Sony a prezentat acum cateva ore noile module foto QX100 si QX10. Se pare ca zvonurile au fost adevarate si produsele de care va povesteam aici, acum doua saptamani, au devenit realitate.

Sony QX10

Sony QX10 montat pe telefonul Sony XPeria Z
Sony QX10 montat pe telefonul Sony XPeria Z

Sony QX100 si QX10 sunt doua camere foto compacte, destinate celor care vor sa inregistreze fotografii mai reusite cu ajutorul unui smartphone. Sunt, de fapt, doua camere foto compacte conventionale, cu obiectiv, zoom optic, stabilizare de imagine, slot de card si acumulatodar care se conecteaza prrin WiFi si NFC la smartphone si utilizeaza ecranul acestuia pentru incadrare, setari si declansare. Sony QX10 are un senzor CMOS standard, de 1/2,3 inch, 18 megapixeli si zoom 10x (25-250mm) iar QX100 are senzorul, optica si electronica de la Sony RX100 M2, inclusiv obiectivul Carl Zeiss 28-100mm si senzorul CMOS de 1 inch si 20 megapixeli.

Ambele aparate ofera posibilitatea utilizatorului de a declansa chiar si fara a conecta modulul la telefon, dar, bineinteles, fara a putea beneficia de un ecran LCD pentru incadrare. QX10 si QX100 se conecteaza wireless la smartphone gratie modulului Wi-Fi integrat dar si al sistemului NFC care asigura conectarea mai rapid si mai simplu, pentru utilizator, dar pot fi utilizate si ca aparat foto de sine statator sau controlat de la distanta (fixarea modulului pe carcasa smartphone-ului este optionala).

Din punct de vedere hardware, desi QX100 are aceeasi optica si acelasi senzor CMOS 1 inch de 20megapixeli de la Sony RX100 M2, camera nu va putea inregistra fotografii in format RAW sau filme Full HD. Ambele camere inregistreaza scurte clipuri video la o rezolutie maxima 1440 x 1080 30p, MPEG, iar fotografiile doar JPEG. Sony QX100 cantareste 179g si are urmatoarele dimensiuni: 63 x 63 x 56 mm. Sony QX10 cantareste doar 109 grame si este mai compact cu 20mm (in lungime) decat QX100.

Sony QX100

Sony QX100
Sony QX100

Totusi, desi laudabila initiativa Sony, o companie care nu se afla la ‘prima abatere’ in ceea ce priveste dispozitivele cu design si mod de utilizare neconventional (seria NEX fiind un alt bun exemplu), cele doua module nu rezolva una din problemele de baza pentru care utilizatorii renunta la compacte: utilizatorul se va deplasa, in continuare, cu doua gadgeturi ‘in buzunar’ – smartphone-ul si modulul foto Sony… In al doilea rand, un smartphone cu camera integrata este intotdeauna la indemana, putand surprinde un cadru intr-un timp foarte scurt. Noile gadgete Sony trebuie montate pe smartphone si pornite, in prealabil, inainte de a surprinde o fotografie… Asadar, ramane de vazut in ce masura vor avea succes si va fi adoptat de utilizatori.

Pe de alta parte, pretul estimativ pentru Sony QX100 este de aproximativ 500USD. La acelasi pret exista deja aparate foto compacte avansate, cu performante asemanatoare. Si, daca tot trebuie sa umblu cu doua aparate la mine (smartphone si modulul foto), de ce nu as alege de la inceput un aparat foto dedicat… ?! Modulul entry-level, QX10, va costa aproximativ 250 USD.

Iata si un video-preview al noilor module foto de la Sony:

 

DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorAtentie la blitzurile contrafacute
Articolul urmatorNikon P7800
Fotograf profesionist si fondatorul siteului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 14 ani, iar portofoliul meu il gasesti pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriana - se gaseste aici: www.TheDrone.ro

2 COMENTARII

  1. Fite, punct. Foarte putini mai fac poze cu mobilul, cam toti au un compact ratacit prin casa, in majoritatea familiilor fiecare are aparatul sau (eu sunt un exemplu, am trusa foto, sora-mea compact, tata compact, mama nu face poze), si in mai toate familiile pe care le cunosc exista 2 aparate foto. Deci… unul cam toata lumea are.

    Nu zic, acest modul are optica superioara compactelor ieftine, dar senzorul si performantele sale nu se schimba. Pe un smartphone mai ieftin ai un ISO dezastruos, iar cine are bani de smartphone-uri de peste 2000 lei, are bani si de aparat foto dedicat (au, de fapt), aparat pe care-l pornesti si faci poza, nu mai stai sa montezi sa demontezi si sa mai departe. Eu vad un gadget inutil in acest caz, de apreciat inovatia companiei Sony, dar asa cum spui si tu, Calin, nu stiu cati ar cumpara asa ceva. Numai bine!

    • cred ca vrei sa spui ca f putini mai fac poze cu o camera foto! familia ta e o exceptie, nefiind totusi exceptionala! 🙂

Lasă un răspuns