Fujifilm isi largeste orizonturile si lanseaza primul lor aparat foto digital cu senzor de format mediu. Noua gama se numeste Fujifilm GFX si a fost anuntat acum cateva minute in Germania, in cadrul conferintei de presa de la Photokina. Fuji GFX reprezinta o serie noua de body-uri, complementare celor din seria „X”, fiind definite de senzorul de 1,7 ori mai mare decat al actualelor aparate APS-C si o montura noua.

Update, 19 Ianuarie 2017:  Fujifilm GFX 50S va costa 6500 Euro si va ajunge in magazine, cel mai devreme, la inceputul lunii Martie. Este mai ieftin decat m-am asteptat. 

Fujifilm GFX 50S

Fujifilm GFX 50S
Fujifilm GFX 50S

Noua camera, pe numele ei complet Fujifilm GFX 50S, este un mirrorless autentic, cu senzor de dimensiuni mari, de format mediu si montura noua, Fujifilm G, care va include atat obiective cu focala fixa cat si zoom-uri. Numele camerei este, probabil, in stransa legatura cu senzorul. Acesta va avea rezolutie de 51.4MPx, va fi de tip CMOS (nu X-Trans, atentie!) si va putea inregistra fotografii la ISO 50 – 12.800. Despre senzor, Fuji spune ca a fost proiectat chiar de catre inginerii lor si nu este „imprumutat” de la Hasselblad XQD, asa cum ar sugera rezolutia.

Camera va costa sub 10.000 USD impreuna cu obiectivul Fujinon 63mm f/2.8 R WR standard. Un pret mai mult decat excelent pentru o camera medium format cu tot cu obiectiv. Si, apropo de obiective. Ulterior Fuji va mai lansa alte 5 obiective pentru a completa, intr-o prima etapa, gama.

Deocamdata informatiile sunt destul de vagi despre noua camera Fuji Medium Format dar, cert e ca zvonurile s-au adeverit si iata ca Fuji a facut pasul intr-o noua era.

Desi este doar o lansare „pe hartie”, un development anouncement asa cum le place lor sa zica (ceea ce inseamna ca nu o sa il vedem curand in magazine ci, mai degraba, undeva prin 2017…), noul body promite si (re)aduce compania nipona intr-o nisa pe care a mai activat si pe vremea filmului: formatul mediu. Fuji are experienta in acest domeniu, iar noua camera, care va prelua, probabil, tot ce e mai bun de la actualul sistem mirrorless Fuji X, are toate sansele sa fie un hit.

Pana la urma, ma asteptam ca Fuji sa faca pasul si sa lanseze un sistem mirrorless cu senzor Full Frame. E drept, ei au tintit mai sus, identificand o nisa unde nu ar avea o concurenta atat de mare, o nisa de viitor, daca tehnologia evolueaza si body-urile digitale medium format devin mai accesibile. Ramane de vazut in ce masura pasul de azi facut de Fuji va propulsa compania in topul producatorilor (si vanzatorilor, ca numar de unitati vandute) de aparate medium format, dar cert e ca viitorul se anunta interesant.

Sa vedem si cat va costa si cum se va misca in practica. Pana la urma, si primul mirrorless lansat de ei, acum mai bine de 5 ani, a avut bug-uri multe. Sa speram ca au invatat din greselile trecutului si, acum, noua gama va intra in forta, cu un produs bine facut, inca de la inceput.

Think big! 😉

Lasă un răspuns