Trei stiri au trecut aproape neobservate saptamana aceasta. Trei stiri care ne arata in ce directie se indreapta aparatele foto digitale, camerele de filmat si domeniul foto-video in general. Sunt stiri care anunta produse reale, lansate saptamana aceasta dar care au trecut usor cu vederea, cel putin in Romania.

1. Senzorul de 70MP, Full Frame, a fost lansat oficial

Senzorul de 70 megapixeli
Senzorul de 70 megapixeli

Compania CMOSIS a prezentat acum doua zile senzorul CMOS 24x36mm capabil sa inregistreze imagini de 70 megapixeli (imagini de 10.000 x 7.096 pixeli). Senzorul este realizat cu fotocelule de 3.3 microni si este disponibil pentru a fi utilizat in camerele foto DSLR viitoare. Eu cand va spuneam ca Nikon D800 si senzorul sau de 36 megapixeli nu se vor opri aici, probabli ca vi s-a parut exagerat. La fel si DSLR-ul Canon de 50MP: este pe lista lansarilor Canon. Viitorul aparatelor foto este cert: in maxim 1-2 ani senzori de 54 si apoi 70 megapixeli vor fi deja mainstream. Calculatoare sa avem, sa putem procesa astfel de RAW-uri…. Detalii aici.

2. BlackMagic a lansat primul mirrorless capabil sa filmeze la rezolutie Full HD cu 220 MB/s.

Camera are un design asemanator unui aparat din gama NEX de la Sony sau NX de la Samsung si poate utiliza obiective cu montura Micro 4/3 (Panasonic sau Olympus). Inregistreaza 50 de minute de film Full HD la calitate cinematografica pe un card SD de 64GB. Cu un bitrate de 220MB/s depaseste Panasonic GH3 (80MP/S) de aproape 3 ori. Include si conectori pentru accesorii de filmare profesionale si incape intr-un buzunar. Pretul? Sub 1000 USD (deci mai ieftin decat GH3…) !!! Sa va mai spun ca aceasta lansare vine sa mai confirme odata avantul pe care l-au luat aparatele foto mirrorless in prezent…? Detalii aici.

BlackMagic Mirrorless Full HD
BlackMagic Mirrorless Full HD

3. Prima camera video 4K RAW sub 4000 USD

Tot compania BlackMagic a prezentat saptamana aceasta prima pentru productii cinematografice capabila sa inregistreze in format 4K RAW (CinemaDNG Raw). Are dimensiuni reduse, conectori universaili, este compatibila cu accesoriile profesionale pentru cinematografie, salveaza pe SSD si costa mai putin de 4000 USD! Comparati pretul acesta cu un Canon EOS C500 care costa aproximativ 30.000 USD si o sa va dati seama ce avans tehnologic ne asteapta in urmatorii ani. Detalii pe siteul BlackMagic.

Blackmagic Production Cinema 4k
Blackmagic Production Cinema 4k

Lansarile de saptamana aceasta confirma intr-o mare masura o parte din previziunile noastre de aici. In doar cativa ani rezolutiile de acum ni se vor parea mult prea reduse si vom fi obisnuiti deja cu aparatele digitale cu captori de peste 50 de megapixeli. Cei care acum descopera avantajele camerelor Full HD vor fi nevoiti sa se adapteze rapid la noul standard care „bate la usa”: 4K.

Asadar, viitorul este aici! Poate chiar mai repede decat ne-am fi asteptat.Preturile scazute ale noilor echipamente ultra-performante lansate saptamana aceasta nu fac decat sa confirme avansul tehnologic din prezent. Daca aparatele 4K au ajuns sa coste mai putin de 4.000 USD acum, peste doar cativa ani vor ajunge sub 1000 USD si toti vom avea o camera video cu captor 4K. Tehnologia evolueaza, devine din ce in ce mai accesibila si inlocuieste tehnologiile vechi. Asa s-a intamplat si pana acum, dar mai lent. De acum inainte generatiile se succed din ce in ce mai repede. La fel si in ceea ce priveste aparatele foto digitale…

9 COMENTARII

    • Dar NU este Full Frame, nu este format mic 24x36mm. Asa e si Hasselblad, parca e unu cu 60 megapixeli.

    • Hasselblad,Pentax,Phase One,Mamiya,Sinar cat si alte marci sunt aparate foto pe format mediu nu au treaba cu formatul 35mm..Sunt superioare atat la rezolutie cat si la constructie..obturatorul este situat in interiorul obiectivului sau in partea din fata..de aia obiectivele au si denumirea de leaf shutter… aparatele pe format mediu nu rezista decat la maxim iso 200 si doar in conditie de iluminare artificiala ca ai apoi granulatia isi face prezenta din ce in ce mai tare, iar la high speed sync stau mai prost din cate stiu ca cele pe format mediu…

  1. Nu stiu daca inghesuirea a 70Mpx pe un senzor FF este o idee atit de buna,este ca si cum ai inghesui 24Mpx pe un senzor dintr-o camera compacta.Treaba asta se face cu sacrificii enorme,degeaba ai detalii intr-o fotografie daca in lumina slaba senzorul are un zgomot de imagine izibil de la ISO1600.Este stiut ca asta-i rezultatul micsorarii dimensiunii pixelilor.

Lasă un răspuns