Compacte si usor de utilizat – noile camere foto NEX-5 si NEX-3 de la Sony cu obiective interschimbabile si inregistrare video HD vin in intampinarea nevoilor fotografilor pretentiosi, remarcandu-se prin calitatea imaginii (comparabila cu a unui DSLR) si prin pozitionarea pe piata compactelor de top, principala atractie fiind reprezentata de posibilitatea schimbarii obiectivelor.

Sony NEX-5
Sony NEX-5

Noile aparate foto din gama Sony NEX reprezinta varful de gama in clasa aparatelor compacte/bridge de la Sony atacand direct aparatele concurente de la Olympus si Panasonic. Sony NEX-5 si NEX-3 fac parte din clasa „Alpha„, oficialii companiei argumentand ca din punct de vedere al calitatii imaginii, Sony NEX sunt la fel de performante ca si un DSLR.

Tot la nivel de inovatie trebuie sa precizam ca noile Sony NEX-5 sunt cele mai mici si mai usoare camere compacte cu obiective interschimbabile. Chiar daca sunt mai mici chiar si decat Olympus PEN, NEX-3 si NEX-5 sunt cel putin la fel de versatile. Ambele camere beneficiaza de senzori CMOS Exmor™ SPA HD de 14.2 mega pixeli si, pe langa fotografii de calitate, pot intregistra si filme in format HD 1080px, cu sunet stereo si focalizare automata si silentioasa (Sony NEX-5). Mai mare decat senzorul camerelor compacte obisnuite, noul senzor de la Sony reproduce imagini cu zgomot redus si efecte de de focalizare creative, familiare utilizatorilor de DSLR.

Noua interfata software proiectata de producatorul japonez special pentru cele doua aparate NEX este mai intuitiva, include un ghid foto integrat si sfaturi de fotografiere pentru orice situatie. O serie de facilitati software noi evidentiaza aceste doua camere in fata modelelor deja existente pe piata, prin functia Sweep Panorama ceea ce va permite realizarea panoramelor direct din aparat, fara a mai utiliza un softwear specializat pe calculator. Prin apasarea butonului declansator si miscarea aparatul de fotografiat spre lateral sau pe verticala, camera va inregistra un numar mare de cadre, realizand in mod automat imagini panoramice pline de detalii, la calitate de 23 de megapixeli, cu un unghi de vizualizare de 226 de grade.

Cu ajutorul celor doua noi camere foto compacte, fotografii se pot bucura de o calitate a imaginii la superlativ si de reactii rapide, preluate parca de la modelele mai avansate, camerele DSLR Sony Alpha.

Alaturi de camerele DSLR din gama Alpha, modelele NEX-5 si NEX-3 beneficiaza atat de calitatea imaginii asemanatoare unui DSLR dar si de avantajul major al obiectivelor interschimbabile. Sony a prezentat si posibilitatea utilizatii obiectivelor deja existente pentru aparatele foto DSLR din gama Alpha, existand un adaptor pentru a le putea utiliza si pe aparatele compacte din gama NEX. In comparatie cu modelele obisnuite de camere foto DSLR, constructia ce elimina sistemul mecanic cu oglinda reduce grosimea celor doua camere pana la 24.2mm (modelul NEX-5, fara grip si obiectiv). Un detaliu ce tine mai mult de rafinament, NEX-5 beneficiaza de o carcasa din magneziu, foarte usoara si in acelasi timp extrem de rezistenta, transformand-o in cea mai compacta camera cu obiective interschimbabile.

Procesorul de imagine  BIONZ™ de la Sony asigura calitatea finala a fotografiilor si a filmelor inregistrate. Un alt aspect specific DSLR-urilor este viteza mare de fotografiere „in rafala”. Astfel, ambele camere pot surprinde actiuni rapide, cu o viteza mare de declansare de pana la 7 cadre pe secunda (AF / AE setat de la primul cadru) la rezolutie de 14.2 mega pixeli.

Beneficiand de ecranul luminos LCD Xtra Fine, de 7.5cm (3″), cu tehnologia TruBlack (ce poate fi inclinat pe verticala), setarile si parametrii fotografiei pot fi vizualizati rapid iar imaginile fotografiate pot fi studiate in detaliu chiar si in conditii de lumina puternica.

Obiectivele compatibile cu Sony Alpha NEX-5 si NEX-3

Pentru inceput vor exista trei obiective special concepute pentru noile camere Sony Alpha NEX.

Obiectivul de 16mm F/2.8 este un obiectiv standard, cu distanta focala fixa, suficient de mic si compact pentru a reduce marimea aparatului si a incape in buzunarul fotografului atunci cand conditiile de transport impun acest lucru! 🙂 Utilizand obiectivul de 16mm f/2.8 veti avea un unghi larg de cuprindere si o luminozitate mare, putand chiar sa amplificati unghiul de cuprindere cu ajutorului unui convertor ECF1 Fieheye VCL sau VCL-ECU1 Ultra Wide.

Obiectivul E 18-55mm F/3.5-5.6 cu stabilizator de imagine SteadyShot incorporat reprezinta partenerul ideal pentru excursii, realizand imagini clare, fara blur datorat miscarii aparatului si acoperind o plaja focala suficienta in multe situatii de fotografiere.

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt disponibile sub forma de kit, cu un obiectiv sau cu doua obiective. Camera Sony NEX-5 poate fi, de asemenea, achizitionata sub forma unui kit alaturi de obiectivul E 18-200 F/3.5-6.3, optional, ce ofera un zoom optic de 11x, alaturi de stabilizatorul de imagine SteadyShot cu mod activ pentru unghiul mare de captura al filmarilor, fara distorsiuni de miscare.

Sony Alpha NEX-5 si NEX-3
Sony Alpha NEX-5 si NEX-3

Un adaptor de montura optional, LA-EA1, extinde compatibilitatea pentru o gama suplimentara de 30 de obiective si teleconvertoare Alpha, alaturi de un set generos de obiective cu montura A (numai cu focalizare manuala).

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt si primele modele Sony Alpha ce ofera avantajele functiei de inregistrare video in format HD.

Integrat anterior in modelul DSLR-A550, modul Auto HDR a fost constant imbunatatit. Camerele NEX-5 si NEX-3 pot surprinde acum cu o viteza mai mare de raspuns trei imagini la valori de expunere diferite, combinate electronic in aparatul de fotografiat. Astfel rezulta o singura imagine HDR optimizata direct „in aparat” de procesorul de imagine BIONZ

Ambele camere sunt disponibile impreuna cu un flash super-compact, cu sistemul clip-on, ce se ataseaza prin intermediul terminalului inteligent, atunci cand este nevoie, in conditii de luminozitate scazuta. Alte accesorii optionale includ vizorul optic FDA-SV1, alaturi de genti asortate si curele de umar.

Specificatii tehnice Sony Aplha NEX-5 si NEX-3:

  • 14.2 megapixeli efectivi (aprox.), senzor CMOS Exmor APS HD (23.4×15.6mm)
  • Procesor de imagine BIONZ™
  • ISO 200 – 12800
  • Filmare HD: max. 1920 x 1080i, 17Mbps
  • Compatibilitate obiective: Montura E; (cu adaptor, doar MF), obiectivele Sony Alpha, Minolta si Konica AF / Montura E; (cu adaptor, doar MF), obiectivele Sony Alpha, Minolta si Konica AF

Disponibilitate

Camerele NEX-5 si NEX-3 de la Sony vor fi disponibile incepand cu luna iunie a anului 2010 la magazinul on-line F64.

Lasă un răspuns