Fuji X20 este cel mai nou aparat foto compact performant lansat de compania nipona cu ocazia CES 2013. Continuand seria inceputa acum un an si jumatate cu Fuji X10, noul model  aduce imbunatatiri in punctele cheie care i-au adus critici lui X10. Astfel, Fuji X20 are acum un nou senzor de imagine Fuji X-Trans  de 12 megapixel si 2/3-inch, un nou vizor optic hibrid, care afiseaza informatii despre expunere si functii manuale pe filmare (inclusiv focalizare manuala), functie Focus Peak, un nou procesor de imagine si setari manuale in timpul filmarii (inclusiv focalizare).

Citeste si: Review Fuji X20 in redactia Clubul Foto

vezi-promotia-acum

Fuji X20
Fuji X20

Fuji X20 este construit in jurul unui nou senzor de imagine din seria Fuji X-Trans care ofera o rezolutie de 12 megapixeli si performante imbunatatite datorita inlaturarii filtrului low-pas. Astfel, conform comunicatului oficial, Fuji X20 va fi capabil sa redea cu pana la 20% mai multe detalii in fotografii gratie noului senzor si al unitatii de procesare EXR Processor II. Asta inseamna ca Fuji X20 va utiliza acelasi tip de senzor ca si X-Pro 1 si X-E1. Sa speram ca vor lansa si un nou software de conversie RAW care va elimina problemele actuale ale celor doua aprate.

Pana cand Fuji X20 va ajunge pe rafturile magazinelor din Romania (inca nu am aflat un pret oficial) ma astept la o scadere de pret pentru actualul Fuji X10 – detalii despre pret si disponibilitate aici.

Fuji X20

Specificatii tehnice pe scurt:

  • 12 megapixeli 2/3-inch X-Trans CMOS II sensor
  • Vizor optic hibrid (Advanced Optical Viewfinder)
  • Procesor de imagine EXR Processor II
  • Ecran LCD 2.8inch
  • Mod Super Macro 1cm
  • Motion Panorama 360
  • 8 Filtre digitale
  • Inregistrare Full HD 60fps (cu setari manuale)
  • Intrare pentru microfon stereo
  • Functie Focus Peak

Vizorul optic hibrid al lui Fuji X20 include un panou semi-transparent digital (Digital Trans Panel) care permite afisarea in vizor a setarilor de expunere: diafragma, timp si ISO. Chiar si asa, vizorul optic nu acopera decat 85% din cadrul fotografiat. Designul exterior al aparatului nu difera foarte mult de cel al modelului precedent, dar include acum un buton dedicat „Q” care permite accesul rapid la principalii parametrii ai imaginii (buton preluat de la Fuji X-Pro1). X20 pastreaza cele doua butoane Fn cu functie personalizabila. Din punct de vedere software, Fuji X20 ofera 8 filtre Art care pot fi aplicate fotografiilor dar si functia Motion Panorama, modul EXR pentru fotografii de noapte sau pentru imagini cu o gama dinamica imbunatatita alaturi de functia Focus Peak utila celor care vor sa realizeze punerea la punct manual.

In ceea ce priveste obiectivul, Fuji X20 va include aceeasi formula optica cu care ne-am obisnuit: obiectiv zoom 4x,  f/2.0-2.8. Timpul de pornire este de doar 0.5 secunde iar intarzierea la declansare masoara 0.01 secunde.

Din pacate, Fuji X20 nu include un ecran LCD rabatabil, asa cum mi-as fi dorit…

Fuji X20 va fi disponibil in doua variante: negru sau argintiu. Inca nu am aflat un pret oficial pentru Romania. Daca ar fi sa dau un pronostic, cred ca Fuji X20 va avea un pret de aproximativ 2.999 lei in Romania la momentul lansarii. Nu cred ca va fi mai scump de 3.000 de Ron pentru ca ar atinge un prag sensibil, fiind prea scump pentru un compact. Totusi, la Fuji nu m-ar mira nimic… Pana atunci, modelul actual Fuji X10 se gaseste la 2.199 lei aici.

Ca utilizator al unui Fuji X10 de anul trecut, noile specificatii tehnice ale lui X20 nu pot decat sa ma incante. Cu exceptia ecranului LCD rabatabil pe care mi l-as fi dorit pe X20 si a obiectivului cu focala wide 28mm (as fi preferat 24mm!), imbunatatirile aduse noului aparat nu pot decat sa ma bucure. Abia astept sa pot testa un Fuji X20 si sa aflam daca merita sau nu upgradeul!

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns