana acum si, in plus, in utilizarea camerei de zi cu zi este putin probabil ca imaginile sa aiba de suferit de pe urma acestei hibe de etanseizare, solutia este destul de simpla si la indemana: un elastic de par pus peste montura ar trebui sa limiteze patrunderea luminii in interior…. Aceasta este solutia propusa chiar de unul dintre utilizatorii care au observat bizara problema, Ferrell McCollough (foto jos)

Solutia simpla si rapida: un elastic de par
Solutia simpla si rapida: un elastic de par pus peste montura

Via SonyAlphaRumors

5 COMENTARII

  1. Posibil sa nu fi vazut la Nikon… dar Canon 5D MarkIII il are in toata splendoarea 🙂

  2. Am citit cu atentie informatiile ce au aparut in ultima vreme legate de problemele cu Sony A7/A7R. Am facut si eu testul (Sony A7 cu CZ 55mm F1.8) si rezultatul…nu am probleme Am scapat 😉

  3. Dupa cum vezi sunt si alte aparate inclusiv 5d mk III si d800e care au aceeasi problema: http://www.imaging-resource.com/news/2014/03/07/do-concerns-about-sony-a7-light-leaks-hold-water De fapt nu e o problema e doar un test facut de oameni care nu au ce face si prefera teste stupide realizate in conditii in care 99% din fotografi nu se vor regasi in viata reala. Asa-zisii testeri prefera sa-si umple timpul cu asa ceva in loc sa faca poze. E clar ca nu-s fotografi ci doar niste "tech geeks". P.S. Niciun aparat si niciun produs electronic nu e fest 100% peste tot ca nu-s facute pentru poze in spatiu sau pe luna 🙂

Comments are closed.