Iata ca am ajuns si la finalul editiei de anul acesta a targului international CES, o editie dominata in primul rand de termenul „conectivitate”. CES 2013 ne-a aratat ca Wi-Fi isi face loc in majoritatea gadgeturilor lansate, dar – in acelasi timp – a fost o editie care nu a impresionat cu nimic in categoria de produse care ne intereseaza cel mai mult: foto/video. Daca ar trebui sa vorbim despre inovatii, porbabil ca ele se afla in alta parte, dar nu in noile aparate foto lansate la CES in aceste zile. 

CES 2013
CES 2013

Peste 3.000 de companii au participat la editia din acest an a CES. Numai in categoria foto am asistat la prezentarea unui numar impresionant de aparate foto, despre care ati putut citi in sectiunea noastra dedicata CES 2013. Toate stirile, lansarile si comentariile despre CES, „condensate” in aproape 40 de articole, le puteti citi aici.

CES 2013 este, prin definitie, un eveniment dedicat produselor de larg consum. Acesta este si motivul pentru care majoritatea producatorilor se folosesc de evenimentul din Las Vegas pentru a-si promova cele mai noi produse electronice destinate utilizatorilor finali. Asadar, nu este de mirare ca (nici) in acest an aparatele foto lansate la CES 2013 nu au factorul „wow” necesar pentru a putea vorbi despre ele mult timp de acum inainte. Cel mai probabil adevaratele inovatii in acest domeniu vor face obiectul unor evenimente dedicate, pentru a nu fi „umbrite” de toata agitatia media din timpul unui eveniment de proportii cum este cel ce tocmai se incheie.

Nikon 1 J3 si obiectivul 10-100mm
Nikon 1 J3 si obiectivul 10-100mm

Aparatele foto care ne-au atras atentia cel mai mult in ultimele zile sunt cele din categoria mirrorless: Nikon 1 S1, cel mai mic si mai compact aparat foto mirrorless (de sistem) la ora actuala si „relansarea” modelelor din seria X de la Fuji: X100S si X20 care nu reprezinta decat un update relativ minor al versiunilor anterioare (in principiu doar un senzor imbunatatit (dar nu nou!) si un vizor mai performant).

In categoria aparatelor foto bridge si a compactelor nu am vazut decat „refresh-uri” ale produselor deja existente. Cuvintele de ordine au fost „zoom” si „conectivitate”, majoritatea aparatelor foto bridge laudandu-se cu factori de zoom cat mai generosi (ajungand pana la 50X la Fuji SL1000) sau conectivitate Wi-Fi integrata. O inovatie o reprezinta adoptarea standardului NFC de catre Panasonic in subacvaticul Panasonic FT5, pentru a facilita setarea conexiunii wireless (tot la Wi-Fi se rezuma totul…) si transferul mai rapid al fotografiilor catre retelele sociale.

Canon PowerShot N
Canon PowerShot N

Aparatul foto compact despre care s-a vorbit cel mai des este Canon PowerShot N. Este un concept nou, cu care compania nipona spera sa acopere o nisa unde concurenta este mai restransa: aparate foto compacte pentru cei care isi doresc mai mult decat camera integrata in smartphone.

Cele cinci aparate foto subacvatice lansate la CES pregatesc terenul pentru concediile si vacantele de la vara…

Exista si cateva produse care ne-au atras atentia, dar fac parte din categori conexe domeniului foto. Notabil este prototipul tabletei de 20 inch cu rezolutie 4K de la Panasonic, care ne arata faptul ca tabletele destinate fotografilor isi fac aparitia abia acum iar viitorul este foarte interesant in acest domeniu, atata timp cat pretul unui astfel de gadget nu va fi unul exorbitant…

Sony Xperia-Z
Sony Xperia-Z

Daca ne intrebati pe noi, poate cel mai interesant gadget lansat la CES anul acesta nu este un aparat foto ci un… smartphone: Sony Xperia-Z dovedeste ca desi nu se afla in Top 3 din punct de vedere al cotei de piata in aceasta categorie, gigantul japonez poate produce un telefon care sa depaseasca din punct de vedere al caracteristicilor si al performantei competitorii directi.

Chiar si asa, nu totul este „roz” la CES. Am avut parte si de dezamagiri, cea mai notabila fiind lansarea primului mirrorless cu sistem de operare Android, care ar fi putut fi un „hit” daca solutia tehnica nu ar fi lasat de dorit. Despre asta, aici.

Ce urmeaza?

Nikon D9000 ar putea fi lansat in Februarie
Nikon D9000 ar putea fi lansat in Februarie

Luna trecuta am scris despre aparatele foto care si-ar fi putut face aparitia la CES. O parte din previziunile noastre s-au adeverit, dar altele inca se lasa asteptate. Este vorba despre noile DSLR-uri de la Nikon si Canon, in principiu modelele cu senzor APS-C mid-level Nikon D7700 (sau D9000 conform ultimelor zvonuri) care ar putea fi lansat la inceputul lunii Februarie si de Canon 7D Mark II. Acesta din urma ar putea vedea lumina reflectoarelor media in luna martie, daca ar fi sa aplecam urechea la zvonuri. La fel si in cazul aparatelor foto mirrorless Sony: desi toata lumea se astepta ca Sony sa prezinte la CES inca un model Mirrorless, cu senzor Full Frame, se pare ca acesta isi va face aparitia intr-un eveniment dedicat, probabil pana la sfarsitul primului trimestru din acest an.

Din experienta CES a anilor trecuti se pare ca brandurile au invatat ca e mai bine sa lansezi produsele importante in evenimente separate. Tendinta se confirma si anul acesta, iar evenimentele precum CES risca sa devina din ce in ce mai putin interesante in viitor…

Cam acesta a fost, pe scurt, CES 2013. O editie fara prea multe surprize sau inovatii dar care confirma tendintele pentru anul 2013: tehnologia mirrorless isi continua procesul de „maturizare”, devenind in acelasi timp din ce in ce mai accesibila si, pe de alta parte, producatorii de aparate foto sunt nevoiti sa raspunda avalansei de telefoane inteligente dotate cu camere foto performante. Pana acum, raspunsul lor este unul singur: Wi-Fi in tot ce misca (sau face „click”)

Lasă un răspuns