Aparate foto
Aparate foto

Cum ar fi ca in urmatorii cinci sau sapte ani toate aparate foto sa beneficieze de o conexiune permanenta la internet, iar recunoasterea faciala de acum sa evolueze si – impreuna cu receptorul GPS – sa identifice locul si obiectivele turistice pe care le fotografiezi? Da, camera ar putea chiar sa indice automat si cea mai buna incadrare si locul din care sa surprinzi fotografia! O tehnologie similara exista deja si a fost demonstrata de Google in cazul celebrilor „ochelari” Google Glass.

Sau, daca tot am vorbit de incadrari, sa ne amintim de functia AutoPortrait Framing, care exista deja in meniul unor aparate foto Sony si care permite reincadrarea automata a unui portret. Recent, cu noul A58, functia a evoluat si permite acum si reincadrarea obiectelor. Asadar, in urmatorii ani s-ar putea sa folosim incadrarea automata asa cum in prezent, ne bazam pe modul „P” sau modurile semi-automate (Av/Tv) pentru a lasa setarea expunerii corecte in „grija” aparatului…

Dar daca v-as spune ca teoria „momentului decisiv” al lui Henri Cartier-Bresson ar putea deveni istorie, pentru ca senzorii aparatelor vor inregistra doar secvente video, la rezolutie 8K, in locul fotografiilor statice? Astfel tehnologia va permite, atunci cand situatia o va cere, extragerea oricarui cadru dintr-o secventa video, la o calitate suficient de buna pentru orice print… Asadar, zilele meseriei de fotograf sunt numarate?

In ultimii 20 de ani fotografia a evoluat odata cu tehnologia si am ajuns sa surprindem astazi imagini cu aparate care la inceputul anilor 2000 pareau din domeniul SF. In anii ’90, cine si-ar fi putut imagina ca peste doar 20 de ani fotografia pe film aproape va disparea, iar imaginile le vom privi pe tablete de doar cativa milimetrii grosime? Astazi nu mai exista aparat foto care sa nu fie capabil sa inregisteze macar la rezolutie HD si au aparut deja primele camere 4K ce se adreseaza semi-profesionistilor. Fotografia 3D pentru entuziasti este la inceput, dar atunci cand ecranele LCD de pe orice laptop, smartphone sau tableta vor fi capabile sa redea imagini 3D fara a fi nevoie de ochelari speciali, probabil fotografia 2D asa cum o stim astazi va disparea cu totul….

Pare un scenariu SF, nu? Ei bine, nu chiar. Toate tehnologiile acestea exista deja, trebuie doar sa fie interconectate, imbunatatite si sa ajunga mainstream. Daca vreti sa cititi mai multe despre acest posibil scenariu pentru urmatorii 10 ani, va invit sa parcurgeti materialul de aici, de unde am extras si cateva din ideile de mai sus.

Aparate foto
Sursa foto: AdoePhoto

Via LightStalking

5 COMENTARII

  1. Evolutia asta tehnologica o sa retardeze tot mai mult utilizatorul,care o sa depinda din ce in ce mai mult de ea,iar daca cumva se va intampla sa fie privat de ea,din diferite motive ,el,utilizatorul,nu va mai fii capabil sa aprecieze viata de zi cu zi,nu va sti ce locuri sa viziteze,nu va sti cum sa faca o fotografie,nu va sti cum sa comunice cu ceilalti,….etc.

    • Unde merge lumea? Se va disipa sufletul si simturile in microscheme incadrari automate, cu timpul cred va aparea si obturator care va declansa in locul ” fotografului”! Imi este jena sa mai invoc numele lui Henry Bresson,dar voua celor ce relatati cu lux de amanunte un viitor fara de viitor?

  2. Daca va disparea fotografia 2D, sau aparatele cu setari complet manuale, eu ma las de fotografiat si ma apuc de pescuit. Care mai e satisfactia?! Doar ca indrepti aparatul catre subiect si captezi o imagine? …asta-i pentru tinerii de azi, pentru majoritatea care nu mai dau doi bani pe arta. Nu multi ajung sa faca arta in adevaratul sens, intr-un domeniu anume, in acest caz fotografia, dar satisfactia oferita de incercarile de a fi, de a ajunge, macar pe sfertul unor idoli, e tot ce conteaza intr-o pasiune.

    Tehnologia de azi incet incet fura tot ceea ce mai e omenesc doar pentru ca majoritatea vad fotografiile doar ca pe amintiri statice. In 10 ani daca vorbesti de obturator si diafragma cu tinerii 15-20 ani e posibil sa rada de tine, ce-s cu termenii aia (deja sunt acum…). Pacat…sper sa nu se ajunga acolo, sa existe si aparatele sofisticate pentru ei, si astea cu setari manuale, cat mai clasice, pentru noi.

    • pescuitul e frumos!(buna alternativa daca astia vor "castra" aparatele de fotografiat)

    • Am pescuit si o mai fac aici, local, unde n-am nevoie de permis (si o sa-l iau ca nu-i scump, 70-80 lei maxim, pe an). N-am scule de pescuit, doua lansete si maruntisuri…imi place, betele in balta si aparatul foto langa :))…cu 1000 Euro in scule de pescuit m-as refugia intr-un alt hobby frumos. Dar aici sunt numai pestisori de aia mici, noroc ca am Dunarea aproape (la 50 km).

Comments are closed.