Revolutioneaza Apple modul in care surprindem imagini cu un smartphone?

Au trecut doar cateva zile de cand am afirmat ca producatorii bat pasul pe loc in ceea ce priveste camerele foto integrate in smartphone-uri si iata ca au aparut primele zvonuri despre noua camera implementata in viitorul iPhone. Este vorba despre un brevet de inventie inregistrat de Apple care arata un sistem optic cu elemente in miscare ce asigura modificarea distantei focale (zoom) in camera de mici dimensiuni integrata in iPhone.

Conform brevetului, noua camera foto integrata in iPhone va utiliza o prisma pentru redirectionarea razelor de lumina catre senzor printr-un „obiectiv” pozitionat lateral, in interiorul dispozitivului. Este, daca vreti, un sistem inspirat de aparatele foto DSLR, de rolul oglinzii in vizarea directa. Practic, pentru ca dimensiunile compacte ale unui smartphone nu permit integrarea unui obiectiv „zoom” conventional, Apple a venit cu aceasta solutie destul de ingenioasa.

Brevet de inventie: camera foto cu zoom optic pentru telefoane mobile
Brevet de inventie: camera foto cu zoom optic pentru telefoane mobile

Mai jos este schita alaturata brevetului. Desi nu exista suficiente explicatii despre elementele componente si pozitia senorului de imagine ridica multe semne de intrebare, se poate observa blocul optic care ar trebui sa asigure tranzitia de la o focala la alta.

Zoom optic iPhone
Zoom optic iPhone – Brevet de inventie (via)

Imaginea a doua prezinta modul in care elementele din interiorul blocului optic se vor misca:

Cele trei pozitii ale lentilelor din interiorul camerei foto
Cele trei pozitii ale lentilelor din interiorul camerei foto

Astfel de zvonuri au circulat si inainte de lansarea noului iPhone 5 (test camera foto). In vara anului trecut siteul MacRumors anunta un sistem optic asemanator, desi nu oferea suficiente detalii despre functionalitatea acestuia. Totusi, daca modulul optic cu zoom integrat nu si-a facut aparitia odata cu iPhone 5 asta nu inseamna ca ideea a fost abandonata.

Camera foto integrata in iPhone 5
Camera foto integrata in iPhone 5

Desigur, exista si sceptici care considera ca un astfel de feature nu este necesar intr-un smartphone. Totusi, nu trebuie sa uitam „avalansa” de accesorii si adaptoare care permit utilizarea unor mini-obiective cu actualele modele de telefoane Apple.

Daca acest zvon se va dovedi real, este clar ca Apple ar putea lansa pe piata un produs cu adevarat revolutionar in categoria telefoanelor mobile. Smartphone-urile cu camera au devenit extrem de populare in ultimii ani, devansand aparatele compacte si chiar unele DSLR-uri, datorita modului de utilizare facil si al calitatii din ce in ce mai bune a imaginilor. Ceea ce le lipseste cu adevarat este zoom-ul optic. Daca Apple va reusi sa implementeze un astfel de sistem in viitorul iPhone vom asista cu adevarat la un nou trend in ceea ce priveste smartphone-urile cu camera. In functie de raspunsul celorlalti producatori, daca vor veni cu sisteme optice similare, am putea asista cu adevarat la decesul aparatelor foto compacte ieftine….

Pana la urma, Steve Jobs a afirmat in trecut ca doreste sa schimbe modul in care comunicam si facem fotografii, iar brevetul prezentat astazi ar putea incununa exact aceasta dorinta a sa.

Considerati necesar obiectiv zoom integrat intr-un smartphone? Sau este doar un alt feature inutil, cum au fost multe altele care au fost introduse de-a lungul timpului pe dispozitivele mobile?

2 COMENTARII

  1. inainte sa scrii trebuie sa te gindesti un pic la ce vrei sa scrii sa nu fie ceva naiv. zoom optic pe iphone e mai greu de facut avind in vedere ca 5 are 7,6mm grosime deci cam cit ar putea sa se miste lentilele? si nu, apple nu va face telefoane groase prea curind:). pe de alta parte s-au mai facut telefoane cu zoom optic cum ar fi nokia n93i deci nu e ceva nou asa cum ai putea crede citind articolul. si daca nokia care face cele mai bune cameraphones a abandonat ideea e greu de crezut ca apple o va putea aplica cu rezultate bune. poate pt tableta ar merge dar nu cred ca va fi nic acolo.

Lasă un răspuns