Canon 7D
Canon 7D

Ne apropiem de finalul lui 2013 si iata ce ceea ce am putea numi „un zvon ciudat” si-a facut aparitia pe internet ieri: se pare ca niponii de la Canon nu vor inlocui actualul Canon 7D cu un model mai performant, in 2014, asa cum era de asteptat. Iar asta nu ar fi neaparat o surpriza. Dupa cum spunea o vorba, „boala lunga este moarte sigura”, amanarea lansarii lui 7DX sau 7D mark II  ar putea indica exact aceasta directie: Canon nu mai are interesul sa lanseze inca un DSLR APS-C pentru ca locul sau pe piata ar putea fi destul de bine luat de actualul Canon 70D, care s-a dovedit foarte capabil, sau de Canon 6D, DSLR-ul full frame care devine mai accesibil in fiecare luna.

Pana la urma, acest zvon le contrazice pe cele pe care le-am aflat lunile trecute, care indicau o „noua directie” pentru seria 7D. Dar, sa nu uitam de Nikon D400, despre care nu am aflat pana acum aproape nimic. Cele doua companii lanseaza produse similare la un timp relativ scurt una de cealalta, asadar, daca intr-adevar Nikon nu pregateste un nou varf de gama APS-C (ceea ce confirma informatiile de la lansarea lui Nikon D7100 care il plasau pe acesta in vraful gamei), atunci este foarte posibil ca nici Canon sa nu mai ne ofere un inlocuitor al lui 7D.

Asadar, cei care asteptau un DSLR cu un senzor nou, doua procesoare si sistemul AF de la 5D Mark III pe un aparat cu senzor APS-C numai bun pentru sport si wildlife, vor fi nevoiti sa continue cu actualul 7D (5.699 lei body) sau sa se reorienteze. E posibil ca niponii sa considere ca actualul Canon 70D (review) este suficient de bun pentru a face fata acestor cerinte. Sau sa se bazeze pe faptul ca cei care intr-adevar au nevoie de asemenea specificatii tehnice vor investi intr-un 5D Mark III sau 1Dx… Sau la fel de bine ar putea sa treaca pe mirrorless. Deja aparate precum Sony A7 sau noul Olympus E-M1 dispun atat de senzori performanti cat si de sisteme AF care ar putea sa faca fata cerintelor din fotografia wildlife si sport…

Ramane de vazut ce ne rezerva viitorul. Cert este ca zvonul de astazi este „plauzibil”. Pana la urma, toata piata foto este in regres si producatorii se vad obligati sa taie din costuri de oriunde pot. Asadar, reducerea numarului de body-uri din catalog si concentrarea pe modelele actuale, mai performante, ar putea fi o varianta…

Canon 7D
Canon 7D

1 COMENTARIU

  1. Pai si asa ar fi avut un pret "fantoma", se estima pe la 2000 Euro. Poti face wildlife si cu ceva mai ieftin, am vazut la straini cu 20D, 30D, 1000D, 350D, si supertele-uri de top, ei nu se mai plang ca noi. Evident ca ratezi mai multe cadre, probabil. Dar decat 2000 Euro pe un 7D mark II, mai bine 3000 pe un 1D mark III, APS-H-ul.
    Ma rog… asta explica de ce tin 7D-ul cel vechi la acest pret, si e pacat… ca nu mai e un body de 5700 lei, nu merita sa dai atat pe un APS-C asa batran, indiferent cat de "tunat" pare pe langa un 60D, sa zicem (ca are cel mai bun raport pret/calitate dintre body-urile Canon APS-C mai "rasarite"). 70D-ul nu intra la body-uri profesionale, chiar daca ei spera sa tina locul lui 7D mark II.

    D7100 pentru sport si wildlife e o gluma proasta, buffer de 4 cadre RAW, ce dracu sa faci cu el? Sa-ti dai cu pumnii in cap? :), mai greu inlocuitor pentru titanul D300S.

    Mai raman solutiile Pentax, care nu-s deloc de neglijat, si poate Sony SLT.

Lasă un răspuns