Kodak Porta 160
Kodak Porta 160

In raportul anual prezentat investitorilor la inceputul acesti luni, gigantul foto Eastman Kodak si-a reafirmat intentiile de a iesi de sub protectia legii falimentului in decursul acestui an, chiar daca pierderile inregistrate in 2012 s-au dublat. Actualul CEO, Antonio M. Perez, a declarat ca planul de reorganizare impus in 2011 se apropie de final, iar compania pe care acum o conduce va termina anul cu bine. In prezent, compania Kodak si-a restrans activitatea si isi concentreaza toate eforturile in domeniul printului digital, unde are inca un segment de piata considerabil.

Desi previziunile lui Antonio Perez sunt cat se poate de optimiste, compania sa si-a dublat pierderile in anul 2012, in ciuda eforturilor de restructurare anuntate la inceputul anului. Pierderile raportate in trimestrul patru al anului trecut se ridica la 402 milioane de dolari, iar cumulat, in 2012 compania a pierdut peste 1.3 miliarde de dolari. Aceasta valoare reprezinta aproape dublul pierderilor inregistrate in 2011 si de trei ori mai mult decat in 2008.

Kodak a intrat oficial in faliment la inceputul anului 2012, iar primele masuri au vizat inchiderea diviziei de productie a aparatelor foto digitale si restrangerea activitatii pe segmentele conexe. In luna August Kodak a inchis si divizia de productie a filmelor argentice, moment marcat printr-un documentar National Geographic despre ultima rola de film Kodachrome. In luna Decembrie Kodak a vandut cea mai mare parte a brevetelor de inventie pe care le detinea unor companii din domeniul IT/telecom, printre care Google, Motorola si Samsung. Aceasta masura a facut parte din planul de restructurare, dar nu a adus veniturile asteptate.

Kodak S-1, primul mirrorless al companiei
Kodak S-1, primul mirrorless al companiei

Inceputul lui 2013 a readus Kodak in atentia media, odata cu revenirea (cel putin teoretica) pe piata foto. La CES 2013 oficialii companiei au anuntat lansarea primului aparat foto mirrorless Kodak, rezultat in urma licentierii drepturilor de productie unei terte companii. Ce-i drept, aparatul nu a ajuns inca pe piata si nu avem informatii despre disponibilitatea acestuia…

Asadar, se pare ca pentru Kodak greul inca nu a trecut, compania fiind in continuare „pe linie de plutire”, in ciuda optimismului conducerii. Ramane de vazut daca masurile de restructurare vor da rezultate si vor reusi sa salveze astfel celebra companie de la faliment.

1 COMENTARIU

  1. Pacat ca o firma care a avut un cuvant de spus in eram filmului foto sa pierdut in era digitala si nu a putut tine pasul cu gigantici ca Nikon,Canon…

Lasă un răspuns