Piata de obiective se diversifica: compania TH Swiss, cu sediul declarat in Elvetia, a prezentat acum cateva zile un nou obiectiv pentru aparatele foto DSLR. Denumit simplu, Irix 15mm f/2.4, noul obiectiv va fi compatibil cu aparatele foto DSLR Full Frame Nikon, Canon si Pentax. Nu are motor de focus intern, fiind un obiectiv cu focalizare exclusiv manuala, dar controlul diafragmei este electronic, putand fi setat de pe body-ul aparatului. Obiectivul va fi disponibil in doua variante, Blackstone si Friefly, singura diferenta fiind constructia din aluminiu sau din plastic a exteriorului.

Irix 15mm f/2.4 BlackStone
Irix 15mm f/2.4 BlackStone

Irix 15mm f/2.4 Blackstone / Firefly reprezinta, la prima vedere, un obiectiv similar celor de la Samyang. Compania producatoare, TH Swiss, asigura insa fotografii ca noul obiectiv este capabil sa surprinda imagini incredibile, fiind – asa cum ei il lauda – tot ce isi poate dori un fotograf de la un obiectiv grandangular. Daca e asa sau nu, vom vedea atunci cand vom face primele fotografii de test cu obiectivul Irix, dar cert este ca, pe hartie, obiectivul este promitator: are o formula optica formata din 15 lentile dispuse in 11 grupe, din care trei elemente sunt de tip High Refractive Index (HRI), doua din sticla Extra-low Dispersion (ED) si doua asferice.

Irix 15mm f/2.4 BlackStone
Irix 15mm f/2.4 BlackStone

Impotriva reflexiilor nedorite a fost aplicat un coating de tip ‘Neutrino’, o alta denumire pe care o regasim pentru prima data la aceste obiective. Diafragma este formata din 9 lamele circulare, iar distanta minima de focalizare este de 0.29m. Obiectivul ofera un feedback tactil („click”) atunci cand este focalizat la infinit, iar marcajele de pe obiectiv sunt flourescente, fiind proiectat special astfel pentru a fi utilizat pe timpul noptii, pentru astrofotografie, de exemplu. Obiectivul permite utilizarea filtrelor, atat unele de 95mm pe filet, in fata lentile frontale cat si a celor de tip ‘gel’, montate intre montura si primul element optic.

In ceea ce priveste diferenta dintre cele doua variante, modelul Irix Blackstone este construit din aliaj de magneziu si aluminiu, iar Firefly are exact aceeasi formula optica si componente, dar este „acoperit” cu o carcasa din policarbonat, fiind cel mai usor obiectiv de acest gen, daca e sa citam, din nou, comunicatul companiei.

Irix 15mm f/2.4 Firefly
Irix 15mm f/2.4 Firefly

Ce este interesant de urmarit este, insa, originea companiei. Sigur, este un brand nou pe piata, dar compania TH Swiss are doar un birou mic si vreo doi angajati in Elvetia, obiectivele fiind proiectate si produse efectiv in alta parte. S-ar parea ca in spatele acestui brand se afla compania Foto-Tip, aceeasi care aduce in Europa obiectivele Samyang. Asadar, chiar daca la prima vedere noile obiective Irix par a fi un ‘atac direct’ la brandul koreean, e foarte posibil ca acestea sa fie, de fapt, un nou brand „de lux”, pentru Europa, al companiei-mama, Samyang.

Mai multe detalii despre noile obiective Irix, dar si cateva fotografii realizate cu ele, gasiti pe siteul producatorului. Deocamdata nu avem informatii despre pretul sau disponibilitatea noului obiectiv, nici in afara dar nici in Romania.

Update: Conform siteului NikonRumors, se pare ca preturile sunt urmatoarele:

 • Versiunea Firefly: 549 €
 • Versiunea Blackstone: 699 €

Irix 15mm f/2.4, specificatii tehnice pe scurt:

 • Obiectiv cu distanta focala fixa, compatibil Full Frame
 • Distanta focala: 15mm
 • Unghi de cuprindere (Full Frame): 110⁰ (diagonal)
 • Distanta de focalizare: 0.28 m – ∞
 • Tip focus: manual
 • Diafragma: f/2.4 – f/22, 9 lamele rotunjite (control electronic, din aparat)
 • Formula optica: 15 elemente / 11 grupe (din care 3x HR, 2x ED, 2x ASP)
 • Filet portfiltru: 95mm
 • Filtru gel: 30 x 30mm
 • Compatibil cu urmatoarele monturi: Canon EF, Nikon F, Pentax K
 • Dimensiuni: 114 x 100mm
 • Greutate (varianta Canon): 608g

2 COMENTARII

 1. Diafragma este formata din 9 lamele circulare, iar distanta minima de focalizare este de 0.29cm.
  Cred că este vorba de 0.29m.
  multumesc

Lasă un răspuns