Fotografia realizata de Jan Tomas, cel mai cunoscut portret al poetului Mihai Eminescu
Fotografia realizata de Jan Tomas, cel mai cunoscut portret al poetului Mihai Eminescu

Astazi se implinesc 163 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, cel mai important poet din istoria Romaniei. Constient de personalitatea sa, Mihai Eminescu s-a lasat greu fotografiat. Doar patru fotografii portret cu bustul sau si doua de grup sunt recunoscute astazi ca apartinand poetului. Prima imagine este, insa, si cea mai cunoscuta: fotografia care il prezinta pe Mihai Eminescu a facut inconjurul lumii si a fost asociata de cele mai multe ori cu operele marelui artist. Se estimeaza ca fotografia a fost multiplicata in peste 1 miliard de exemplare si, fara a cita o statistica oficiala, imaginea lui Eminescu reprezinta un reper chiar si pentru fotografiile moderne, in ceea ce priveste numarul de reproduceri oficiale.

Fotografia din stanga a fost realizata in anul 1869 de catre fotograful Jan Tomas, dar nu in Romania ci la Praga, acolo unde Eminescu se pregatea sa urmeze cursurile Universitatii Caroline, a doua ca reputatie din imperiul Austro-Ungar, dupa ce de la Viena. Pentru a se putea inscrie, poetul avea nevoie de o fotografie la dosar. Universitatea de la Praga l-a respins, iar poetul a plecat la universitatea din Viena. La Praga, Eminescu a facut sase fotografii de tip portret, toate in studioul lui Jan Tomas: trei ovale si trei dreptunghiulare, toate in sepia, de dimensiunile unei carti postale. Din cele sase exemplare s-au mai pastrat doar trei, in arhiva personala a poetului sau la apropiati. Nu se stie cu exactitate soarta celorlalte trei fotografii, dar probabil au ramas la dosarele de inscriere de la facultatea din Praga si cea din Viena.

Jan Tomas a fost un fotograf de origine ceha care a trait intre anii 1841—1912. A lucrat ca fotograf intre anii 1867 si 1904 si a realizat mai multe portrete ale unor personalitati ale acelor vremuri. Totusi, cea mai cunoscuta fotografie a sa ramane cea a poetului Mihai Eminescu. Aici puteti gasi o colectie de imagini reprezentand fotografii ale aceluias autor.