Am lansat un nou concurs foto: Semnele Primaverii! Asteptam inscrierile voastre aici, in galeria concursului foto!

A sosit si momentul mult asteptat! Anuntarea castigatorului concursului cu tema „Amintirile Iernii”, organizat de Clubul Foto si Photosetup, desfasurat in perioada 15 Februarie – 15 Martie!

Multumim celor peste 550 de participanti si felicitari castigatorului!

In continuare, fotografiile castigatoare alaturi de cateva cuvinte din partea juriului:

Concursul foto "Amintirile iernii"
Concursul foto "Amintirile iernii"

Orice jurizare are o doza mare de subiectivism si asta mai ales pentru ca, indiferent cat de obiectiv privim o imagine, mesajul  ei ne este sugerat cumva si de propriile experiente traite. Acesta este probabil motivul pentru care fiecare dintre noi vede o imagine diferit si o interpreteaza diferit.

Fotografiile prezente in aceasta selectie s-au remarcat prin diverse elemente, care mai de care mai inedite, asa ca o sa incerc in continuare sa prezint o parte din aceste elemente. Intotdeauna mi-a placut ca jurizarea sa nu fie o chestie secretoasa, ci o apreciere clara ce merita sa fie inteleasa de toata lumea. Probabil o metoda dezvoltata in toti cei patru ani de predat cursuri de fotografie, este aceea de a invata pe altii sa judece greselile si puntele forte din propriile imagini. Pana la urma cu totii trimitem imagini la un concurs sau altul tocmai pentru a ne autoevalua, iar feedback-ul juriului este mereu important.

FOTOGRAFIA CASTIGATOARE

Premiul: Trepied Manfrotto 785B

Locul I - Anechitoaie Adrian
Fotografia castigatoare - Anechitoaie Adrian

Anechitoaie Adrian-Ilie a primit astazi trepiedul Manfrotto Modo!
Adrian a primit astazi trepiedul Manfrotto!

Fotografia castigatoare se remarca prin atmosfera si atinge o coarda sensibila a oricaruia dintre noi. Este cea care sugereaza cel mai bine tematica acestui concurs. Daca ne gandim la “Amintirile iernii”, probabil ca foarte multe dintre ele sunt legate de copilarie, din perioada in care iernile erau mai lungi si mai bogate in zapada, de ulitele satului de la bunici ce deveneau neicapatoare pentru cursele de sanie, de ceaiul cald de la gura sobei si de bulgarasii de zapada inghetati de la picioare. Toate acestea imi sunt sugerate de bucuria copilului din imagine, ce “infrunta” vesel ninsoare pe ulita unui sat. Compozitia, desi destul de simetrica, pune in evidenta subiectul, iar cele doua garduri imi ofera informatia necesara despre locul desfasurarii actiunii. Prelucrarea in alb negru este si ea foarte utila pentru a accentua mesajul si pentru a nu avea culori care sa ne distraga atentia.

CATEVA FOTOGRAFII DIN SELECTIA FINALA (voturile vizitatorilor)

Untu Sorin
Untu Sorin

Aceasta imagine ofera un rasarit clasic de pe Ceahlau, care insa nu este cu nimic banal. Fotograful a cautat un prim plan bun, care sa puna in evidenta specificul zonei si nu a cazut in capcana de a fotografia fara aceasta parte foarte importanta in fotografia de peisaj. Culorile calde si atmosfera, te transpun intr-o dimineata de iarna cum numai in varf de munte poti gasi.

Petrisor Adrian
Petrisor Adrian

Fotografia de pe aceasta pozitie, ofera o compozitie eleganta si destul de elaborata, ce poarta ochiul in cadru, insa parca ii lipseste un pic de actiune. Transformarea in alb-negru este bine facuta, iar atmosfera este destul de bine surprinsa.

ALTE IMAGINI INTERESANTE

Desi urmatoarele imagini nu se regasesc in clasament, ele constituie o selectie personala a unora dintre cele mai frumoase cadre din concurs. Aceste imagini nu s-au regasit nici intre cele cu punctajul cel mai mare dat de vizitatori, asadar ele nu au participat direct la selectia finala. De altfel, cele mai multe dintre ele, nu sunt neaparat sugestive pentru tematica acestui concurs.

Imaginea de mai jos surprinde printr-o atmosfera inedita. Desi la prima vedere pare foarte aglomerata, fotografia are o compozitie armonioasa, cu copacul pus intr-o zona forte ce contrabalanseaza foarte bine directia ninsorii. Tonurile cromatice din cadru sunt foarte subtile si accentueaza si mai mult povestea.

Nastasa Florin
Nastasa Florin

Urmatoarea fotografie se remarca printr-o simplitate aparte si o compozitie intrazneata. Cromatica si aici este una foarte buna ce delimiteaza frumos subiectul de peisajul monocrom din jur. O singura remarca as avea de facut pentru autor, ar fi bine ca pe viitor, atunci cand trimite la un concurs de fotografie o lucrare, sa renunte la watermark. Acest lucru ii poate atrage descalificarea, deoarece imaginile se jurizeaza fara a sti numele autorului.

Serban Anca
Serban Anca

Dinamica acestui cadru este una foarte buna, iar realizarea lui este si ea de apreciat. Folosirea unei tehnici de urmarire a subiectului in timpul declansarii (panning) a generat o dinamica si o senzatie de viteza foarte buna. Plasarea subiectului in asa fel incat sania sa aiba loc pentru deplasare in fata, confera o compozitie corecta si ajuta la accentuarea miscarii.

Pasztor Paul Gabriel
Pasztor Paul Gabriel

Peisajul din urmatoarea fotografie este unul destul de dramatic, cu lumini reci de dinaintea rasaritului, cel mai probabil, ce scoate in evidenta o gama larga de tonuri si detalii in zonele de umbra. Probabil o raza de lumina subtila venita din zona soarelui si ascunsa de acel colt de stanca ar fi adus un plus de valoare cadrului, altfel destul de monoton.

Szabo Zsolt Andras
Szabo Zsolt Andras

Ultima imagine din aceasta selectie, are o realizare tehnica foarte buna. O expunere corecta ce reda detalii foarte bune pe subiect, dar si un fundal uniform ce scoate in evidenta pasarea. Profunzimea de camp este si ea aleasa foarte bine.

Irimia Aura
Irimia Aura

La final nu imi ramane de facut decat sa il felicit pe castigator si pe cei ce au ajuns in aceasta selectie, dar si sa ii incurajez pe ceilalti pentru a trimite mai departe imagini la concurs si pentru a persevera in aceasta pasiune frumoasa. Sper ca fiecare sa fi avut macar putin de invatat de pe urma acestui feedback.

Toate bune si va astept si data viitoare.

Dan Dinu

www.dandinu.net :: www.photolife.ro

6 COMENTARII

  1. Felicitari castigatorului ! Felicitam toti participantii pentru fotografiile postate si le multumim pentru implicarea in acest concurs!

  2. Am avut placerea sa admir o buna parte din fotografiile intrate in concurs.Felicitari tuturor inscrisilor=artisti. Eu le-am admirat pe toate,chiar mi-au scos sunete de exclamatie!!!!!
    Si este minunata aceasta initiativa,am mai spus-o!!!!! Felicitari x 3 !!!!!!!!

Comments are closed.