Dupa ce in urma cu aproximativ doi ani, startup-ul Lytro lansa prima camera „Light Field” capabila sa surprinda imagini cu zona de focus variabila, conceptul „fotografiaza acum si focalizeaza mai tarziu” nu a convins. Probabil o idee buna dar gresit marketata, Lytro Light Field Camera nu a ajuns niciodata sa fie un real succes. Acum insa, compania americana incearca sa lanseze din nou un produs revolutionar. De data aceasta, macar, au realizat un aparat foto care arata a … aparat foto:

Lytro Illum

Lytro Illum
Lytro Illum

Lytro Illum este noul concept cu care americanii incearca sa revina in atentia noastra. Ca si modelul anterior, aparatul surprinde imagini intr-un mod neconventional, care permite utilizatorului sa aleaga ulterior zona de focus dorita, procesand imaginile pe computer cu ajutorul unui soft special. Acum insa, diferenta majora este chiar camera in sine, care arata si poate fi utilizata ca un aparat foto conventional. Bine, termenul „conventional” este discutabil in cazul Lytro, toate produsele lor fiind departe de a putea fi incadrate in zona aparatelor foto digitale ‘clasice’.

Lytro Illum, acum cu Android si zoom optic 8x
Lytro Illum, acum cu Android si zoom optic 8x

Lytro Illum este construita in jurul unui senzor CMOS de 1 inch si un obiectiv cu diafragma maxima f/2 si distanta focala echivalenta 30-250mm (zoom 8,3x) si poate fi utilizata atat in modul Auto cat si in Program sau Prioritate de timp sau diafragma. Senzorul CMOS este format din 40 de milioane de celule fotosensibile, care inregistreaza razele de lumina si compun imaginea finala, de aproximaitv 5 megapixeli, cu zona de focus variabila.  In plus, camera ruleaza sistemul de operare Android, are ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere (o caracteristica obligatorie pentru orice device ce ruleaza sistemul de operare de la Google…) si – bineinteles – permite incarcarea imaginilor pe retelele sociale, cu aplicatiile bine-cunoscute.

Lytro Illum
Lytro Illum

Vestea proasta este ca noul dispozitiv Lytro va costa aproximativ 1500 de USD. Daca va ajunge in Europa, probabil ca pretul va fi echivalent, dar in Euro (cu conversia 1:1 asa cum ne-am obisnuit si de la alti producatori). Asadar, o camera foto compacta, destul de scumpa. Ramane sa vedem daca va avea succes sau va avea aceeasi soarta ca si modelul anterior al companiei…

Lytro Illum
Lytro Illum

3 COMENTARII

 1. Interesant conceptul de raze de lumina, insa nu a „convins” multi fotografi profesionisti (nici macar sa fie folosita ca o camera secundara)….poate foarte putini fotografi. Mie personal mi se pare o cale alternativa foarte …diferita si atractiva. Pacat ca pretul e atat de mare….dar, privind partea plina a paharului, Lytro (modelul initial) este la jumatate de pret (250$ modelul de top cu 16 GB de stocare, si 200$ cel de 8 GB). Pana la Illum voi incerca Lytro-ul clasic sa vad daca pot face lucruri interesante cu el.

 2. Dupa umila mea parere, noul model de la Lytro pare sa fie mai degraba destinat amatorilor avansati care doresc fotografii rapide fara sa mai piarda timpul cu focalizarea. Fata de primul model, acesta arata cit-de-cit a aparat foto. N-am idee daca obiectivul se poate schimba, daca fotografiaza macro, sensibilitatea maxima, calitatea senzorului, conectivitatea cu blitz-uri externe, ceva despre Wi-Fi si alte conectoare, deci o recenzie completa.
  La fel de bine, ideea „focalizarii” se prea poate sa fie prea timpurie si sa nu fie apreciata la intreaga valoare.

 3. Salut,

  Am doua bucati de vanzare la pretul de 1000 euro/bucata.Aparatele sunt sigilate/ cu garantie vanzator (in germania) pe baza de factura, sunt achizitionate in franta in Oct 2015.
  Merci

  COntact: xmarx11@gmail.com

  Merci

Lasă un răspuns