Olympus revine in forta cu un nou varf de gama: OM-D E-M1 Mark II. Cu un senzor CMOS nou, de 20Mpx, un sistem AF mai performant (AF Fast Dual, cu 121 de puncte de focus tip cruce, detectie de faza si focus tracking pe 9 zone), filmare 4K, fotografiere in rafala cu pana la 18 cadre pe secunda RAW, stabilizare pe 5 axe (6,5 trepte de expunere!) si un procesor nou, cu 4 nuclee – TruePic VIII, noul mirrorless cu senzor Micro 4/3 pare ca intra intr-o noua era.

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus E-M1 II
Olympus E-M1 II

Olympus: Cea mai importanta inovatie a noului E-M1 II – Viteza.

Care viteza? Viteza sistemului AF, deja consacrata la Olympus, este acum si mai mult imbunatatita. Si, nu in ultimul rand, viteza de fotografiere in rafala, acolo unde intr-adevar, noul E-M1 Mark II si ale sale 18cps RAW depaseste foarte multe dintre aparatele foto DSLR profesionale actuale.

Olympus spune ca noul E-M1 II a fost proiectat pe durata a 4 ani. Are un sistem complet nou de autofocus si pune accentul pe viteza, precizie si agilitate.

O alta functie interesanta este denumita Pro Capture si seamna cu 4K Photo de la Panasonic: aparatul incepe sa inregistreze fotografii din momentul in care apasam butonul declansator la jumatate si pana cand il apasam complet. Asta inseamna o secventa de cadre, la rezolutie maxima, care permit fotografului sa aleaga imaginea cu subiectul in cea mai favorabila pozitie, fara sa mai rateze actiunea.

Stocarea se va face pe carduri SD, pentru care noul E-M1 II are nu unul ci doua sloturi SD.

La capitolul video, noul E-M1 II inregistreaza la rezolutie maxima 4K cu pana la 236MB/s bitrate Cinema 4K, o valoare impresionanta de-a dreptul, mai ales ca vine din partea unei companii care pana acum nu a pus deloc accent pe functia de filmare a camerelor sale.

Totusi, si acesta este tot un „development anouncement”, adica nu trebuie sa ne asteptam sa vedem noul E-M1 Mark II in magazine prea curand. La fel ca si in cazul Panasonic si Fuji, se pare ca nici specialistii Olympus nu prea au fost gata cu R&D-ul la timp, pentru Photokina…

Tot astazi, Olympus a lansat si mirrorless-ul entry-level E-PL8, cu senzor Micro 4/3 de 16MPx si blitzul FL-900R, etanseizat impotriva apei si a prafului (ca sa se potriveasca perfect cu body-ul lui E-M1). La capitolul obiective, compania a anuntat acum, cu ocazia Photokina, trei obiective: Olympus 25mm F1.2 Pro, 12-100mm F4 IS Pro, 30mm F3.5. 

Maine ma duc la standul Olympus sa vad E-M1 II dar si restul noutatile. Asadar maine revin cu fotografii cu ele. Va tin la curent!