Un nou job. Fotograful profesionist "de vacanta".
Un nou job. Fotograful profesionist „de vacanta”.

Daca pentru a avea fotografii si amintiri reusite de la nunta sau de la botez, cei mai multi apeleaza la un fotograf profesionist, atunci cand vorbim de vacante sau concedii in familie preferam sa ne ocupam singuri de fotografii. Ei bine, acest lucru este pe cale sa se schimbe. Daca pana acum meseria de „fotograf de vacanta” era ceva destul de exotic si practicata mai mult pe vasele de croaziera, un nou trend printre hotelurile si resorturile de vacanta din toata lumea este sa angajeze fotografi profesionisti pentru a surprinde imagini din vacantele turistilor iar apoi sa le vanda acestora sub forma de fotografii printate sau pachete care includ DVD-uri si albume tiparite.

In Romania inca nu am auzit de aceasta practica in randul hotelierilor si, probabil, nici turistii nu sunt pregatiti sa plateasca pentru astfel de servicii, dar in strainatate deja se practica pe scara larga. Revista Popular Photography analizeaza mai in detaliu acest aspect si ne spune ca – de exemplu – un pachet de fotografii de vacanta la un hotel din Bora Bora ajunge chiar si la suma de 10.000 de euro. Vi se pare mult? Probabil, dar turistilor de acolo nu… 🙂 Un alt exemplu, cu preturi mai accesibile: la Studiourile Walt Disney poti sa te „transformi”, pentru o ora, in personaj de poveste. Totul se intampla in studioul foto special amenajat, iar o astfel de sedinta foto costa 350$. Rezultatul? Primesti un album foto profesional, cu imagini prelucrarte si retusate, pe care sa il pastrezi in arhiva familiei. Iar asta nu e tot: in vest au inceput sa apara tot mai multi fotografi profesionisti independenti care ofera pachete de servicii foto pentru vacanta, ca un „side job” pe langa fotografiile la nunti. Si da, un astfel de pachet presupune ca fotograful sa calatoareasca alaturi de turistii care platesc pentru a fi imortalizati in vacanta. 🙂

Sa va dau un exemplu pe care l-am intalnit chiar eu: pe vasul de croaziera MSC Fantasia este o echipa formata din 14 fotografi (dintre care 12 erau romani). Pe vas, preturile pentru fotografii incep de la 15 euro pentru o imagine A4 printata. Da, o singura imagine – 15 euro. Dar avand in vedere ca un cocktail costa minim 7 euro, atunci pretul pentru o fotografie care iti ramane, totusi, toata viata nu mi se mai pare atat de ridicat. Un pachet pornea de la 100 de euro, iar DVD-ul „de vacanta” era chiar mai mult. Pana la urma asta este o afacere, pentru ca turistii straini cumparau in medie cam 10-15 fotografii pe sejur (din cate am observat eu, nu e o chifra „oficiala” – poate am printre cititori un fotograf de pe vasele de croaziera sa ne dea mai multe detalii), iar MSC Fantasia putea acomoda aproape 4000 de turisti intr-un singur voiaj. Sigur, nu cumpara toti, dar totusi, un calcul simplu ne arata cat de profitabila este meseria de „fotograf de vacanta”, in primul rand pentru companie sau pentru hotel.

Asadar, fotografia „de vacanta” este deja o afacere, iar din ce in ce mai multi fotografi profesionisti aleg astfel de locuri de munca. Ce parere aveti? V-ati angaja ca fotograf „de vacanta” la un hotel sau pe o nava de croaziera?

P.S. stiu ca printre cititori sunt si fosti sau actuali fotografii de pe vasele de croaziera. Poate ne ajuta cu cateva informatii in plus despre aceste joburi. Cred ca ar fi interesant de aflat cum sunt, care e atmosfera, cam care e programul pentru fotograf, etc.

Foto credit.

3 COMENTARII

  1. apropo de fotograf pe vasele de croaziera…. am lucrat si eu pe cateva ture, ca si fotograf pe vas, in 208 pe MSC ORCHESTRA, iar anul trecut pe COSTA FORTUNA. Sunt preturi mari pe o poza, dar la mai multe poze cumparate, ai si multe alte poze gratis, poza ajungand si sub 10 euro bucata. dar fiind facute pe un vas de croaziera, pozele au o valoare mai mare….deci, o ocazie unica. plus ca alte produse,gen cafea,bauturi,pizza…au preturi intre 3 si 15 euro…acestea nu pozti sa le arati altora…atunci pozele sunt un chilipir totusi…. dar sunt multe de zis…..
    numai bine….

Lasă un răspuns