Cand nimeni nu se mai astepta la asta, iata ca cei de la Sony au lansat un nou aparat foto cu oglinda semi-transparenta. Sony A68, prezentat astazi dimineata, integreaza senzorul CMOS Exmor de 24Mpx si o serie de tehnologii preluate de la modelul de varf, Sony A7II. Are 79 de puncte de focalizare cu tehnologie Sony 4D Focus si poate inregistra atat imagini statice, cu rafala de 8cps si autofocus activ, cat si secvente video Full HD, in format XAVC S, cu un bitrate de pana la 50MBps. Vine cu montura Sony A si se adreseaza fotografilor entuziasti sau semi-profesionisti.

Sony A68

Sony A68
Sony A68

Sony A68 continua seria aparatelor foto cu oglinda semi-transparenta de la Sony. Desi recunosc ca nu ma mai asteptam la o lansare in aceasta categorie, compania punand focus pe modelele de varf mirrorless de ceva ani, iata ca producatorul nipon nu renunta usor si continua gama dedicata celor care prefera un body de dimensiuni mai mari si un mod de utilizare ‘clasic’.

Sony A68 integreaza, totusi, o serie de tehnologii de la modelul de varf Sony A7II, desi are un senzor CMOS de tip APS-C (deci nu Full Frame) cu o rezolutie de 24 megapixeli. Poate fotografia atat imagini statice cat si in rafala, cu pana la 8 cadre pe secunda, iar tehnologia Sony 4D Focus asigura punerea la punct continua, in timpul declansarii. Cele 79 de puncte de focus, dispuse pe aproape intreaga suprafata a cadrului, asigura focalizarea rapid si precis chiar si in conditii de lumina slaba, 15 dintre ele, cele tip „cruce” fiind sensibile la lumina pana la -2EV.

Sony A68 cu ecran LCD rabatabil
Sony A68 cu ecran LCD rabatabil

Incadrearea se poate face atat prin vizorul electronic, de 1,4Mpx dar si de pe ecranul LCD rabatabil, cu diagonala de 2,7inch dar care are o rezolutie redusa, pentru standardele actuale: doar 460.000px. Body-ul se aseamana foarte mult cu modelele precedente, include un ecran LCD secundar, in partea de sus, langa declansator, pe care sunt afisati principalii parametrii de imagine. Similar modelului A7 II, noul A68 include si o rotita rapida de selectie pentru functii, dar si nu mai putin de 10 butoane a caror functie poate fi setata din meniu, dupa bunul plac.

Salvarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC, pentru care Sony A68 are un slot. Formatul imaginilor este JPEG sau RAW (inclusiv JPEG+RAW simultan), iar cei care prefera sa inregistreze si scurte secvente video cu aparatul lor foto trebuie sa stie ca noul A68 filmeaza la rezolutie Full HD 1080p, in format XAVC S, cu bitrate de 50MBps.

Sony A68 este construit in jurul unui procesor de imagine de ultima generatie, Sony BIONZ X, care se regaseste si pe modelele de varf ale companiei. Poate fotografia la sensibilitati ISO intre 100 si 25.600, vine cu patina pentru blitz extern, doua microfoane (pentru inregistrarea sunetului Stereo in timpul filmarii) dar si un blitz integrat, tip „pop-up”, cu raza de actiune restransa: numar de ghid 12, la ISO 100. Este compatibil cu toate obiectivele Sony cu montura „A”, sistemul de stabilizare integrat Sony SteadyShot Inside asigurand compensarea vibratiilor, indiferent de obiectivul utilizat.

Deocamdata nu avem informatii despre pretul sau disponibilitatea comerciala a noului A68, dar date fiind specificatiile tehnice, as tinde sa spun ca se va incadra in segmentul enty-mid-level si as paria pe un pret de aproximativ 3.500 de lei pentru kitul cu obiectiv 18-55mm.

Sony A68, specificatii tehnice pe scurt:

 • Senzor APS-C Exmor CMOS de 24Mpx
 • Sistem de focalizare Sony 4D FOCUS, cu ensibilitate pana la EV-2
 • 79 de puncte de focus din care 15 tip „cruce”
 • Fotografiere in rafala, cu AF activ, cu pana al 8cps
 • ISO 100-25.600
 • Procesor BIONZ X
 • Filmare Full HD in format XAVC S cu un bit rate de pana la 50 Mbps
 • Vizor electronic tip OLED, 1.4Mpx, tip Tru-Finder
 • Ecran LCD de 2,7 inch, rezolutie 460.000px
 • Stabilizare de imagine integrata in body, Sony SteadyShot INSIDE
 • 10 butoane cu functie custom din meniu
 • Ecran LCD secundar ce afiseaza principalii parametrii ai expunerii
 • Blitz tip pop-up integrat, Numar de Ghid 12 (la ISO 100)
 • Dimensiuni: 142.6 × 104.2 × 80.9 mm
 • Greutate (body): 610g
 • Autonomie aproximativa: 400 cadre

Alte fotografii cu Sony A68

Sony A68
Sony A68
Sony A68 spate
Sony A68 spate
Sony A68 si ecranul LCD secundar
Sony A68 si ecranul LCD secundar