Cea mai mare camera foto din lume.
Cea mai mare camera foto din lume.

Intr-un un atelier din Chicago, in primavara anului 1900, se efectuau ultimele pregatiri pentru transportul celui mai mare aparat foto construit vreodata. A fost nevoie de un camion si de nu mai putin de 15 oameni care sa il incarce in masina si a fost transportat pana la statia Chicago & Alton, unde urma sa fie incarcat pe un vagon-platforma si transportat pe sine pana in Brighton Park, la aproximativ 6km de oras. Acolo, camera cu o greutate de nu mai putin de 900 de kilograme a fost asamblata sub atenta supraveghere a lui George R. Lawrence – cel care s-a ocupat de proiectarea si constructia aparatului – si s-au facut toate pregatirile necesare pentru a surprinde o singura fotografie: cel mai nou tren al companiei de transport feroviar Alton Railway din Chicago. Locomotiva Alton Limited era, la momentul respectiv, cel mai ambitios proiect al companiei si pentru a o fotografia nu au facut nici un fel de economii.

Cea mai mare camera foto din lume.
Cea mai mare camera foto din lume.

Astfel a ajuns George Lawrence sa proiecteze si sa construiasca gigantul foto: o camera care putea surprinde imagini cu latimea de 2,4 metri. Imaginiea era proiectata pe placi de sticla cu diametrul de 2,5 metri, care erau tratate cu emulsie. Fiecare astfel de placa costa peste 150 de dolari americani, o suma considerabila la acea vreme!

Pentru constructia camerei s-au folosit nu mai putin de 152 de metri de cherestea din lemn de cires, 151 de litri de adeziv si peste 80 de metri patrati de matrial textil. In total, camera avea o greutate de peste 900 de kg.

Asamblarea camerei
Asamblarea camerei

Camera construita de George Lawrence detine in continuare titlul de cea mai mare camera foto din lume. Pe langa ea, orice aparat foto modern pare extrem de mic. Din pacate, nu am gasit nicaieri fotografia surprinsa in acea zi ci doar imaginile de mai sus, care arata asamblarea gigantului aparat.

 

3 COMENTARII

 1. Da, si?
  Pentru Guiness Book aparatul gigantic este un record in sine, insa pe noi ne-ar fi interesat UTILIZARE lui: unde si cum developau placile late de 2,5m?
  Cum proiectau diapozitivele, sau cum faceau copii pe hartie? De ce nu s-a pastrat nicio fotografie?
  Ce focala si ce deschidere avea obiectivul?
  Ce rezolutie ar fi avut imaginile?
  100 perechi de linii pe mm pe lo latime de 2,5m este ceva remarcabil!

Lasă un răspuns