Aparatul Foto al Anului
Aparatul Foto al Anului

Editia a IV-a a campaniei „Aparatul foto al anului” s-a incheiat in aceasta saptamana. A sosit momentul sa tragem linie, sa centralizam raspunsurile si sa analizam rezultatele. Iata care sunt, asadar, cele mai bune aparate foto si obiective lansate in ultimele 12 luni in Romania, conform preferintelor a peste 2100 de cititori care s-au inscris si au votat in concursul nostru din acest an. Chestionarul a putut fi completat aici, pe site, in perioada 10-24 Noiembrie 2014. Am inregistrat peste 3000 de voturi, dintre care 2109 valide (utilizatori care au completat raspuns la absolut toate intrebarile).

Castigatorul concursului: Ca in fiecare an, prin tragere la sorti, avem si un castigator al marelui premiu. Anul acesta „zarul electronic” s-a oprit la pozitia 590 in lista cu participanti (conform siteului Random.org cu care am efectuat extragerea). Domnisoara Daniela M. din Bucuresti este castigatoarea smartphone-ului Samsung Galaxy K Zoom , cu zoom optic 10x si Android 4.4, oferit de catre magazinul foto F64 Studio. Felicitari!

Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy K Zoom

Aparatul foto al anului 2014-2015

Sa aflam acum care sunt cele mai reusite aparate foto si obiective ale anului 2014-2015, conform preferintelor cititorilor.

Nota Redactiei: Numarul mare de voturi (peste 2100 valide) ne confirma faptul ca rezultatele sunt reprezentative pentru preferintele pasionatilor de fotografie din Romania. Totusi, analizand voturile am constatat si in acest an o anumita tendinta de a vota brandul si nu aparatul, optiunile “directionate” catre acelasi brand la fiecare intrebare din chestionar, exprimate de un numar destul de mare de utilizatorii, fiind influentate probabil si de capacitatea companiilor de a se face auzite in piata la noi in tara.

Distributia premiilor: Nikon 4 premii | Sony 2 premii | Canon si Zeiss cate 1 premiu

1. DSLR PRO

Nikon D810 - Aparatul foto DSLR Full Frame al anului
Nikon D810 – Aparatul foto DSLR Full Frame al anului

Cei peste 2100 de participanti la concurs au decis. Aparatul foto al anului 2014-2015 este NIKON D810, DSLR-ul Full Frame cu senzor de 36 de megapixeli, lansat in luna Iunie de catre niponi. „Lupta” a fost stransa, dar s-a desfasurat doar intre modele Nikon, deoarece nici un alt producator de DSLR-uri nu a lansat un Full Frame in ultimele 12 luni. Asadar, castigatorul isi merita titlul: Nikon D810, aparatul DSLR Full Frame al anului!

Nikon D810 poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Nikon D750 in test | Nikon D4S in test.

DSLR-ul Full Frame al anului: Nikon D810
DSLR-ul Full Frame al anului: Nikon D810

2. DSLR APS-C (Entry)

Nikon D3300
Nikon D3300

In categoria aparatelor foto DSLR APS-C entry-level, avem o lupta mai echilibrata, intre doua aparate reprezentative pentru aceasta clasa: Canon 1200D si Nikon D3300. Totusi si aici trebuie sa avem un singur castigator, asadar, cu 66% din voturi, NIKON D3300 este incepand de astazi Aparatul Foto DSLR APS-C Entry-Level al anului care urmeaza!

Nikon D3300 poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Test Nikon D3300 | Test Canon 1200D

* Aici este necesara o precizare, pentru ca am primit cateva intrebari pe tema asta: De ce nu este Canon 7D Mark II in topul aparatelor foto APS-C? Raspunsul este simplu si se regaseste in regulament: ca in fiecare an, supunem votului doar aparatele lansate pana la 1 Noiembrie si care – atentie – se gasesc in magazinele din Romania (deci pot fi cumparate/testate). Canon 7D Mark II nu a ajuns in Romania decat pe 20 Noiembrie, cand votarea era aproape de final…

DSLR-ul APS-C entry-level al anului: Nikon D3300
DSLR-ul APS-C entry-level al anului: Nikon D3300

3. Mirrorless Avansat

Sony A7s
Sony A7s

Clasamentul aparatelor foto mirrorless avansate este dominat anul acesta de Sony A7S. Cu 41% din voturi, mirrroless-ul cu senzor Full Frame de 12 megapixeli al niponilor de la Sony isi surclaseaza astfel rivalii si isi adjudeca primul loc al clasamentului. Este si singurul mirrorless cu senzor Full Frame din clasament (lansat in ultimele 12 luni), asadar avantajul sau in fata celorlalte modele (dotate toate cu senzori APS-C) si-a spus cuvantul.

Sony A7S poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Fuji X-T1 in test | Samsung NX30 in test | Panasonic GH4 in test

Aparatul foto mirrorless avansat al anului: Sony A7s
Aparatul foto mirrorless avansat al anului: Sony A7s

4. Mirrorless Entry

Sony A5100
Sony A5100

In categoria aparatelor foto mirrorless entry-level castigator este tot Sony, cu al lor A5100. Se pare ca Sony se afla in topul preferintelor utilizatorilor romani, in ceea ce priveste aparatele foto mirrorless, indiferent de categoria din care acestea fac parte (entry / pro). Totusi, trebuie sa facem si aici aceeasi remarca: Sony A5100 este singurul aparat mirrorless cu senzor APS-C din clasament, restul avand senzori mai mici, Micro 4/3 sau chiar de 1 inch. Sa fie, oare, dimensiunea senzorului criteriul de baza dupa care se ghideaza utilizatorul roman de aparate foto, atunci cand face o achizitie… ?

Sony A5100 poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Olympus E-M1 in test

Aparatul foto mirrorless entry-level al anului: Sony A5100
Aparatul foto mirrorless entry-level al anului: Sony A5100

5. Aparatul foto bridge al anului

Nikon P600
Nikon P600

Iata acum o categorie in care am avut mai multi „jucatori”. Aparatele foto bridge raman inca populare in preferintele utilizatorilor datorita versatilitatii pe care o ofera dar, ca peste tot, castigatorul ia tot.

De data aceasta, aparatul foto bridge al anului este Nikon P600, super-zoom-ul 60x pe care noi l-am testat in primavara, aici.

Nikon P600 poate fi achizitionat de aici.

Aparatul foto bridge al anului: Nikon P610
Aparatul foto bridge al anului: Nikon P600

6. Aparatul foto compact avansat al anului

Canon G1X Mark II
Canon G1X Mark II

Intr-o perioada in care aparatele foto compacte au scazut in popularitate, modelele de top inca mai sunt preferate de anumiti fotografi entuziasti sau profesionisti pentru dimensiunile compacte si raportul bun calitate/pret pe care il ofera. Canon isi adjudeca aici primul si singurul premiu din editia 2014 a concursului nostru, modelul Canon G1X Mark II fiind incepand de astazi aparatul foto compact avansat al anului 2014-2015 in Romania!

Canon G1X Mark II poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Sony RX100 III in test | Canon G1X Mark II in test | Olympus Stylus 1 in test | Sigma DP2 Quattro in test

Compactul avansat al anului: Canon G1X Mark II
Compactul avansat al anului: Canon G1X Mark II

7. Aparatul foto subacvatic al anului

Nikon AW120
Nikon AW120

Compacte dar rezistente, aparatele foto subacvatice se lauda cu o serie de calitati care le fac extrem de populare printre amatorii sporturilor acvatice. Modelul preferat de cei peste 2100 de fotografi entuziasti si profesionisti care au raspuns chestionarului nostru este Nikon AW120, subacvaticul cu senzor de 16 megapixeli, rezistent pana la 18m sub apa si la temperaturi scazute de pana la -10 grade. Un adevarat performer care, incepand de astazi, se poate lauda cu titlul de Aparatul foto Subacvatic al anului in Romania!

Nikon AW120 poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Olympus TG-3 in test.

Aparatul foto subacvatic al anului: Nikon AW110
Aparatul foto subacvatic al anului: Nikon AW110

8. Obiectivul anului

Zeiss Otus 55mm f/1.4
Zeiss Otus 55mm f/1.4

Iata-ne ajunsi si la ultima categorie din concursul nostru. Am dorit sa aflam si preferintele utilizatorilor din Romania in ceea ce priveste obiectivele lansate in ultimele 12 luni. Asa cum ne asteptam, castigator este Zeiss Otus 55mm f/1.4, un obiectiv excelent din punct de vedere optic, dar care are si un pret pe masura. Asadar, Zeiss Otus 55mm f/1.4 este, incepand de astazi, obiectivul anului 2014-2015 in Romania!

Zeiss Otus 55mm f/1.4 poate fi achizitionat de aici.

Citeste si: Zeiss Otus in test | Nikon 20mm f/1.8 in test | Sigma 50mm f/1.4 ART in test

Obiectivul anului: Zeiss Otus 55mm f/1.4
Obiectivul anului: Zeiss Otus 55mm f/1.4

 

Cum comentati rezultatele voturilor? Sunteti de acord cu apratele foto care au castigat titlul de “Aparatul foto al anului” in categoriile de mai sus? Va asteptam sa discutam mai jos, in comentarii!

Lasă un răspuns