Daca aparatele foto ar putea vorbi, probabil si-ar exprima frustrarea atunci cand trebuie sa surprinda imagini cu greseli evidente de incadrare sau cu setari de expunere eronate. Pe de alta parte, aparatul foto ar putea fi cel mai bun profesor, fiind alaturi de tine oriunde ai merge sa fotografiezi. Daca pana acum au existat cateva incercari in acest sens, sub forma unor ghiduri foto interactive afisate de aparate precum Nikon D3200 pe ecranul LCD pentru a-l ajuta pe fotograf sa surprinda fotografii mai reusite, un student de la Universitatea de Telecomunicatii din New York a venit cu o solutie mai buna: camera descriptiva.

Camera Descriptiva
Camera Descriptiva

Ce inseamna asta? Este vroba despre un dispozitiv care preia fotografiile si le transfera automat pe internet, in cadrul serviciului Amazon’s Mechanical Turk API iar acolo, utilizatorii isi pot exprima parerea despre fotografiile pe care le vizualizeaza. Dupa sase minute, raspunsurile lor sunt tiparite pe o mini-imprimanta matriceala. Pentru acest serviciu, fotograful trebuie sa scoata din buzunar (sau de pe card, depinde… 🙂 ) 1,25 USD pentru fiecare imagine trimisa utilizatorilor pentru feedback.

Daca la prima vedere inventia pare interesanta, ma gandesc cui i-ar folosi? Exista deja o multime de comunitati foto mai mult sau mai putin dedicate conceptului de photo-sharing unde utilizatorii isi pot comenta unii altora imaginile, la ce mi-ar folosi un astfel de serviciu care nu e nici macar gratuit?

Mai multe detalii pe site-ul lui Matt Richardson.

Totusi, trebuie sa recunoastem ca rezultatele pot fi haioase:

Cateva fotografii si rezultatul "interpretarii"
Cateva fotografii si rezultatul "interpretarii"

 

Lasă un răspuns