Am primit ieri un newsletter de la unul din marile magazine de electronice de la noi, newsletter care promova oferta de aparate foto Fuji. Imi cad ochii pe Fuji X-Pro1 si al sau pret: aproape 10000 Ron (da, ati citi bine, aproape 100 de milioane in lei vechi). Deci aproximativ 2500 de Euro. Mai sa fie, zic, am gasit un pret gresit! 🙂 Intru repede pe site-ul „concurentei” si vad acelasi pret: Fuji X-Pro 1, de data asta cu alt obiectiv, dar tot 9.999 Ron.

Bine, sa zicem ca nu contest. Fuji X-Pro1 e un aparat bunicel. Am avut ocazia sa ma joc cu el aici. Dar parca pretul este exagerat. Inteleg ca se pozitioneaza ca un „rangefinder digital premium”, dar totusi nu e aparatul care sa iti lase o impresie super-wow, chiar si la prima vedere. Obiectivele sunt construite din plastic ieftin, sistemul de focus automat nu e cine stie ce, etc… As vedea aparatul asta la un pret de 5000-6000 Ron, dar mai mult nu. Cred ca Olympus OM-D (pe care inca il astept la teste…) este un aparat mult mai reusit, la aproape jumatate din pretul lui X-Pro1.

Acum stau si ma intreb: ati cumpara un astfel de aparat la acest pret? Totusi este un Fuji, nu o Leica….

Si, iata si cele doua imagini cu preturile:

Fuji X-Pro 1 cu obiectiv 35mm f/1.4
Fuji X-Pro 1 cu obiectiv 35mm f/1.4

Si „concurenta”:

Fuji X-Pro 1 cu obiectiv 18mm f/2.0
Fuji X-Pro 1 cu obiectiv 18mm f/2.0

13 COMENTARII

 1. Nu isi merita banii. Mai nou producatorii tot scot (asa numite) rangefinder si tind sa arunce pe ele un pret apropiat de Leika. N-are sens! Da, un pret de 1100-1400 euro ar fi justificat dar pana la 2500 e deja cale lunga. In zona aceasta de pret e noul D800 🙂 Hai sa comparam.

  • Apropiat de un Leica pe film la mana a doua poate. … Nu de alta dar M9 costa mai mult decat dublu, fara lentile! Sa pastram proportiile. Juji Xpro 1 este un aparat scump, lentilele sunt insa plasate rezonabil. In 9-12 luni pretul are sa fie redus cu 10-20% si in cca doi ani cu 50%. Asa s-a intamplat si cu vechile „mirrorless” ca de ex Olympus EP2 etc care erau initial cca 1000 de euro cu o lentila de kit sau chiar mai scumpe cu Olympus 17mm sau Panasonic 20mm. Astazi se vand la aproape jumatate din acest pret. De altfel noul „rangefinder” digital se vinde ca painea calda. Deci are un price point optim in piata …

 2. Si eu m-am jucat cu aparatul si personal il gasesc ca o jignire adresata cumparatorilor [#### you, you’ll buy it]. In primul rand nu este un rangefinder, ci este un mirrorless cu vizor excentric si ergonomie de rahat. Asta nu ar fi o problema daca „aparatul” ar putea executa precis si rapid functia de autofocus… insa esueaza lamentabil la acest capitol. E ca si cum ai vrea sa tai pepene cu un cutit de plastic. Nici asta nu ar fi o problema daca „aparatul” ar pune la dispozitie un mod decent de a focaliza manual… din nou EPIC FAIL. Din punctul meu de vedere nici nu se poate lua in considerare acest aparat, pentru ca nu ar fi trebuit lansat in halul asta in primul rand. Este la stadiul de prototip cu potential. Serios, pot focusa mai repede cu un FED/Zorki fara ochelari si cu o conjunctivita absurd de puternica, decat cu „flasneta” de 10k RON. Am detinut superbul Voigtlander Bessa R2M si l-am vandut ca prostul, unul din motive fiind mirajul lui XPRO-1 [ recunosc, au mai fost si alte 2 motive urgente]. Mare greseala am facut. Totusi este inbucurator faptul ca in pretul lui XPRO-1 iti poti lua un Rangefinder pe film de exceptie cu vreo 3 obiective de calitate si o sacosa de filme. Si nu uitati ca mai putin, de cele mai multe ori chiar este mai bun.

  Daca filmul nu e „ceasca de ceai” a cuiva exista multe alte alternative, cum ar fi OM-D-ul samd..
  In concluzie pot sa spun cu mana pe inima ca NU, nu as da banii pe acest obiect cu aspect de rangefinder.

   • In nici un caz la IQ! Fie si pentru ca senzorul face toata diferenta. Ca utilizator de Olympus (mirrorless) sunt partizan dar am vazut suficiente imagini facute atat cu OMD cat si cu Fuji XPro1 ca sa recunosc diferenta de calitate. In plus problemele de AF mentionate in comentariile anterioare sunt juste dar prezente la mai toate aceste aparate. AF este super exact si se vede la rezultate. Este in conditii de proasta iluminare lent ceea ce face dificila utilizarea sa in AF ptr street photography. Solutia poate sa fie in utilizarea hyprefocalei ceea ce e mult mult mai usor la Fuji!

 3. 2000 EUR. fotokoch.de nu l-am luat, am luat dslr pana la urma, mai asteptam sa se mai perfectioneze RF-urile 🙂

 4. Oare daca acest aparat de la Fuji,cu exact problemele descrise de voi ar fi purtat marca Leica,cati ar fi dat banii pe el? Mie mi se pare ca lumea are o problema in primul rand cu marca pe care o poarta si nu cu aparatul in sine.

 5. Eu am o intrebare simpla. Cum sint calculate preturile aparatelor foto in Romania de toate sint mult mai scumpe decit in UE ? Ce taxe contin ? In conditiile cind e simplu sa mergi in Ungaria, Austria, Serbia sa cumperi un X-Pro1 la approx 1500, chiar la 1200 online, nici drumul nu costand diferenta de pret, de ce as lua din Romania. Mai aveti exemplul Fujifilm X-s1 pe care eu il vreau si care daca in UE e 2300 RON , in Romania e 3300 RON !!! Cu ce or veni aici, pe jos, cu caii ???

Lasă un răspuns