Sony A58
Sony A58

Dupa ce au promovat intens aparatele si tehnologia SLT in ultimii ani, se pare ca niponii de la Sony vor renunta la camerele cu „oglinda semitransparenta” in favoarea aparatelor foto mirrorless. Camerele foto cu oglinda semitransparenta ar urma sa fie inlocuite de cele cu tehnologie mirrorless si deja mai multe zvonuri indica convertirea liniilor de productie din fabricile Sony in acest sens.

Astfel, la inceputul anului 2014 ar trebui sa asistam la lansarea primelor camere APS-C si Full Frame cu montura A fara oglinda. Unele voci afirma ca va exista chiar si un model hibrid, care va permite utilizarea atat a obiectivelor cu montura A dar si E pe acelasi body.

Sfarsitul „erei” SLT nu este chiar o noutate (daca o putem numi asa…). Cei care au urmarit piata foto si lansarile de la inceputul anului au putut prevede acest lucru atunci cand Sony a anuntat, dupa CES 2013, comasarea modelelor A3x si A5x in noul A58. Daca zvonurile se confirma, Sony A58 (2.499 lei aici) ar putea fi ultimul model SLT de pe piata, un aparat cu o tehnologie hibrida, care a fost intens mediatizata pentru avantajele sale in fata camerelor DSLR (in primul rand pentru viteza de fotografiere in rafala si urmarirea subiectului prin vizor chiar si in timpul declansarii), dar care nu a reusit sa se impuna pe piata asa cum probabil si-ar fi dorit Sony.

Popularitatea din ce in ce mai crescuta a camerelor mirrorless si succesul inregistrat de Sony in aceasta categorie de aparate i-a determinat, probabil, sa faca un pas firesc si sa isi concetreze eforturile financiare si logistice in aceasta directie. Pana la urma, as alege oricand un Sony NEX-6 daca ar fi sa aleg intre el si un A58…

Sony A58
Sony A58

8 COMENTARII

 1. nu a fost relevanta niciodata aceea oglinda SLT avand in vedere ca SONY au acel ecran de rezolutie si culori uimitoare OLED. Deci era clar ca mirrorless o sa ajunga, si Canikon o sa realizeze acest lucru mai incolo, dar mai este pana atunci..

 2. Canon si Nikon n-au niciun interes sa dezvolte sistemul Mirrorless. Pentru avansati si profesionisti e o prostie. Orice OLED ar bag ei, tot ai o senzatie de artificial in vizare, tot ai un lag intre realitate si ceea ce vezi tu, pentaprisma e sfanta si n-o zic numai eu, intrebati orice avansat daca s-ar impaca cu un Mirrorless sau SLT, sa vedeti ce raspunde. Rar care ar accepta vreunul sistemele de la Sony, au si cateva avantaje recunosc, dar sunt neinteresante pentru majoritatea.

  Degeaba au bagat rafalele alea "uimitoare", cati dintre cei care trag wildlife sau sport sunt cu SLT-uri Sony ??!! Tot Canon si Nikon sunt la putere.
  M-am jucat cu cateva Sony, un NEX-5, un NEX-C3 sau ceva de genul asta, si Sony SLT A37 si A55 parca. Nu m-au impresionat, cred ca e o parere subiectiva, tine si de preferinte, de gust, dar mie nu mi-au placut.

 3. Canon si Nikon intr-adevar n-au nici un interes sa dezvolte prea tare sistemul mirrorless. DEOCAMDATA. Dar vor fi luati de val. Si da, lumea nu e compusa numai din profesionisti. Desi si aia incep sa adopte sistemul asta, cel putin ca si camera secundara. Mirrorless-urile de top se bat de la egal la egal cu DSLR-urile in multe privinte.

 4. Aparatele fara oglinda sunt viitorul. Vizorul electronic va deveni din ce in ce mai bun si mai aproape de realitate sau va ,,depasi realitatea” prin informatiile suplimentare oferite sau prin alte facilitati.
  Sa nu mai vorbim ca tehnologia rangefinder asociata corpurilor fara oglinda. Nu cred ca o Leica M9 ar displace cuiva mai ales daca ar avea autofocus si alte artificii moderne. Aparatul perfect pentru mine ar fi ceva de genul Fuji x 100s cu obiective interschimbabile + efectele ,,art” de pe Olympus Pen EP3 SAU EP5 + o gama completa de obiective de top + un senzor full frame precum Leica sau Nikon, Canon si un pret de cca. 1.000 dolari SUA. Asta e viitorul si inevitabil in 5 ani o sa ajungem acolo. Sper ca Pentax sa faca asta pentru ca am sistem Pentax si pentru ca m-am saturat sa aud de Nikon, Canon…….. 🙂

 5. Adica Oly OM-D, Panasonic GH3 si Sony NEX-6/7 :). Primele doua se pot folosi in fotoreportaj fara probleme, adevarat :).

  • Pai pe segmentul lui A99 o sa fie un mirorrless full frame (deja sunt ceva zvonuri de luni bune), probabil cu un body DSLR-like (vezi GH3 de la Panasonic, de exemplu pt body)

Lasă un răspuns