Nikon D600
Nikon D600

Nikon Europa a emis un comunicat prin care confirma problemele semnalate de utilizatori in ceea ce priveste acumularea rapida de praf si pete de ulei pe senzorul lui Nikon D600. (review)

Nikon recomanda curatarea senzorului de catre utilizator, conform indicatiilor din manual, paginile 301-305, iar daca aceasta operatiune nu da rezultate este recomandata contactarea unei unitati service Nikon. Specialistii din service au fost instruiti si au echipamentele necesare pentru a efectua curatarea senzorului fara nici un fel risc. In Romania, service-ul Nikon este in Bucuresti, Str. Ocna Sibiului nr. 46-48. Detalii aici. Cititi aici comunicatul oficial Nikon Europa.

Daca totusi vreti sa incercati sa va curatati singuri senzorul, va prezentam doua metode si tutoriale:

Cum puteti afla daca senzorul oricarui DSLR necesita curatare? Cititi tutorialul acesta.

Cum ies in evidenta petele si praful de pe senzorul unui aparat foto in imagini?

Praful de pe senzor
Praful de pe senzor

9 COMENTARII

 1. pff am verificat acum de 5 min… pe o foaie alba de hartie a4 … si chiar nu amm pete de ulei…. am urmarit instructiunile dupa youtube… cum pot sa depistez.. si nu am!! 😀 am luat d600 acum recent!!! si deja am 1450 de cadre.. nu lam luat chiar cand o aparut!! apoi in LR am dat contrast maxim shadows -100 black -100 si + 100 absolut toate setarile posibile am facut.. si nu am pete pe senzor!! 😀 pff ce ma bucur!

  • e posibil sa fie probleme doar la primele modele din serie si intre timp sa se fi rezolvat. cel pe care l-am avut eu la teste era nou-nout, abia venise in romania de 2 zile cand l-am primit si avea zero cadre. totusi in pozele din review la un moment dat cineva mi-a atras atentia ca se vad niste pete (intr-una din pozele cu avioane). In fine, probabil au mai lucrat la el si modelele de pe piata de acum nu mai au problema asta.

 2. Nimic deosebit, si 1D mark III avea probleme cu stropii de ulei pe senzor, am citit undeva ca cineva a luat trei bucati si toate trei aveau stropi de ulei pe senzor. E ceva inevitabil, fie din transport, din depozitare, nu cred ca fabrica Nikon are o vina pentru aceste pete de praf, probabil din ambalare si sigilare, nu s-a lucrat corespunzator. Lumea s-a invatat comoda, o joaca de copii practic, ca nu-i vreo stiinta sa cureti un senzor, li se pare o bila neagra. Da, fiind nou e putin ciudat, dar mergi inainte!

  Eu am curatat de doua ori senzorul cu: Photosol Digital Survival Kit Type 2 – kit curatare senzor (SensoSwab, Eclipse, PecPad, E-Wipe, husa) …in zona mea mult praf.
  Merci de pont, o sa cumpar si LensPen Senzor Klear II, am deja Lenspen LP-1 pensula + cap cu particule din carbon, vreau sa mai iau una si inca o pensula pentu suprafete plane. Sunt extraordinare! Sigur si la senzor isi fac treaba in mod decent.

  • Da, ce sa zic, am tras pana acum vreo 100.000 cadre cu 4 DSLR-uri diferite, dar toate "porcarii" de Olympus care nu mi-au oferit satisfactiile pe care le aveti voi cu curatatul. Drama mea este ca pe aceste camere nu pot folosi decat obiective Olympus care nu se umplu de praf ca cele de la Canon, dar asta este alta discutie. Este pur si simplu penibil sa dai 2500 Euro pe un aparat de ultima generatie si sa aiba astfel de probleme de la inceput. Personal stiam de acum 3-4 luni stropii de ulei de pe senzorul lui D600, acesta fiind probabil si motivul reducerilor de pret masive de sarbatori. Probabil ca multi dintre voi, cei care ati platit 11000 lei in octombrie-noiembrie pe un D600 ati injurat printre dinti in Decembrie cand a scazut pretul cu vreo 2.000-3.000 lei. Dar nimic nu se compara cu satisfactia de atarna un Nikon la gat. Sunteti prizonierii unui mamut unde cel mai mic detaliu are dimensiunea unui container maritim plin cu aparate foto. Ce vi se intampla voua este un fel de lasagna cu carne de cal. Pofta buna!

  • Ehe…pe vremea cand visam la un Oly E-620 n-am avut bani de el, era la 2800 lei kit-ul cu doua obiective (si obiective foarte bune pentru ceva "de kit"), am luat bridge-ul Panasonic FZ38, la 4 luni distanta acel Oly era la oferta la doar 1899 lei, aproape suma pe care am avut-o la acea vreme. Si este adevarat, nimeni nu s-a plans de ele ca ar avea praf sau alte impuritati.

   Eu nu inteleg cum se umple un Canon L de praf, daca acesta costa 1500-2000 Euro sau mai mult, si peste tot producatorul si-l lauda ca fiind weather-sealed. Cand vad obiective 70-200 f/4 si f/2.8 pline de praf, mor! Cum dracu intra in ele ca-s facute pentru conditii dificile de vreme.

   Oare a incercat cineva sa ea in judecata Canon? E aiurea sa dai 10.000 RON pe un 70-200 f/2.8L IS II, si sa-l iei cu particule de praf de la bun inceput (cum a scris cineva la obiectiv pe F64).

 3. uleiul e mai dificil de curatat, merge bine cu perclor. Pe Depriew, dupa o curatare profesionala cu solutiile cunoscute senzorul se pastreaza patat. Se pare ca adezivii uleiului patrund in profunzime. O alta problema e cine indreapta fiarele torsionate din mecanism!

Lasă un răspuns