Astazi lasam deoparte listele cu specificatii tehnice si imaginile de test si v-am pregatit un articol cat se poate de tematic! O colectie de 11 aparate foto care redefinesc termenul de … ‘compact’. Sunt la fel de mici sau chiar mai mici decat un ou de Paste si sunt functionale, cele mai multe dintre ele fiind proiectate acum 50 sau 60 de ani pentru spionaj. Enjoy!

Un Paste fericit tuturor!

Aparate foto cat un... ou de Paste!
Aparate foto cat un… ou de Paste!

Sanwa Mycro

Camera foto in miniatura, proiectata de japonezi pentru spionii din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Functiona cu film de 16mm. (foto)

Mycro
Mycro
Sanwa Mycro
Sanwa Mycro
Mycro
Mycro

Echo 8

O camera foto in forma de … bricheta! Functiona cu film de 8mm si putea inregistra pana la 20 de cadre pe o singura rola. Bineinteles, tot japonezii sunt „de vina” si pentru acest model. Se pare ca au avut multi spioni…  (foto)

Echo-8
Echo-8

Shalco

Tot din Japonia vine si Shalco, o camera foto in miniatura proiectata in anul 1950, care functiona cu film de 17,5mm. (foto)

Shalco
Shalco
Shalco
Shalco

USSR 21mm AJAX F

De la rusi vine aceasta camera pentru spionaj, care functiona cu film de 21mm (foto)

Ajax F
Ajax F
Ajax F
Ajax F
Ajax F
Ajax F

Steineck ABC

Daca smartwatch-urile cu camera asta sunt deja ceva obisnuit, in anii ’50 un aparat foto integrat intr-un ceas era un „gadget” foarte rar. Acesta este Seineck ABC, aparatul foto fabricat cu film de 8mm, fabricat in Germania si „deghizat” in ceas de mana.

Steineck ABC
Steineck ABC

Kombi

Din America anilor 1890 vine Kombi, o camera foto in miniatura cu un design cel putin… ciudat! (foto)

Kombi
Kombi
Kombi
Kombi

Mineta

Inginerii japonezi sunt responsabili si pentru aparitia camerei Mineta, la inceputul anilor ’60. Aceasta era o varianta imbunatatita a modelului Shalco si functiona tot cu film de 17,5mm. (foto)

Mineta
Minet

Petie

Un aparat foto „de jucarie”, dar care inregistra imagini pe film de 16mm. Dupa cum puteti vedea este mai mic decat o rola de film standard, de 35mm. (foto)

Petie
Petie

Nikon F Black replica Minox

O replica in miniatura a aparatelor Nikon F proiectata de cei de la Minox si prezentata (in scop demonstrativ) la un targ foto din Japonia, anul trecut. Este functional si inregistreaza imagini pe pelicula de 16mm (foto).

Nikon F Black replica Minox
Nikon F Black replica Minox

Hit

Tot din Japonia anilor ’50 vine si HIT, o alta camera in miniatura, dar functionala. Are si toc de piele asortat! (foto)

Hit
Hit
HIT
HIT

Minox „Leica M” – replica in miniatura

Un model mai recent, digital, cu senzor de 14 Megapixeli si ecran LCD de 2 inch. Aceasta este replica Leica M produsa de compania Minox, celebra pentru aparatele foto in miniatura. Este functional si inca se fabrica, putand fi comandat de pe siteul Minox.

Minox Leica replica
Minox Leica replica

1 COMENTARIU

 1. Nimic despre Minox, Rollei, Yashica, Pentax 110, pentru a enumera doar cateva din cele mai celebre? Mai celebre decat cele japoneze.

  Corectie: camerele de tipul Micro nu au fost niciodata facute penteru spionaj! Un servicu serios de culegere de informatii avea in dotare Minox Riga (dn 1936 pana in 1945) si dupa aia Minox A/B/C/EC/LX/CLX/TLX.

  Steinbeck ABC nu functiona cu film de 8 mm, ci de 9.2mm, similar cu cel folosit de Minox.

  In rest, amatoricesc tare de tot articolul…puteati fce o documentare serioas cu efort minim:

  http://www.submin.com
  http://www.subclub.org
  http://www.minoxit.com

Lasă un răspuns