Samsung Galaxy NX este primul aparat foto mirrorless (DSLM) cu sistem de operare Android. In ciuda numelui, care aminteste de seria smartphone de la Samsung, Galaxy NX este un aparat foto performant, dotat cu senzor APS-C CMOS, montura pentru obiective interschimbabile, procesor Quad la 1,6GHZ si un ecran LCD touch de 4,8 inch.

L-am primit pentru cateva zile in teste, cu asteptari mari si o curiozitate: cat de bine se comporta un aparat foto hibrid, care costa peste 6.000 de lei? In ce masura performantele sale si conectivitatea extinsa (Wi-Fi si 4G LTE) justifica acest pret? Aflam in cele ce urmeaza!

Samsung Galaxy NX - primul mirrorless cu Android, in test
Samsung Galaxy NX – primul mirrorless cu Android, in test

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS APS-C de 20,4 megapixeli
  • ISO 100-25.600
  • Obiectiv de kit: 18-55mm f/3.5-5.6 OIS
  • Procesor 1.6GHz Quad-Core
  • Android 4.2 (Jelly Bean)
  • 4.8” HD SCLCD, 0.46” SVGA EVF
  • Blitz pop-up integrat (nr. ghid 12), patina pentru blitz extern
  • Rafala 8,6 fps
  • Timp de expunere: 30s – 1/6000
  • Moduri: Auto, Scene, P/A/S/M, Custom
  • Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, LTE, HSPA+, microUSB
  • Filmare Full HD 1080@30fps MPEG4, H.264
  • Memorie interna: 2GB RAM, 16GB SD
  • aGPS integrat
  • Acumulator Li-Ion 4360mAh, 3.8V
  • Dimensiuni 136.5 x 101.2 x 25.7
  • Greutate: 410g

Samsung Galaxy NX, ISO 200, 52mm f/5.6,  1/320, obiectiv de kit 18-55mm:

Constructie si utilizare

Prima impresie despre Samsung Galaxy NX nu este data de dimensiunile sale (ma asteptam sa fie o camera cat de cat voluminoasa) ci de lipsa butoanelor pentru functii. La exterior, camera este construita in jurul ecranului LCD de 4,8inch, multi-touch si – ca orice dispozitiv ce ruleaza Android – operarea aparatului se bazeaza mai mult pe functiile tactile ale ecranului decat pe butoanele dedicate pentru functii. E o bila alba pentru cei carora le plac dispozitivele moderne, iar ecranul multi-touch este excelent, atat din punct de vedere al redarii imaginilor cat si al functiei multi-touch. Dar, pentru cei mai conservatori din fire, care sunt obisnuiti cu aparatele de fotografiat clasice, cu functii dedicate pe butoane ‘hardware’, pe carcasa, Galaxy NX s-ar putea sa ii dezamageasca: aparatul are doar 4 butoane si o rotita pentru functii, iar aceste patru butoane sunt: pornit/oprit, deschiderea blitzului, declansatorul si pornirea inregistrarii video.

La capitolul design, camera se prezinta foarte bine. Este destul de voluminoasa, dar foarte subtire (cel putin in comparatie cu un aparat foto DSLR cu acelasi senzor de dimensiuni APS-C). Carcasa este construita din plastic, dar unul solid, care face o impresie buna si care cu siguranta va rezista bine in timp. In partea de sus are patina pentru blitz extern dar si un blitz pop-up integrat, care isi face treaba destul de bine (mai ales ca fill-flash ziua, seara etc) dar care are totusi o raza de actiune limitata.

Conectorii USB / HDMI

Samsung Galaxy NX dispune de un vizor electronic integrat, care se activeaza automat atunci cand apropiem camera de ochi. Vizorul sau, mai bine zis, panoul LCD din interiorul vizorului se vede bine, dar optica din fata ecranului LCD de mici dimensiuni este mediocra. Rezultatul: un vizor electronic care putea mai mult, dar a carui utilitate este limitata de optica salba. Focalizarea manuala prin acest vizor este aproape imposibil de realizat, deoarece singura zona care se vede cat-de-cat clar in vizor este partea centrala a cadrului, si asta numai daca tineti aparatul cu vizorul perfect aliniat cu retina. Aparatul dispune de un corector dioptric, dar care nu va va ajuta sa corectati imperfectiunile opticii ce caracterizeaza vizorul.

Slotul MicroSD alaturi de SIM si acumulatorul LiIon

In rest, Samsung Galaxy NX iese in evidenta prin sistemul de operare Android si prin functiile extinse integrate. Odata ce v-ati obisnuit cu modul de utilizare bazat aproape exclusiv pe ecranul LCD sensibil la atingere, lucrul cu Galaxy NX devine intuitiv. In plus, atuul cel mai mare al aparatului este posibilitatea de a instala aplicatii, care il pot transforma rapid intr-un aparat foto extrem de versatil si de performant. Cu doar cateva ‘clickuri’ puteti descarca din Google Play aplicatia Adobe Photoshop Touch, care va aduce direct pe aparatul foto o varianta simplificata a celebrului program de editare foto. In plus, optiunile extinse de conectivitate, care permit atat accesarea retelelor wi-fi dar si conectarea la o retea nationala 3G/4G datorita slotului SIM integrat, sporesc versatilitatea unui aparat foto proiectat parca special pentru era foto moderna. Iar cu astfel de functionalitati si performante, nu se poate lauda nici un alt mirrorless sau DSLR de pe piata…

Nu va ascund nici faptul ca puteti folosi Galaxy NX pentru a initia apeluri (prin Skype, WhatsApp sau Yahoo Messenger, de exemplu), puteti receptiona emailuri gratie clientului de email integrat (Gmail) sau puteti chiar rula jocuri, in pauzele dintre sesiunile foto. Cu procesorul QuadCore 1,6GB si 2GB RAM, Samsung Galaxy NX se descurca la fel de bine, la acest capitol, ca si Samsung Note 2 pe care il detin.

Meniurile

Meniul este similar cu cel de la Samsung Galaxy Camera, aducand in plus cateva scene si moduri noi, cum ar fi fotografierea in miniatura, Sound Shot (inregistreaza 3 secunde audio la alaturi de fiecare cadru), Beauty Shot (care va fi pe placul domnisoarelor ;)), Action sau Stack. Apasand iconul „Home” din stanga sus, camera afiseaza ecranul specific Android, cu tot cu Widgeturi si aplicatii. De fapt, cel mai mare atuu al lui Galaxy NX este exact acesta: cu Android 2.2 utilizatorul are acces la zeci de aplicatii. Multe free si o grama de apps pentru prelucrare si editare foto. Am putea spune ca este primul mirrorless cu Instagram. Sau, daca vreti, primul mirrorless cu Adobe Photoshop inclus (pentru ca puteti instala Adobe Photoshop Touch din Google Play direct pe aparat). Iar cei care detin un blog, pot publica fotografii si texte direct online gratie aplicatiei WordPress ce poate fi instalata pe… aparatul foto! 😉

Meniurile sunt disponibile si in limba romana.

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Samsung Galaxy NX are un senzor APS-C de 20,3 megapixeli si, din acest punct de vedere, ofera imagini de calitate, exact asa cum ne-am fi asteptat de la un aparat din aceasta clasa. Senzorul este similar daca nu identic cu cel al lui Samsung NX300, pe care l-am testat in primavara si care a facut o impresie buna (reviewul complet este aici). Ca de obicei, am pregatit scena de test ISO pentru a vedea in ce masura performantele foto ale lui Galaxy NX il recomanda in categoria sa:

ISO 25600

Image 9 of 9

ISO 25600

Daca calitatea imaginilor este buna pana la ISO 800 si satisfacatoare pana la 3200. Camera aplica totusi un filtru de noise mult prea puternic peste ISO800, chiar si cu setarea Noie Reduction LOW – asa cum sunt facute imaginile de mai sus. NR nu poate fi oprit, din pacate, in formatul JPEG, iar RAW nu am putut trage din cauza lipsei convertorului in ACR.

Balansul de alb automat isi face remarcabil treaba in aproape orice conditii de iluminare, lucrurile devin ceva mai anevoioase atunci cand trecem peste modurile auto intuitive ale camerei si o utilizam in modurile avansate, destinate fotografilor entuziasti. Aici camera are momente cand se comporta cel putin ciudat, mai ales pentru cineva obisnuit cu mirrorless-urile sau DSLR-urile clasice. Iata doua exemple: dupa fiecare imagine isi reseteaza setarea focalizarii realizate manual (obiectivul este „fly-by-wire” – inelul nu actioneaza direct lentilele ci un sistem electronic, care este resetat dupa fiecare cadru, mai exact dupa preview). Apoi la 1 sec timp de exp pe trepied, imaginile ies miscate (cu sau fara IS activat, aparatul se misca pe el insusi datorita obturatorului destul de ‘violent’).

Altfel, fara trepied si cu functia OIS pornita (integrata in obiectiv, nu in senzor), imaginile sunt corect focalizate, iar sistemul de stabilizare se dovedeste a fi destul de eficient. Focalizarea automata functioneaza bine, desi nu exceleaza la capitolul viteza (e drept, am folosit doar obiectivul de kit 18-55mm pentru teste). In foarte putine cazuri focusul automat a ratat…

Imagini crop 100%:

Foto #1: ISO 100, 45mm, f/5, 1/320

Foto #2: ISO 100, 22mm, f/5.6, 1/360

Foto #3: ISO 100, 55mm f/5.6,  1/160,

Foto #4: ISO 200, 55mm, f/5.6, 1/100

Foto #5: ISO 200, 52mm f/5.6,  1/320

Filmare Full HD

Samsung Galaxy NX filmeaza in format Full HD cu sunet stereo (microfon integrat) la 30fps cu compresie H.264. Se descurca bine, desi nu se poate spune ca exceleaza la acest capitol. Filmarea se face in modul Auto, fara posibilitatea de a interveni manual asupra setarilor. Focalizarea automata functioneaza si in timpul filmarii. La fel si stabilizarea. Iata doua scurte secvente inregistrate pentru acest test (a se viualiza la rezolutie Full HD):

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Samsung Galaxy Camera este alimentata de la un acumulator tip Lithium-Ion de 4360mAh care ii asigura o autonomie extinsa, de peste 400 de cadre, daca nu utilizati conectivitatea Wi-Fi, 3G/4G sau GPS.  In comparatie cu alte aparate foto din aceasta clasa, se descurca chiar bine in privinta autonomiei. Daca, in schimb, vreti sa utilizati functiile sistemului de operare Android (browsing si conectivtatea extinsa), atunci un acumulator de rezerva este mai mult decat indicat. Acumulatorul se incarca direct in aparat, cu cablul miniUSB, ca orice smartphone (inclusiv incarcatorul este identic cu cel pe care il am eu la Note 2).

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW, in format 3:2 sau 16:9) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

La capitolul conectivitate, Samsung Galaxy NX este una din cele mai ‘dotate’ camere: vine cu Wi-Fi, 3G, 4G LTE (are slot pentru SIM la fel ca si Galaxy Camera), Bluetooth, alaturi de clasicul port microUSB si o iesire audio de 3,5mm (jack stere). Nu senzor IR pentru o telecomanda wireless si nici conector pentru telecomanda pe fir. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip microSD de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Pret

Samsung Galaxy NX se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 6.499 lei. Daca merita sau nu, vorbim imeditat.

Concluzii

Daca nu ar avea sistemul de operare Android alaturi de Wi-Fi, NFC si 4G LTE , Samsung Galaxy NX ar fi un aparat foto mirrorless conventional, care ar putea fi criticat chiar pentru cele cateva bile negre importante, dar mai ales pentru pretul sau. Cu Android lucrurile se schimba. Experienta cu Samsung Galaxy NX este diferita fata de orice alt aparat foto mirrorless de pe piata. Calitatea imaginilor este buna, gratie senzorului APS-C, iar versatilitatea oferita de sistemul de operare arhi-cunoscut este o mare bila alba. Cu siguranta nu este un aparat care sa se adrseze tuturor, dar la fel de bine stiu ca o parte il vor gasi interesant, mai ales datorita aplicatiilor si a modurilor foto care nu se regasesc in meniul nici unui alt aparat foto mirrolress sau DSLR. Nu este o camera perfecta (dar care este?) si cu siguranta nu este una care sa isi justifice intru-totul pretul actual, dar chiar si asa este o optiune interesanta in acest segment, daca „bilele negre” de mai jos nu va deranjeaza…

Samsung Galaxy NX se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 6.499 lei.

Nota Clubul Foto: 7.5/10

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Mod „Auto” versatil
  • Ecran OLED multi-touch
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Compatibil cu cu standardul Samsung AllShare
  • Slot pentru SIM, conectivitate de date 4G LTE si Wi-Fi
  • Patina pentru blitz extern
  • Multe scene presetate
  • Mod panorama, miniatura, timelapse, „Best shot”, Beauty Face

Bile negre:

  • Lipsa butoanelor programabile
  • Lipsa unui ecran LCD rabatabil
  • Ratari ocazionale de focus
  • Vizor electronic mediocru
  • Schimbararea setarilor este lenta si dificila fara a indeparta aparatul de la ochi
  • De multe ori este dificil sa nu apesi nimic pe ecran cu degetul mare, cand declansezi (nu are un thumb-grip suficient de mare)
  • Resetarea pozitiei focusului manual dupa fiecare cadru

 Toate imaginile din test:

9 COMENTARII

  1. Saptamana asta o am si eu in test 🙂 impreuna cu 10mm fish eye + 18-55mm + 18-200mm.
    Este primul review pe care il fac la un DSLR 😛 sper sa iasa ok 🙂

  2. Daca tot are slot SIM as fi curios daca egzista vreo aplicatie care sa poata permite si functia de telefon. Ma gindesc ca daca tot are android, atunci pina la telefon nu mai este decit… o mica aplicatie dedicata. Atunci ce s-ar chema acest gadget: aparat foto cu telefon, sau telefon cu aparat foto ?

    • Da, se poate. Cu orice aplicatie care asigura VoIP (gen Yahoo Messenger pt Android, WhatsApp, Viber etc).

  3. Sunt amator in ale fotografiei dar folosesc smartphone cu SO Android. Si pot spune ca nu de putine ori se intampla ca SO sa o ia razna si sa manance bateria in scurt timp. Ii evident ca SO Mobile vor pune stapanire pe tot ce inseamna aparatura elecronica dar totusi. Sper ca macar segmentul DSLR sa ramana pe linia tehnologiei simple cu soft dedicat, fara Android, IOS sau WinMobile. Altfel ne vom alege cu aparate foarte scumpe, nejustificat, cu multe bug-uri de soft si fotografi nervosi 😀

Comments are closed.