Cel mai utilizat aparat foto al momentului este … un telefon. Da, nu este o greseala. Este vorba despre iPhone 4S, „aparatul foto” care a surprins cele mai multe imagini publicate de utilizatori pe Flickr. La mica distanta in topul popularitatii se gasesc DSLR-urile. Sa vedem care sunt cele mai populare camere foto ale momentului, un clasament realizat in functie de numarul de fotografii incarcate de utilizatori pe Flickr, cea mai mare platforma dedicata de photo-sharing din lume.

Top 5 cele mai populare aparate foto:

In topul general, iPhone 4S conduce detasat, urmat fiind de alte doua versiuni ale acestui gadget. Este inca o dovada a faptului ca piata aparatelor foto compacte este in cadere libera iar majoritatea utilizatorilor se multumesc cu fotografiile realizate cu un smartphone si nu mai iau in calcul achizitia unui aparat foto dedicat, fie el si o compacta. Poate parea ciudat, dar cifrele dovedesc acelasi lucru. Am mai scris despre asta aici si aici.

Clasamentul general este urmatorul:

 1. iPhone 4S
 2. iPhone 4
 3. iPhone 5 (review)
 4. Canon 5D Mark II
 5. Canon 7D
Cele mai populare aparate foto ale momentului
Cele mai populare aparate foto ale momentului

Cele mai populare aparate foto compacte

In liga compactelor clasamentul este dominat de aparatele foto performante, in frunte cu Canon G12. Pentru ca fotografia de strada si camerele foto retro fac casa buna, nu este de mirare ca locul 3 este adjudecat de Fuji X100 (review), compactul retro cu senzor APS-C despre care am vorbit pe larg aici. Sony RX100 (review | pret) desi a fost lansat acum mai putin de un an a ajuns deja in topul celor mai populare aparate foto compacte de pe Flickr si a devansat chiar ocupantul locului cinci, un bridge veersatil – Canon SX40.

Top 5 cele mai populare aparate foto compacte:

 1. Canon G12 (test G15)
 2. Canon S95 (in test)
 3. Fuji X100 (in test)
 4. Sony RX100 (in test)
 5. Canon SX40 (in test)

Cele mai populare aparate compacte

Statistici in functie de brand:

Top 5 Canon

Cel mai de succes DSLR de la Canon este, cu siguranta, Canon 5D Mark II. Chiar si dupa cinci ani de la lansare, Canon 5D Mark II reuseste sa se afle pe primul loc in topul celor mai populare aparate foto Canon. Locul doi este ocupat de varful de gama in format APS-C, Canon 7D, iar locurile 3 si 4 sunt adjudecate de doua DSLR-uri entry-level: Canon 550D si 600D. Pe locul 5, relativ aproape de 600D ca numar de fotografii publicate, este Canon 60D.

Top 5 aparate foto Canon in ultimele 12 luni:

 1. Canon 5D Mark II
 2. Canon 7D
 3. Canon 550D
 4. Canon 600D (test)
 5. Canon 60D (test)
Cele mai populare aparate foto Canon
Cele mai populare aparate foto Canon

Top 5 Nikon

In ograda Nikon, clasamentul este dominat de Nikon D90, probabil cel mai popular DSLR realizat vreodata de compania nipona, care si la cinci ani de la lansare, inca se mai gaseste in magazine. Pe locul al doilea se afla, in mod firesc, „urmasul” lui D90 – Nikon D7000. Cel mai accesibil DSLR Nikon, modelul D3100 ocupa locul al treilea al clasamentului urmat de D5100. Singurul aparat cu senzor Full Frame din clasament este Nikon D700, care ocupa locul 5 in topul celor mai populare aparate foto Nikon printre utilizatorii Flickr.

Top 5 aparate foto Nikon populare:

 1. Nikon D90
 2. Nikon D7000
 3. Nikon D3100
 4. Nikon D5100 (review)
 5. Nikon D700
Clasamentul aparatelor foto Nikon
Clasamentul aparatelor foto Nikon

Top 5 Sony

Sony si-a concentrat eforturile in ultimii ani pe productia de aparate foto mirrorless iar in lipsa unor modele echivalente de la Canon si Nikon, aparatele „fara oglinda” din oferta producatorului nipon au reusit sa castige teren printre membrii comunitatii Flickr. Pe locul I in topul popularitatii se afla un mirrorless mid-level, Sony NEX-5N, urmat de un compact – RX100. Locul al treilea este adjudecat tot de un mirrorless, Sony NEX-5, iar pe locul patru se afla un SLT – Sony A77. ultimul loc al clasamentului este adjudecat de varful de gama mirrorless Sony NEX-7, care a reusit sa isi gaseasca suficienti adepti astfel incat sa devanseze SLT-urile si DSLR-urile entry-level lansate de Sony acum cativa ani.

Clasamentul Sony este urmatorul:

 1. Sony NEX-5N
 2. Sony RX100 (in test)
 3. Sony NEX-5
 4. Sony A77 (review)
 5. Sony NEX-7
Clasamentul Sony
Clasamentul Sony

Top 5 cele mai populare smartphone-uri pentru fotografii

Desi poate mai interesant ar fi fost o statistica mai detaliata despre cele mai populare aparate foto DSLR, Flickr ne ofera topul celor mai utilizate smartphone-uri pentru a incarca fotografii in paginile platformei, un clasament foarte interesant din punct de vedere al distributiei brandurilor… Primele trei pozitii sunt identice cu cele de mai sus, iPhone 4S, urmat de versiunea 4 si 5 a gadgetului companiei din California. Acum vine surpriza: pe locul 4 se afla Samsung Galaxy SIII, urmat de iPhone 3GS. Intr-un top dominat de Apple, iata ca Samsung a reusit sa isi faca loc cu un smartphone de varf.

Clasamentul complet al smartphone-urilor:

 1. iPhone 4S
 2. iPhone 4
 3. iPhone 5 (review)
 4. Samsung Galaxy SIII
 5. iPhone 3GS
Top smartphone cu camera foto
Top smartphone cu camera foto

Asadar, acestea sunt cele mai populare aparate foto printre membrii platformei Flickr. Sa vedem acum clasamentul celor mai populare branduri, in functie de numarul de modele utilizare de cei care publica zilnic imagini in paginile comunitatii. Tot de la Flickr citire, avem urmatorul clasament (in varianta completa aici).

Click pe tabelul de mai jos marire.

Toate aceste clasamente sunt disponibile pe Flickr.

10 COMENTARII

 1. buna vreau sa cumpar un aparat foto si nu stiu ce sa aleg intre canon sx 50 sony hx 300 fuji hs50 nikon p520 panasonic fz70

  • Daca te referi strict dpdv al performantelor, 70D intra intre Canon 650D/700D si 7D. Acolo ii este locul, fiind un model mid-level iar 7D fiind actualul varf de gama APS-C. Asta in teorie. Practic, senzorul lui 70D il depaseste pe cel al lui 7D la calitatea imaginilor, dar sunt multi alti factori unde 70D ramane in urma (7D are doua procesoare, AF mai performant etc). Vezi si review-ul nostru complet despre 70D aici: https://www.clubulfoto.com/canon-70d-in-test/

Lasă un răspuns