Panasonic a lansat, cu ocazia CES 2016, noua gama de aparate foto compacte destinate fotografilor care calatoresc des. Noul Panasonic TZ100, varful de gama, integreaza acum un senzor CMOS BSI de 1 inch si un obiectiv cu zoom 10x (25-250mm) F2.8-5.9 LEICA DC, iar modelul mai accesibil, Panasonic TZ80, este construit in jurul unui senzor CMOS conventional, de 18Mpx. Noutatea absoluta: ambele aparate inregistreaza secvente video la rezolutie 4K, iar functia 4K Photo, despre care v-am povestit in nenumarate randuri aici, la Clubul Foto, este si ea parte a meniului noilor compacte.

Panasonic TZ100
Panasonic TZ100

Panasonic TZ100

Panasonic TZ100 combina portabilitatea cu versatilitatea, intr-un aparat de dimensiuni compacte, dar cu caracteristici tehnice de exceptie. Integreaza un senzor BSI CMOS de 1 inch, ce inregistreaza imagini la o rezolutie de maxim 18Mpx si cel mai nou procesor de imagine de la Panasonic, Venus Engine. Poate surprinde atat cadre statice in format JPEG sau RAW, dar si secvente video la rezolutie 4K 3840x2160px 25p sau Full HD 1980×1080 60p, in format MP4. Stabilizarea optica a imaginii Power O.I.S., pe 5 axe, asigura imagini clare, fara blur, in orice conditii, iar sistemul AF capabil sa asigure claritatea in doar 0,1 secunde il propulseaza pe noul TZ100 pe primele locuri in topul aparatelor foto compacte, la aceasta categorie. Fotografierea in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda (5fps cu AF activ), editarea fotografiilor RAW direct din meniul aparatului si functiile avansate, precum HDR si Wide Panorama completeaza lista de caracteristici ale acestui model.

Panasonic TZ100
Panasonic TZ100

Incadrarea si vizualizarea fotografiilor se poate face prin vizorul electronic al aparatului dar si de pe ecranul LCD de 3.0 inch 1,040k px, sensibil la atingere, iar din punct de vedere al conectivitatii, noul Panasonic TZ100 vine cu Wi-Fi integrat si NFC. Cadrele si secventele video sunt salvate pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC, iar aparatul are si un conector USB dar si unul HDMI, pentru transferul si vizualizarea imaginilor.

Panasonic TZ80

„Fratele mai mic” al lui TZ100, noul Panasonic TZ80, vine cu un senzor CMOS de dimensiuni standard (1/2.3 inch), ce ofera o rezolutie de maxim 18Mpx, are acelasi procesor de imagine ca si varful de gama si poate inregistra – si el – atat fotografii in format JPEG sau RAW dar si filme la rezolutie 4K. Obiectivul ofera o plaja focala intre 25 si 720mm, ceea ce se traduce printr-un zoom 30x, optica de calitate fiind asigurata de LEICA.

Panasonic TZ80
Panasonic TZ80

Atat noul TZ80 dar si varful de gama TZ100, despre care v-am povestit mai sus, integreaza si functia Panasonic Post Focus Technology, care va permite sa fotografiati acum si sa alegeti planul de focalizare mai tarziu (un demo al acestei functii puteti vedea aici), cand vizualizati fotografiile pe ecranul laptopului/calculatorului. Este modul Panasonic de a va asigura ca veti avea de fiecare data fotografii clare, cu focusul exact acolo unde va doriti, fara a mai sta sa selectati puncte de focus inainte de a fotografia si a „rata” astfel cadre unice…

In plus, o raritate in aceasta clasa de aparate, nou TZ80 integreaza si un vizor electronic, pe langa ecranul LCD cu diagonala de 3 inch, sensibil la atingere. Functiile Wi-Fi si conectivitatea simpla, bazata pe un cod QR, va permit sa transferati si sa salvati rapid fotografiile pe orice smartphone sau tableta cu Android sau iOS, Panasonic TZ80 fiind la fel de „bine dotat” la acest capitol ca si aparatele varf de gama ale producatorului nipon.

Panasonic TZ80
Panasonic TZ80

Pret si disponibilitate

Panasonic TZ100 va ajunge in magazine, cel mai probabil, la inceputul lunii Martie, la un pret de aproximativ 650 de Euro, in timp ce modelul TZ80 va putea fi achizitionat, incepand din aceeasi perioada, la un pret de 450 de Euro.