Inca un comunicat de la DxO Mark, inca o controversa. Pe scurt, cei de la DxO Mark au anuntat ca vor publica de acum inainte teste in care vor analiza performantele senzorilor foto integrati in telefoanele mobile inteligente (smartphone). Comunicatul subliniaza ca, in prezent Nokia 808 Pureview este cel mai performant telefon cu camera atunci cand voribm de fotografii iar Samsung Galaxy SIII ofera cea mai buna calitate a inregistrarilor video.

Clasamentul DxO, pe scurt
Clasamentul DxO, pe scurt

Totodata, Nokia 808 Pureview, telefonul cu 48 de megapixeli pe care il am si eu zilele acestea la teste si despre care veti putea citi aici pe site saptamana viitoare, depaseste din punct de vedere al calitatii imaginilor modelul Canon G5 lansat in urma cu mai bine de 5 ani. Asadar, unele smartphones actuale depasesc aparatele compacte de acum 5 ani strict din punct de vedere al calitatii imaginilor. O surpriza este si Samsung Galaxy SIII care, conform DxO Mark, inregistreaza secvente video la o calitate mai buna decat Canon S100, un aparat lansat doar acum un an (pe care l-am testat aici si predecesorul modelului S110 despre care am vorbit azi).

Ce inseamna, de fapt, acest comunicat pentru lumea foto? Am putea spune ca o noua pagina din istoria fotografie se scrie azi. Poate e exagerat, dar daca telefoanele mobile au atins un nivel de performanta care sa depaseasca aparatele foto compacte (si sa starneasca interesul DxO Mark pentru teste), este clar ca viitorul nu mai apartine apratelor foto compacte ci al telefoanelor inteligente. Incet, incet, vom asista la disparitia compactelor in favoarea telefoanelor „cu camera” si, eventual, vor mai supravietuii doar compactele de top, gen Canon G1X, Sony RX100 sau alte modele asemanatoare, care se adreseaza totusi fotografilor avansati. Va amintiti ce scriam acum un an?

Extras din comunicatul Dxo Mark:

Mobile phone cameras have become a key feature for a large number of consumers: in 2011, more than one quarter of all photos were taken with a mobile phone. This trend has accelerated in 2012 – which may end up being the year when mobile photography surpasses traditional amateur compact camera photography.

Mobile phone image quality has also made considerable progress – for example, the image quality of the Nokia 808 PureView, in first place in the DxOMark Mobile rankings for still photos, is superior to that of a 5-year-old compact camera. And as for video, the best mobile tested in this category, the Samsung Galaxy SIII, outperforms the Canon Powershot s100.

Eu sunt totusi curios sa aflu care vor fi metodele si criteriile de testare ale senzorilor in testele DxO, fara a avea acces la fotografii in format RAW de exemplu…

Cum comentati?

4 COMENTARII

    • Pai cred ca sunt doua motive: 1) castiga mai mult din aparatele lor foto decat din telefoane (deci nu ar fi profitabil sa isi dea singuri in cap…) si 2) prefera sa vanda senzorii astora doi (Samsung, Nokia etc)… am eu asa o vaga banuiala ca 808 PureView de la Nokia are senzor Sony… 🙂

Lasă un răspuns