Compania Sony a lansat ieri dupa-amiaza, in Romania, noile camere foto din seriile NEX si Alpha SLT. Evenimentul de lansare s-a desfasurat la Casa Seciu din judetul Prahova, acolo unde am putut testa noile modele Sony NEX-7, Sony NEX-5n, Alpha a77 si a65.

Evenimentul de lansare a fost interactiv si a inclus, pe langa clasicele prezentari ale aparatelor foto si o degustare de vinuri (doar am fost invitati la o crama, nu? 🙂 ), un moment artistic cu dansuri traditionale Romanesti si – bineinteles – posibilitatea de a testa aparatele si de a fotografia un frumos apus de soare de pe dealul unde s-a situat locatia aleasa pentru eveniment.

Evenimentul de lansare
Evenimentul de lansare

Sony NEX-7 si Sony NEX-5n

Vezi pretul si promotiile active aici.

Cu siguranta, vedeta acestui eveniment a fost noul Sony NEX-7, un aparat care continua seria camerelor foto Mirrorless (de sistem) de la Sony, fiind acum varful de gama in acesta serie. Este destinat fotografilor entuziasti si celor care cauta o camera foto de „backup” pentru sistemul DSLR si asta deoarece cu senzorul de dimensiuni mari (APS-C), Sony NEX-7 este capabila sa redea imagini de o calitate asemanatoare cu cea a aparatelor foto DSLR mid-level. Sunetul stereo Dolby Digital,vizorul electronic si posibilitatea de a atasa un blitz extern sunt alte trei atuuri ale acestui aparat. Mai multe detalii si specificatiile tehnice ale lui Sony NEX-7 cititi aici.

Sony NEX-7 cu ISO 1600
Sony NEX-7 cu ISO 1600

Desi nu am apucat sa „butonez” prea mult noul NEX-7 (a existat doar unul singur si a trebuit sa ajunga la toti participantii, normal 🙂 ) am vazut clar o imbunatatire a controlului si a modului de utilizare, ceva mai apropiat de cerintele unui fotograf semi-pro. Mi s-a parut derutant modul in care e plasat butonul de inregistrare video, dar cele doua rotite de selectie customizabile aflate in partea de sus a aparatului fac selectarea diafragmei si a timpului de expunere o joaca de copil. Blitzul integrat pare extrem de fragil, dar oricum e o solutie pe care o prefer fata de varianta cu blitz detasabil de la NEX-5n sau generatia veche NEX.

In orice caz, despre NEX-7 vom mai vorbi, mai mult ca sigur, aici la Clubul Foto, atunci cand il vom primi la teste! 🙂

Sony NEX-7, ISO 1600
Sony NEX-7, ISO 1600

Sony NEX-5n este destinat fotografilor entuziasti si celor care calatoresc si se caracteriseaza printr-un mod de utilizare facil, functii „Help” incorporate in meniu si un ecran touch-screen care  asigura operarea la fel de usoara ca si a unui telefon mobil. Diferenta majora fata de orice alta compacta este data de calitatea imaginilor si posibilitatea de a utiliza obiective interschimbabile. Mai mult despre Sony NEX-5n aici.

Pe langa cele doua aparate foto Mirrorless, cei de la Sony au prezentat si ultimele modele din seria Alpha SLT, Sony Alpha a77 si a65.

Sony Alpha A77

Vezi pretul si promotia actuala. Click aici!

Cel putin prima impresie este una extrem de buna. Asa cum m-am asteptat, aparatul asta are un feeling extraordinar in utilizare. Body-ul cu finisaje din cauciuc (protejat impotriva stropilor de apa si interperiilor) ofera un feeling de camera foto profesionala. Faimosul grip cu o multime de butoane, pe de alta parte, pare putin plasticos si desprins parca din alt film. Oricum, pozitia mainii si accessul la butoane este foarte buna chiar si asa.

Sony Alpha A77, ISO 100
Sony Alpha A77, ISO 100. Click pentru rezolutia originala.

Din punct de vedere al utilizarii, Alpha 77 are si bune si rele. Pe langa feeling-ul profi, inregistreaza imagini de calitate si ofera o multime de setari si optiuni in meniuri pentru utilizatorii avansati. Pe de alta parte, numarul mare de mega-pixeli, „inghesuiti” pe senzorul de APS-C face ca procesarea fotografiilor sa dureze 1-2 secunde dupa fiecare cadru. Da! Din pacate, asa se comporta Sony Alpha A77 pe care l-am putut testa la eveniment. Totusi, toate aparatele prezentate aveau versiunile de Firmware pre-release, iar calitatea si modul de functionare al aparatelor care vor putea fi achizitionate din magazine va fi imbunatatita, in mod sigur! Chiar si asa, Sony Alpha A77 este un aparat care promite multe!

Sony Alpha A77, ISO 100
Sony Alpha A77, ISO 100

Imaginile sunt neprelucrate, extrase direct de pe cardul de memorie al aparatului de fotografiat. Au fost inregistrate direct JPG, deoarece un convertor RAW nu este inca disponibil pentru aceste modele. Tot din aceasta cauza, calitatea imaginilor prelucrate din RAW va fi chiar si mai buna decat cele pe care le vedeti aici.

Sony Alpha a77, ISO 1600
Sony Alpha a77, ISO 1600

Disponibilitate:

Sony NEX-5n va fi disponibil in magazinele de specialitate din Romania (Sony Center si magazinele partenere Sony) incepand cu sfarsitul lunii Septembrie. Sony NEX-7 va fi disponibil incepand cu luna Octombrie iar SLT-urile Alpha 77 si a65 vor putea fi achizitionate incepand cu luna Noiembrie. Just in time for Christmas 🙂

A mai scris despre aceste camere si Alex, pe blogul Lumea Mare. 🙂

La sfarsit, va las alaturi de meniul „Alpha”:

Meniul "Alpha" :)
Meniul "Alpha" 🙂

6 COMENTARII

Lasă un răspuns